Η 14η Μαΐου ήταν και η τελευταία ημέρα για τη 14η σεζόν του Sani Gourmet, στη Χαλκιδική, με τη διοργάνωση να έχει περάσει από πλείστους μετασχηματισμούς και εξελίξεις στα χρόνια της πορείας της μέχρι και το 2019.
“Έκλεισε η αυλαία των δείπνων, σειρά έχει ο απολογισμός και βλέπουμε το επόμενο” τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, η Γεωργία Δώδου, υπεύθυνη για την επικοινωνία της διοργάνωσης, που εξήγησε τη φιλοσοφία του Sani Gourmet και μίλησε για το μέγεθος της αποδοχής του από τους απανταχού λάτρεις της γαστρονομικής κουλτούρας -συχνά αποκαλούμενους πλέον “foodies”- της Ελλάδας και όχι μόνο.
“Πριν από 14 χρόνια, το 2006, το ξεκίνημα ήταν διστακτικό και είχε διάρκεια ενός τριημέρου, ενώ είχαμε καλέσει τρεις σεφ με αστέρι Michelin και είχαμε σε κάποιο βαθμό πειραματιστεί. Αυτή ήταν μια γιορτή, για την οποία αφού τελείωσε είδαμε τη δυναμική που είχε κι έτσι την αμέσως επόμενη χρονιά το τριήμερο εξελίχθηκε σε δωδεκαήμερο” περιγράφει η κα Δώδου, σύμφωνα με την οποία, λίγες ώρες μετά και τα τελευταία δείπνα που διοργανώθηκαν, αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα 1.600 με 1.700 άτομα poy επέλεξαν να βρεθούν στο σημείο συνάντησης κορυφαίων σεφ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έστω και μια φορά.
«Οι περισσότεροι επισκέπτες έφτασαν στη Χαλκιδική από διάφορα σημεία της χώρας και από το εξωτερικό, έστω και για ένα τραπέζι. Ελληνες και ξένοι επισκέπτες, που σε όλα τα χρόνια της παρουσίας τους στα τραπέζια της διοργάνωσης, καθίστανται στη συνέχεια και πρεσβευτές της χώρας. Η ελληνική κουζίνα είναι μια από τις πλέον υγιεινές κουζίνες” σημείωσε η κα Δώδου.
Φέτος και όπως μετέφεραν οι διοργανωτές, στους χώρους εστίασης όπου έλαβε χώρα η διοργάνωση, επί πέντε μέρες βρέθηκαν να μαγειρεύουν οκτώ σεφ βραβευμένοι με 15 αστέρια Michelin. Επρόκειτο για τον Γερμανό Thomas Bühner, τη Γαλλίδα Stephanie Le Quellec, τον Βρετανό Simon Rogan, τον Ινδό Manjunath Mural, τον Βραζιλιάνο Rafa Costa e Silva, τον Ιάπωνα Takagi Kazuo, τον Αμερικανό Fredrik Berselius αλλά και τον Αυστραλό Greg Malouf.
Το 2019 είναι και η πρώτη χρονιά η διοργάνωση αποκτά και μια νέα ενότητα, τα επονομαζόμενα Sani Gourmet Side Monthly Events, που αποτελούν “ένα μηνιαίο γαστρονομικό ημερολόγιο”.