Ρεβάνς φαίνεται ότι επιθυμεί ο Γ. Παπανδρέου και ξεχνά όσα του καταλόγιζε ο Αλέξης Τσίπρας. Και μια συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο ενός κοινωνικού καλέσματος ήταν αρκετή για να επαναφέρει το περί κυβέρνησης “ηττημένων” στο προσκήνιο μόνο που παραπέμπει σε κυβέρνηση… αποτυχημένων!
Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Μια συνάντηση ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα, μολονότι έγινε στις 6 Δεκεμβρίου στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο ενός κοινωνικού καλέσματος, ήταν αρκετή για να επαναφέρει τα σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η «παπανδρεϊκή» πλευρά βλέπει με καλό μάτι τον… ΣΥΡΙΖΑ, αν και παλαιότερα ο Αλ. Τσίπρας «στόλιζε» με αρκετά κοσμητικά επίθετα τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Από το περιβόητο «Ολαντρέου», μέχρι το «Πινοσέτ», με τους δύο πάντως στο τέλος να αποδεικνύουν ότι τα μνημόνια είναι κάτι που θα τους «ενώσει»!
Η σκόνη που σήκωσε η «κοινωνικού» χαρακτήρα συνάντηση –στην οποία όπως είπε η πλευρά Παπανδρέου δεν είχε μενού τις μετεκλογικές συνεργασίες– έφερε στο ΠΑΣΟΚ εμφανή αμηχανία, αφού επανήλθε στον δημόσιο διάλογο το «Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ». Ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι «όσοι συνωμοτούν, κρύβονται και φαντάζονται μόνο συνωμοσίες και συνωμότες. Οσοι είναι συνεπείς σε αυτά που δημόσια εκφράζουν, δεν χρειάζεται να συνωμοτούν».
Πινοσέτ και Ολανδρέου
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι «ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση “κυβέρνησης των ηττημένων”». «Ο κ. Παπανδρέου με την ανάρτησή του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση “κυβέρνησης των ηττημένων”.
Σε αντίθεση με τα σενάρια που εξυφαίνονται σε μυστικούς δείπνους –ξεχνώντας τα “Πινοσέτ” και “Ολανδρέου”– ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τι συνέβη όταν το τιμόνι της χώρας κρατούσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπανδρέου. Πρόκειται, μακράν, για τις δύο χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Η επιστροφή τους μπορεί για εκείνους να είναι όνειρο, αλλά για τους πολίτες είναι σίγουρα εφιάλτης που δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς.
Εφιάλτης που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αφού αμφότεροι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Κατάργηση της Ελλάδας
Το πρώτο μνημόνιο (110 δισ. ευρώ) που έφερε την υπογραφή του Γ. Παπανδρέου περιείχε τη δέσμευση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας, δεδομένου ότι στο άρθρο 14 παράγραφος 5 αυτή παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων» από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική κυριαρχία της.
Καταργήθηκε οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός και υπήρξαν περικοπές μισθών στο Δημόσιο. Στα δημόσια έσοδα ο Φ.Π.Α. φθάνει στο 23%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο κατώτερος μισθός και αυξήθηκαν τόσο τα όρια απολύσεων όσο και τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Το δεύτερο και κατά κοινή ομολογία σκληρότερο μνημόνιο έφερε στη Βουλή το 2011 πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τα βασικά μέτρα που περιλάμβανε ήταν:
• Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751€ σε 586€) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών.
• Κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012.
• Αρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
• Περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας.
• Αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενοποίηση φόρων στα ακίνητα.
• Αύξηση των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%.
• Κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά.
Τέλος, το τρίτο μνημόνιο ήρθε από τον Αλ. Τσίπρα εξαιτίας των capital controls και της εκροής καταθέσεων από τις τράπεζες, που επιβάρυναν την ανάπτυξη με αύξηση του χρέους. Ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου 2015 σε μία μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις εκείνου του καλοκαιριού, δηλαδή την επιβολή capital controls και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Συγκεκριμένα προέβλεπε:
• Την κατάργηση νόμων που είχαν ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
• Την ολοκλήρωση της λεγόμενης «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» με αυξήσεις εισφορών, αυξήσεις ορίων ηλικίας, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
• Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και μέσω ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησε στη δημιουργία του «υπερταμείου».
• Τη διατήρηση και αύξηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% στους προϋπολογισμούς, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλα μέτρα.
Θετικός ο Ανδρουλάκης
Την ώρα, μάλιστα, που ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωνε το ραντεβού με τον Αλ. Τσίπρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήριζε την απλή αναλογική ως «μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας με προγραμματικούς όρους». «Μια τέτοια κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την προστασία του ελληνικού λαού απέναντι στην αλαζονεία και τον καθεστωτισμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν απορρίπτει μια κυβέρνηση ηττημένων.