χούλιγκαν (ο) 1. αυτός που δρα ανενόχλητος «η πολιτεία έχει φροντίσει όλοι οι εγκληματίες στην Ελλάδα να αντιμετωπίζονται ως χούλιγκαν» 2. αυτός που κινείται με αστυνομική συνοδεία «φυσικά και ήταν χούλιγκαν. Αφού η αστυνομία φρόντισε να συνοδεύσει τα οχήματά τους μέχρι να σιγουρευτεί ότι τελικά θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους» 3. αυτός που έχει το ακαταδίωκτο «καλά θα κάνεις να προσέχεις. Δεν είσαι χούλιγκαν και μπορεί να συλληφθείς» 

Παρά τα όσα μπορεί να υποστηρίξουν διάφοροι φιλολογούντες συμπολίτες, η  δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν αποκαλύπτει «το πρόβλημα της οπαδικής βίας». Στην πραγματικότητα, δεν αποκαλύπτει κανένα πρόβλημα. Γιατί η αιτία της δολοφονίας, το «πρόβλημα» εξαιτίας του οποίου μαχαιρώθηκε ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ, είναι και διαχρονική και γνωστή σε όλους: πρόκειται για την απροθυμία (ή/και ανικανότητα) της πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες από τη δράση των εγκληματιών.

Αυτήν την απροθυμία (ή/και ανικανότητα) εκμεταλλεύτηκαν οι Κροάτες χουλιγκάνοι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την εκμεταλλεύονται και οι Έλληνες χουλιγκάνοι αλλά και όλοι οι εγκληματίες που δρουν εντελώς ανενόχλητοι σε όλη την επικράτεια. Από τους ασυνείδητους οδηγούς μέχρι τους συζύγους με το βαρύ χέρι, από τους εμπρηστές μέχρι τους διακινητές παράνομων μεταναστών, όλοι ξέρουν ότι το μόνο που στ’ αλήθεια πασχίζει να προστατεύσει η ελληνική πολιτεία είναι ο πωπός των αξιωματούχων της.   

Μετονομασία 

Νομίζω πως η χθεσινή δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε σε αλλαγή της ονομασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε υπουργείο Εγκατάλειψης του Πολίτη στη Μοίρα του. Τουλάχιστον έτσι θα εκλείψουν οι παρεξηγήσεις για το ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.  

Μάλλον θα υπάρχουν και καλοί 

Οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν αξία αφού η μετατροπή της αστυνομίας σε δημόσια υπηρεσία στην οποία κυριαρχεί το δόγμα «πού να τρέχεις τώρα», είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να μη χαιρετίσω την ανακοίνωση του ΚΚΕ στην οποία κάνει λόγο για «φασίστες χούλιγκαν», πιθανότατα για να τους διαχωρίσει από όσους τη δράση ίσως δεν βρίσκει τόσο ενοχλητική.   

Αχαριστία 

Και μια και είπα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να προσθέσω ότι προσωπικά θα περίμενα μια κάποια στήριξη στην ΕΛΑΣ, ειδικά από τα κόμματα της Αριστεράς. Αν μη τι άλλο, οι αξιωματικοί της απέδειξαν άλλη μια φορά ότι είναι και υπέρ των ανοιχτών συνόρων και κατά της αστυνόμευσης.