Το πάγωμα επί της ουσίας για όσους πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός των τραπεζικών δανείων, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε, «οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως αυτές οι κατηγορίες πολιτών παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα».
Η πρόβλεψη αφορά όσους έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Ποιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης:
– Ο κρατικός προυπολογισμός αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αναλόγως με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το μέτρο σχετίζεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
– Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων οι οποίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν σε τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας.
– Επίσης το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιταγών. Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εκδότες των επιταγών να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά. «Η παράταση των 75 ημερών δεν σημαίνει άφεση υποχρεώσεων γι αυτές που έχουν εκδοθεί πολύ πριν την κρίση. Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές» είπε ο υπουργός.
– Στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαίου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς,
«Έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα πληρωμών κι αυτή η κουλτούρα πρέπει να τη διαφυλάξουμε» είπε ο υπουργός και κάλεσε, όποιον μπορεί, να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη του.
Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά στα όρια δυνατοτήτων του και δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας γιαυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία και την υπευθυνότητα όλων, ώστε η επόμενη μέρα να είναι ευκολότερη για όλους μας, όπως είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα δε με τον υπουργό Οικονομικών, «η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική. Θα είναι παροδική, γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι εγγενής. Με τις κατάλληλες πολιτικές που εφαρμόζουμε και διαρκώς εμπλουτίζουμε και ενισχύουμε, επιδιώκουμε να περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού».
Κλείνοντας επανέλαβε πως «η αλληλέγγυα συν-ευθύνη, απέναντι στην υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος για την κοινωνική συνοχή. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε ένας από εμάς αναλαμβάνει μία σοβαρή υποχρέωση. Ο εργοδότης αναλαμβάνει την υποχρέωση της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της εργασιακής ειρήνης. Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσαρμοστεί στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, και να επιδείξει υπομονή και αντοχή, μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση. Και το Κράτος κυρίως, έχει την υποχρέωση έναντι όλων, να διασφαλίζει ασφαλές περιβάλλον αντιμετώπισης των εξαιρετικά δύσκολων και έκτακτων αυτών συνθηκών. Πρέπει, όλοι μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων τους επόμενους μήνες, και να υπερβάλουμε εαυτούς.
Την κρίση θα την ξεπεράσουμε ενωμένοι! Με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία Και με αλληλεγγύη! Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία!».
Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη. Επίσης σημείωσε , ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι τα μέγιστα δυνατά, αλλά μπροστά μας θα έχουμε, όπως τόνισε, μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία στην κατάσταση που ήταν πριν από την έναρξη αυτής της κρίσης.
Παράλληλα, ο Αδ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Όπως ανέφερε, κατά την προηγούμενη δεκαετία η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο έχτισε κουλτούρα πληρωμών και αυτήν την κουλτούρα οφείλουμε να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Και κάλεσε όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Στην περίπτωση αυτή η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ πιο εύκολη για όλους μας. Το κράτος παρέχει την προστασία που πρέπει αλλά ο καθένας αναλαμβάνει ένα μερίδιο ατομικής ευθύνης, σημείωσε.