«Κομβικό μέρος του συνολικού πολιτικού μας σχεδίου είναι η στήριξη της νέας γενιάς και της νεολαίας που υπέστη σφοδρά τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Υπογράμμισε ότι στο διάστημα που πέρασε έγιναν και γίνονται πολλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και τη σύνδεσή της με την αγορά και γενικότερα για την τόνωση της απασχόλησης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τόνισε ότι «ήδη υπηρετούν στη δημόσια Παιδεία περισσότεροι από 16 χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί, νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους.
Είναι οι πρώτες προσλήψεις τακτικού προσωπικού που έγιναν εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία. Οι ξένες γλώσσες και οι δεξιότητες ξεκινούν από το νηπιαγωγείο.
Το νέο σχολείο με σύγχρονα μαθήματα, ψηφιακό εξοπλισμό. Διπλασιάστηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση και προωθείται νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο την αναβάθμιση και της Ανώτατης Εκπαίδευση».
Είπε ακόμη ότι προωθούνται σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών για την εμπέδωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Παράλληλα συνεχίζονται οι πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά με έμφαση στη νέα γενιά, όπως είπε.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως το διάστημα που πέρασε η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την επικουρική ασφάλιση που επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να διαχειρίζονται όπως εκείνοι κρίνουν καλύτερα υπό την εποπτεία του Κράτους πάντα, τις εισφορές τους για να έχουν τις πιο αποδοτικές επικουρικές συντάξεις.
Ανέφερε ότι θεσπίστηκε το επίδομα των 2 χιλιάδων ευρώ για κάθε νέα γέννηση και το αφορολόγητο των χιλίων ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης καθιερώθηκαν περισσότερες άδειες και στους δύο γονείς, κατοχυρώθηκε το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, εφαρμόστηκε το πρόγραμμα της ψηφιακής μέριμνας που χρηματοδοτεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους ώστε να αποκτήσουν δικό τους τεχνολογικό εξοπλισμό. Απαλλάχθηκαν επίσης οι νέοι έως 29 ετών από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.
Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Προχωρήσαμε στη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα που κι αυτή κυρίως αφορά τους νέους ανθρώπους.
Μίλησε επίσης για τον τριπλασιασμό των προγραμμάτων για επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, και αναφέρθηκε ειδικά στο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους ηλικίας 18-29 ετών αλλά και στη συνέχιση του προγράμματος για 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τη θέσπιση του οποίου καταψήφισε η αντιπολίτευση.
Επίσης στο πρόγραμμα «πρώτο ένσημο», τον νόμο «δουλειές ξανά» που εισάγει νέες πολιτικές για τους ανέργους αλλά και στη θέσπιση και εφαρμογή από 1ης Ιουλίου της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που καταπολεμά την αδήλωτη εργασία και διασφαλίζει ωράρια και υπερωρίες.
Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» αλλά και στο πρόγραμμα για τη στέγη που αποτελεί όραμα και στόχο της κυβέρνησης και προτεραιότητα του πρωθυπουργού για την πολιτική στέγασης σε εργαζόμενους αλλά και στους νέους μετά.
Τόνισε ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλήρες σχέδιο, που περιλαμβάνει όλες τις λύσεις και αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε:
Από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του Δημοσίου, μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που παραμένουν επί χρόνια κλειστά.
Και από τη συνεργασία της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μέχρι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να ανακαινιστούν παλιές κατοικίες και να αποδοθούν και αυτές προς ενοικίαση με προσιτό τίμημα ή να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια».
Όπως είπε ο κ. Οικονόμου «η νεολαία έχει για την κυβέρνησή μας την απόλυτη προτεραιότητα και το αμέριστο ενδιαφέρον μας. Προτεραιότητα και ενδιαφέρον που μετουσιώνεται σε πολιτικές που παράγουν αποτέλεσμα, όχι σε ανέξοδες υποσχέσεις ούτε σε καλλιέργεια ουτοπίας».
Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την Ουκρανία, «με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή Ουκρανία.
Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί».
Υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι «η αποστολή των παλιών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία θα γίνεται αφού παραληφθούν από τη Γερμανία τα νεότερα και πιο σύγχρονα τεθωρακισμένα που θα τα αντικαταστήσουν.
Όπως προκύπτει, δεν δημιουργείται επομένως απολύτως κανένα κενό στην άμυνα της χώρας. Είναι κατ’ επέκταση τελείως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις όσων πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποιο κενό στην άμυνα των νησιών, ισχυρισμοί που προβάλλονται από το ΣΥΡΙΖΑ».
Κλείνοντας θέλησε να πει δυο λόγια για τη φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό περιβάλλον για το φετινό καλοκαίρι.
Εξήγησε ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη 3 φωτιές στην ίδια περιοχή και άλλες 61 σε ολόκληρη τη χώρα. «Η φωτιά αυτή εξελίχθηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες δεδομένων των συνθηκών και της πίεσης που ασκεί γενικότερα η κλιματική κρίση».
Υπογράμμισε πως μετά και την περσινή εμπειρία πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πίεση όσο δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης θα είναι μεγάλη.
Ωστόσο δεν αποτελεί λόγο αυτή η πραγματικότητα ούτε για να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση ούτε να την επικαλούμαστε σα δικαιολογία ως κράτος και ως Πολιτεία, γι αυτό και φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», τόνισε.
Ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών και απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για το Fuel Pass, αν η Κυβέρνηση εξετάζει την παράταση και αν ισχύουν οι πληροφορίες που λένε ότι στην Κυβέρνηση εξετάζετε να είναι σε άλλη μορφή: Κατευθείαν επιδότηση στην αντλία. Αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει μέτρα, όπως το έκανε και στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας στον οικονομικό βίο των Ελλήνων πολιτών, θα το κάνει με σαφήνεια και πολύ συγκεκριμένα.
Ι. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήρθαμε ξανά αντιμέτωποι με τραγικές εικόνες το Σαββατοκύριακο, λόγω της φωτιάς σε Βούλα και Γλυφάδα, αναφερθήκατε κι εσείς.
Την ίδια ώρα ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Κοντζιάς, κατήγγειλε πως δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή, αναφερόμενος στη Β. Εύβοια, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα λεφτά για την αντιπυρική προστασία, τα οποία είναι λιγότερα, όπως δήλωσε, από πέρυσι.
Κατηγόρησε, παράλληλα, την Κυβέρνηση πως είναι απούσα. Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση εκτιμά πως η πολιτική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της; Ο κ. Στυλιανίδης χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας απάντησα και προηγουμένως ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και ότι έχουμε προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης πυρκαγιάς το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Υπήρξε γρήγορη ανταπόκριση και περιορίσαμε στο ελάχιστο δυνατό τις ζημιές, τις φθορές τόσο σε περιουσίες, όσο και σε δημόσιες υποδομές.
Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε σκληρά μέχρι το τέλος της περιόδου, για να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερα προβλήματα από ένα φαινόμενο που είναι δύσκολο και από δυσκολίες που έτσι και αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε. Από εκεί και πέρα, είναι απολύτως λογικό ο κάθε Δήμαρχος να εκφράζει την αγωνία του για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.
Πολλές φορές, εκφράζοντας αυτή την αγωνία, ακούγονται υπερβολές και άδικα πράγματα. Είναι και υπερβολικό και άδικο ότι δεν έχει πέσει στην Εύβοια ή στη Βόρεια Εύβοια ούτε ένα ευρώ.
Μπορώ χαρακτηριστικά να πω συγκεκριμένα πράγματα. Μέρος αυτού του μεγάλου σχεδίου για την αποκατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, ενός σχεδίου πάνω από 300 εκατ., ο ίδιος δήμαρχος πριν από μία εβδομάδα το είχε χαρακτηρίσει επί λέξει ως το success story της Ελληνικής Πολιτείας.
Είχε πει, δηλαδή, δημοσίως ότι αυτό το σχέδιο είναι το success story της Ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μιας καταστροφής.
Μέχρι τώρα ενδεικτικά, απαντώντας στο ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή, να πω ότι έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας, ενώ στο Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου. Συνολικό κόστος: 11 εκατ. ευρώ.
Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση και η δρομολόγηση αντιπλημμυρικών έργων σε επτά από τις εννιά λεκάνες απορροής στην περιοχή, συνολικός προϋπολογισμός 19 εκατ. ευρώ. Θα δημοπρατηθεί άμεσα το έργο αποκατάστασης των υποδομών του δασικού χωριού Παπάδων με χρηματοδότηση 800 χιλιάδες ευρώ.
Εκτελούνται, ήδη, εργασίες αναδάσωσης στο δημόσιο δάσος Λίμνης δαπάνης 300 χιλιάδων ευρώ. Οι δασικοί και αναγκαστικοί συνεταιρισμοί έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση στήριξης συνολικού ύψους 1,27 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των ανθρώπων, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr.
Σε αυτό το πλαίσιο μέσα σε 13 γύρους πιστώσεων, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί στους δικαιούχους νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες και στους δυο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας 12,1 εκατ. ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς. Ήδη έχουν χορηγηθεί 7,7 εκατ. ευρώ ενισχύσεων σε 1.326 δικαιούχους στην περιοχή.
Έχουμε προβεί σε έκτακτη ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης σε δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής.
Έχουμε εκπονήσει ένα επταετές πρόγραμμα ειδικής απασχόλησης για τους ρητινεργάτες ύψους 63 εκατ. ευρώ. Αξιολογεί ο ΟΑΕΔ τις αιτήσεις, που ολοκληρώθηκε η κατάθεσή τους πριν από ένα μήνα και πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να κάνουμε κι εκεί τις καταβολές, γιατί έχουν παρατηρηθεί διάφορες αποκλίσεις.
Στους ελαιοπαραγωγούς έχει δοθεί προκαταβολή 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο στις λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια.
Μιλάμε για ένα πρόγραμμα επιχορήγησης το οποίο ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ και μια σειρά από άλλα μέτρα, τα οποία -για αυτό ανέφερα συγκεκριμένα κάποια από αυτά- αναδεικνύουν πόσο άδικη και υπερβολική ήταν η κριτική ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη στην ευρύτερη περιοχή.
Βεβαίως και σε ορισμένα πράγματα υπάρχουν καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τον τρόπο ενστάσεων στους διαγωνισμούς, για να ξεκινήσουν οι εργολαβίες να υλοποιούνται. Βεβαίως και είναι θεμιτή η αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να πάρει ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί για την περιοχή του και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών να γίνονται έργα, να προχωρούν πράγματα και να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα, όπως στο παρελθόν.
Απαντώντας πολύ συγκεκριμένα με λίγα μόνο από αυτά που υλοποιούνται, με ένα κομμάτι, ανέδειξα ότι ο ισχυρισμός, ότι δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή, είναι άδικος και αβάσιμος.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζει η Κυβέρνηση μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά αγαθά, όπως, για παράδειγμα, στο ψωμί; Ακούσαμε το πρωί και τον κ. Γεωργαντά να λέει κάτι τέτοιο. Και πιστεύετε και εσείς πως μετά την παρέμβαση στο ρεύμα, από τις αρχές Ιουλίου, θα σημειωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών που θα τη δουν και οι καταναλωτές;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχάς, η αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, ήδη, φαίνεται. Μέχρι τις 16 του μήνα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιστροφή των χρημάτων στα IBAN των δικαιούχων.
Από την 1η Ιουλίου ξεκινά στην ουσία η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αυτά είναι αποτελέσματα ενός πολύ μελετημένου σχεδίου της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια σε ένα ποσοστό από 70 μέχρι 90%.
Η ακρίβεια εξακολουθεί να πλήττει τον οικονομικό βίο των πολιτών. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές γιατί δεν είναι στην προτεραιότητά μας η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών.
Εδώ είμαστε, κάθε δυνατότητα καινούργια που έχουμε, οτιδήποτε μπορεί να γίνει μέσα στα όρια δημοσιονομικών αντοχών της χώρας να το αξιοποιήσουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να μετριάσουμε το «αποτύπωμα» της εισαγόμενης ακρίβειας στις ζωές τους.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να επαναλάβω το ερώτημα του συναδέλφου: Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού ο κ. Στυλιανίδης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απολύτως. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Σας είπα, ίσα-ίσα, ότι η διαχείριση μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς με τρεις ταυτόχρονες ή με διαφορά λίγης ώρας εστίες στην Αττική, εν μέσω σφοδρών ανέμων, ήταν μία απόδειξη ότι η δουλειά και η προετοιμασία που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα αποδίδει.
Είμαστε εδώ μπροστά σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, για να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δουλειά μας με συνεχή προσπάθεια, με σκληρή δουλειά, με αξιοποίηση όλης της προετοιμασίας που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα και με συνεργασία όλων των Αρχών.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και ότι υπάρχει προετοιμασία. Είμαστε πραγματικά έτοιμοι, σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό, στις αντιπυρικές ζώνες; Γιατί βλέπουμε αυτές τις ημέρες πάλι το γνωστό φαινόμενο όπου Δήμαρχοι διαμαρτύρονται και λένε ότι το Δασαρχείο τους εμποδίζει στο έργο των καθαρισμών και γι’ αυτό δεν είναι έτοιμοι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι αρμόδιοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία.
Αντίστοιχες συσκέψεις τρέχουν και θα τρέξουν και όλο το επόμενο διάστημα και όπου διαπιστώνονται προβλήματα ή ελλείμματα, τέτοιου είδους προβλήματα συντονισμού, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε. Σας είπα και προηγουμένως, η προσπάθεια είναι διαρκής.
Από πολύ νωρίς φέτος έχουν διατεθεί κονδύλια, έχουν γίνει συσκέψεις, έχουν γίνει επί τόπου επισκέψεις, έχει γίνει σωστός καταμερισμός των ρόλων.
Σε πολύ μεγάλο ποσοστό η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει. Όπου δεν έχει αποδώσει, εξαιτίας συγκεκριμένων στρεβλώσεων και εμποδίων, είμαστε εδώ -κατόπιν υπόδειξης και των αρμοδίων- για να προλαβαίνουμε τα πράγματα και να κάνουμε όσο ταχύτερα και όσο καλύτερα και πιο αποτελεσματικά μπορούμε τη δουλειά μας.
Χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, προσπάθεια και σκληρή δουλειά.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» δημοσίευσε, χθες, στοιχεία για τον οπλισμό που έχει μετακινηθεί προς την κυβέρνηση Zelensky.
Φαίνεται ότι και μεγάλη ποσότητα είναι και πολύτιμο υλικό. Συνιστά διασφάλιση της άμυνας της χώρας, η αφαίρεση ενός τέτοιου υλικού ακόμα και από νησιά του Αιγαίου, ειδικά σε μια περίοδο που μιλάμε για όξυνση των σχέσεων με την Άγκυρα;
Και δεύτερον, κυβερνήσεις, όπως της Πολωνίας, είχαν διαμαρτυρηθεί ότι στην αντίστοιχη συναλλαγή με τους Γερμανούς, οι Γερμανοί ουδέποτε πήγαν τα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν υποσχεθεί ότι θα πάνε. Πείτε μας τι μας διασφαλίζει ότι αυτό θα γίνει στη δική μας περίπτωση και επίσης ότι δεν θα μας φέρουν σαπάκια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν δεν έρθουν τα καινούρια, δεν φεύγουν τα παλιά. Και σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, την Τετάρτη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει πολύ αναλυτικά την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, ισχύει αυτό που και από εδώ έχουμε πει –και ο ίδιος ο Υπουργός έχει πολλές φορές αναδείξει με δημόσιες δηλώσεις του- πως ό,τι έχει σταλεί στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, είναι εξοπλισμός που δεν χρησιμοποιείται, είτε δεν είναι αναγκαίος, με βάση την αξιολόγηση των αρμοδίων, του Επιτελείου, των αξιωματικών μας για την άμυνα της χώρας. Αυτό είναι απαράβατη αρχή.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μετά τη δημοσιοποίηση των πρωτότυπων εγγράφων του FBI για τη Novartis, εντοπίζονται αναφορές των Αμερικανών σε χρηματισμό του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και σε διαδρομές χρήματος από τον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή στον Νίκο Μανιαδάκη και από εκεί σε πολιτικούς.
Για την απάλειψη των αναφορών από τα μεταφρασμένα του Υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε παρέμβαση της Δικαιοσύνης που θα αποφανθεί για την παραποίησή τους. Στο πολιτικό σκέλος, όμως, εφόσον κανείς δεν αμφισβητεί τη γνησιότητα των εγγράφων του FBI, από πού τεκμηριώνεται η θεωρία της σκευωρίας στην οποία επιμένει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τόσα χρόνια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι εάν ένα συμπέρασμα προκύπτει πολύ καθαρά γι΄ αυτή την υπόθεση, με δεδομένο ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν είναι απολύτως γνωστά, έχουν κατατεθεί στην Προανακριτική Επιτροπή από τον κ. Αγγελή, επίσης από τον κ. Λοβέρδο, έχουν ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές Αρχές σε όλη τη διαδικασία που κατέληξε στην απόφαση που κατέληξε για τον κ. Λοβέρδο.
Δηλαδή, δεν έχει προκύψει απολύτως κανένα (νέο) στοιχείο. Είναι απολύτως σαφές ότι ένα πράγμα συμβαίνει εδώ. Μιλάμε για την κορύφωση μιας προσπάθειας των κατηγορουμένων, αυτών που έρχεται η ώρα να λογοδοτήσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους στη σκευωρία της Novartis, προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να δημιουργήσουν σύγχυση, να συσκοτίσουν.
Ματαιοπονούν, όσοι πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη δεν θα κάνει τη δουλειά της, όπως την έκανε πάντα. Η Δικαιοσύνη στη χώρα είναι ένας πυλώνας, είναι ανεξάρτητος θεσμός. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποπροσανατολιστεί από το να κάνει τη δουλειά της, όπως εκείνη κρίνει και ξέρει.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Με αδιαμφισβήτητα ανοιχτά μέτωπα για την Κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι και μιλώ για τα ελληνοτουρκικά, τις φωτιές, αλλά βεβαίως και την ακρίβεια, βρισκόμαστε κοντά σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βρισκόμαστε στην ένταση της προσπάθειας για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τα μέτωπα που έχει η ελληνική κοινωνία. Και βεβαίως, θα είμαστε εδώ για να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δίκαια της χώρας. Αυτή είναι η δουλειά της Κυβέρνησης, αυτές είναι οι προτεραιότητές της και εκεί είναι εστιασμένο το ενδιαφέρον μας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πριν από λίγη ώρα, η Άγκυρα, επιμένοντας στην τακτική των υπερπτήσεων, πραγματοποίησε υπερπτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη νήσο Κίναρο στα 19.000 πόδια.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι επιμένει η Άγκυρα και στις λεκτικές προκλήσεις, αλλά και στις υπερπτήσεις. Θα υπάρξουν και νέες επαφές του Πρωθυπουργού για το θέμα ή θα περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ελληνική Κυβέρνηση, ασκώντας μια εξωτερική πολιτική αρχών έχει καταφέρει να ενισχύσει και το κύρος της, αλλά και την απήχηση των απόψεών μας παντού.
Εμείς αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση όλες τις προκλήσεις και έτσι θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να μπούμε σε έναν ανταγωνισμό έντασης μέσω λεκτικών αντιπαραθέσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα.
Η ουσία είναι ότι οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας, με τον πιο καθαρό τρόπο, καταδικάζουν αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η ουσία είναι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, είναι ότι έχουμε τους Συμμάχους στο πλευρό μας, είναι ότι έχουμε απόλυτα την ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να προκαλούμε κανέναν. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Πρωτίστως, το γνωρίζουν και όσοι φωνάζουν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Την Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αν ξέρετε ποιοι θα συμμετέχουν, εκτός από τον Καγκελάριο της Γερμανίας που το έχει ανακοινώσει και ποιο θα είναι το μήνυμα ή τα μηνύματα που θέλει και θα στείλει η ελληνική Κυβέρνηση από εκεί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε τη δυνατότητα και σε άλλες ενημερώσεις να πούμε πιο πολλά γι΄ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πάω στον πόλεμο της Ουκρανίας. Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε τι είδους στρατιωτικό υλικό έχει στείλει, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα στην Ουκρανία και αν αληθεύει ότι έχουν σταλεί ρουκέτες RM 70, αντιαεροπορικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα, την Τετάρτη ο αρμόδιος Υπουργός θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Εκεί θα υπάρχει μια πάρα πολύ αναλυτική ενημέρωση και απαντήσεις σε όσα θα τους τεθούν από τους βουλευτές και από τους εκπροσώπους των κομμάτων.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και είπατε και εσείς προηγουμένως, ότι ετοιμάζετε ένα συνολικό σχέδιο για τη στέγη. Παρόλα αυτά δεν ακούσαμε κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις με άμεσο αντίκτυπο. Ίσα- ίσα, ο κ. Μητσοτάκης είπε την Παρασκευή ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν στη δεύτερη τετραετία της Ν.Δ.. Η οποιαδήποτε παρέμβαση, αυτή τη στιγμή, στη στέγη και για τους νέους και γενικότερα, θα έρθει μέσα από ένα προεκλογικό πρόγραμμα και μετά τις εκλογές; Ετοιμάζεται η Κυβέρνηση για κάτι άμεσο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν είχαμε ολοκληρώσει το σχέδιο, ο Πρωθυπουργός θα έλεγε «ανακοινώνουμε το σχέδιο». Επειδή προετοιμάζουμε το σχέδιο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι προετοιμάζουμε το σχέδιο.
Οι παρεμβάσεις μας για τη νέα γενιά είναι σε ένα πολύ ευρύ πλαίσιο. Ανέφερα αρκετές από αυτές στην εισήγησή μου. Σε ό,τι αφορά κομμάτι της στέγης, με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο νέος ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που γρήγορα και άμεσα, θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Και το επόμενο διάστημα, όταν η Κυβέρνηση ολοκληρώσει τη μελέτη του σχεδίου της με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα κομμάτια που σας ανέφερα και πριν, είτε δηλαδή την ανέγερση μέσω της αναξιοποίητης περιουσίας στέγης με προσιτή τιμή, είτε τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για να απελευθερωθούν διαμερίσματα που δεν παρέχονται στον κόσμο για να του προσφέρουν στέγαση, είτε με τις συμπράξεις με φορείς για την ανέγερση παραπάνω λεσχών στα πανεπιστήμια, που επίσης και αυτό θα δώσει μια διέξοδο στα νέα παιδιά που πάνε να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους για πιο προσιτή στέγη, σημαντικά φθηνότερη από αυτά που αναζητούν στα ενοίκια στην αγορά, θα είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι και σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα και σε ό,τι αφορά τα μέτρα.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Με την Άγκυρα υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας αυτή την περίοδο; Μιλούν οι διπλωματικοί σύμβουλοι μεταξύ τους, όπως γινόταν στο παρελθόν; Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω, επειδή ακούμε ότι οι Γερμανοί, η Υπουργός Εξωτερικών τους θα επισκεφθεί τη χώρα μας και ίσως και την Άγκυρα, υπάρχει σε εξέλιξη και κάποια διαμεσολάβηση γερμανική, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, όταν ήταν τεταμένη η κατάσταση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκείνο που υπάρχει είναι οι πολύ καθαρές τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και των ανυπόστατων ισχυρισμών σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό είναι που υπάρχει και έχει δηλωθεί και αναδειχθεί με τον πιο καθαρό τρόπο.
Από εκεί και πέρα, η χώρα μας πάντοτε επιδιώκει να έχει διαύλους επικοινωνίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική, πώς θα μιλάμε στο εξωτερικό και πώς θα αναδεικνύουμε ζητήματα που αφορούν και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διεθνή νομιμότητα γενικά.
Πάντως, είναι μια θετική εξέλιξη. Όπως πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί, θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή. Είναι και αυτό ένα βήμα θετικό.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται συγκέντρωση προσφύγων στα τουρκικά παράλια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ανησυχείτε για επανάληψη της κατάστασης στον Έβρο, όπως τη ζήσαμε το 2020 και ποια μέριμνα παραπάνω λαμβάνετε για να αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε είμαστε σε εγρήγορση και τα αντανακλαστικά μας είναι ενεργοποιημένα, για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική που ασκούμε στο Μεταναστευτικό, φυλάσσοντας τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με τον αποτελεσματικό τρόπο που τα φυλάμε το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν κι αυτές που είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Αυτή είναι μια διαδικασία, την οποία η χώρα μας εφαρμόζει με συνέπεια όλο το προηγούμενο διάστημα και θα εξακολουθήσει να την εφαρμόζει.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος νόμος-πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο νόμος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Νομίζω ότι δόθηκε παράταση στη δημόσια διαβούλευση. Όταν ολοκληρωθεί αυτό, το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. Τώρα δεν είμαι έτοιμος να σας πω αμέσως πότε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, όταν ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση, με την παράταση που δόθηκε τώρα τελευταία, θα έρθει, προς ψήφιση στη Βουλή. Πάντως σύντομα, και ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο ή λίγο πιο μετά.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Σε συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου, υπάρχει κάποια κινητικότητα αυξημένη στα νησιά; Γιατί πριν από δέκα ημέρες νομίζω είδαμε παραπάνω βάρκες να έρχονται. Έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο ή είναι στα κανονικά πλαίσια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που κάνει η Ελληνική Πολιτεία, είναι να ασκεί κάθε φορά επιχειρησιακά την πολιτική που απαιτείται, έτσι ώστε να πετυχαίνουμε τον σκοπό μας, με βάση τους κανόνες που ισχύουν σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική μας πολιτική και να περιφρουρούμε σωστά τα θαλάσσια σύνορά μας.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, γνωρίζουμε σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η Άγκυρα στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω σε επίπεδο Υφυπουργού.
Ευχαριστώ πολύ.