Ούτε μια λέξη δεν βρήκαν για να καταδικάσουν τους εγκληματίες διακινητές που ευθύνονται για το θάνατο δεκάδων μεταναστών  Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου επέλεξε να διασύρει τη χώρα και να στοχοποιήσει το Λιμενικό που δίνει απίστευτη μάχη για την ανεύρεση επιζώντων από το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Στην αρχική του δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας επίλεξε να διασύρει τη χώρα. Και το Λιμενικό. Να αφήσει υπονοούμενα πως δεν έκαναν τη δουλειά τους. Να μιλήσει για το… χρώμα, τη… ράτσα και την… καταγωγή θέλοντας να δημιουργήσει την εικόνα πως οι ελληνικές αρχές λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε θέματα διάσωσης.

Όμως δεν είπε λέξη για να καταδικάσει τους διακινητές και όλες εκείνες τις… δυνάμεις που από κοινού δρουν οδηγώντας εκατοντάδες μετανάστες στο θάνατο.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι:

«Έγινε ένα τραγικό δυστύχημα, ένα ναυάγιο στην Πύλο, ένα σκάφος που ήταν γεμάτο με μετανάστες και ερχόταν από τη Λιβύη, έγινε σε σημείο που έπρεπε να είναι τα ελληνικά σκάφη, ήταν μέρος έρευνας και διάσωσης του ελληνικού χώρου. Δυστυχώς τα μαντάτα δεν είναι καλά. Πρέπει να επέβαινε πολύς κόσμος επάνω και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οπότε δεν θα κάνουμε την εκδήλωση όπως την ετοιμάζαμε. Ήδη επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον κ. Σαρμά και πήρα αυτές τις πληροφορίες. Και από χθες το βράδυ ήταν και κάποια πλοία του λιμενικού και ένα ελικόπτερο και παρόλα αυτά δεν καταφέρανε παρά το γεγονός ότι δεν είχε θάλασσα, είχε 2 μποφόρ. Είναι θέματα που πρέπει να διερευνηθούν πώς ακριβώς έγινε αυτό. Δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή στις ημέρες μας δεν έχει την ίδια αξία για όλους τους ανθρώπους. Εχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το χρώμα σου, τη ράτσα σου την καταγωγή σου. Ο πολιτισμός μας περνάει μία πολύ μεγάλη κρίση»

Και στην ανάρτησή του που ακολούθησε όμως δεν ανέφερε οτιδήποτε για τους διακινητές και τους εμπόρους ελπίδας που δρουν σε θάλασσα και ξηρά, που μετατρέπουν το Αιγαίο σε χώρο θανάτου και παράλληλα χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί στην περιοχή του Έβρου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

«Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας. Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κινήθηκε στην ίδια λογική με την ανακοίνωση που έβγαλε για το τραγικό ναυάγιο σημειώνοντας πως:

«Η απίστευτη τραγωδία της Πύλου συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές τραγωδίες των τελευταίων ετών. Δυσκολεύεται κανείς να βρει τις λέξεις για να εκφράσει τον πόνο για τόσες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα.

Το ναυάγιο της Πύλου ήρθε με τον πλέον δραματικό τρόπο να υπενθυμίσει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκολίες, κραυγές και δημαγωγία. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα.

Μας υπενθυμίζει όμως και κάτι άλλο, πιο σημαντικό. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι νούμερα στις στατιστικές. Είναι άνθρωποι που χρήζουν σεβασμού, είναι ζωές που μετράνε όπως όλες οι άλλες ζωές. Γι’ αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ναυαγήσει η ανθρωπιά μας.

Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, αναστέλλονται οι σημερινές προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος»

Και ναι μεν δεν τίθεται θέμα συζήτησης ως προς το ανθρωπιστικό κομμάτι. Όμως συνολικά οι δηλώσεις και των ευρωπαίων ηγετών κάνουν λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια ηχηρή απάντηση στους διακινητές, αυτούς που βγάζουν χρήμα πατώντας πάνω σε ανθρώπινες ζωές.