Το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έστειλαν οι μικροί μαθητές στα ακριτικά νησιά Γαύδο και Τέλενδο καθώς, συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία μαζί με τους δασκάλους τους να καθαρίσουν το σχολείο τους και τον περιβάλλοντα χώρο.
«Μόνο μια Γη» είναι το κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν τις δράσεις του ΟΗΕ και η σημασία του για τα παιδιά στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας έχει κι έναν άλλο χαρακτήρα: Ο Σάββας, ο μοναδικός μαθητής της πρώτης δημοτικού στην Τέλενδο, σε συνεργασία με το δάσκαλό του Παναγιώτη και οι τρεις μαθητές, ο Δαμουλής του νηπιαγωγείου και η Κέλυ και ο Νικόλας του δημοτικού στη Γαύδο, μαζί με τη δασκάλα τους Αγγελική αποδεικνύουν ότι όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών από τον κεντρικό κορμό της χώρας, μαζί μπορούν να τα καταφέρουν και να άρουν τα όποια εμπόδια βρίσκονται μπροστά τους.
Με πρωτοβουλία της Hellenic Hull Management και του προγράμματος της «Εμείς κι ο κόσμος», οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δράσεις που έχουν ως στόχο να μας βοηθήσουν να κάνουμε τη ζωή στον πλανήτη βιώσιμη και να προτείνουν ενέργειες που θα βοηθήσουν το περιβάλλον. Το πρόγραμμα που λειτουργεί ήδη από το 2019, έχει ως στόχο την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων μέσα από δωρεές σε τεχνολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και τη διασύνδεση των μαθητών και δασκάλων σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας.
Οι μαθητές της Γαύδου και της Τελένδου, συναντήθηκαν και πάλι διαδικτυακά και αποφάσισαν από κοινού να καθαρίσουν τα σχολεία τους και τον περιβάλλοντα χώρο από απορρίμματα, ενώ με τη βοήθεια του Παναγιώτη και της Αγγελικής προχώρησαν στη διαλογή τους και στην εναπόθεσή τους στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξελίσσεται σε τρία μέτωπα: Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει περιθώρια να προσαρμοστούν αποτελεσματικά οι άνθρωποι και η φύση. Η απώλεια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με άλλες πιέσεις έχουν οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο είδη αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης, ενώ η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.