έβρος (ο) 1. όριο, σύνορο «και όπως πολύ σωστά είπε και ο σύντροφος μπρόεδρος (Αλέξης Τσίπρας), μήπως έχει έβρους η θάλασσα και δεν το ξέρουμε;» 2. κέντρο διερχομένων «το χωράφι ηταν έβρος μέχρι που τοποθέτησα αυτόν τον φράχτη και ησύχασα» 3. απόδειξη κυβερνητικού έργου «μπορεί να μην είναι αμέτρητοι, αλλά υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους οι έβροι της περασμένης τετραετίας είναι φανεροί».

Οι ξαφνικές «επισκέψεις» στον Εβρο (τη μια 150 και την άλλη 90 ατόμων) τις προηγουμενες ημέρες είναι άλλη μια συνέπεια της κουτοπόνηρης επιλογής του συντρόφου μπροέδρου και γενικώς των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλουν την απλή αναλογική και άρα -λόγω του αδιεξόδου που αυτή προκαλεί- την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η φύλαξη των συνόρων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και οι λεπτοί χειρισμοί με τη σειρά τους απαιτούν στιβαρή και σταθερή ηγεσία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να αποδώσει ο εκτελεστικός μηχανισμός. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή όλοι όσοι εργάζονται στη φύλαξη των συνόρων έχουν επικεφαλής τους ανθρώπους που το προσωρινό της ηγεσίας τους είναι πολύ καθοριστικότερο από οποιαδήποτε ικανότητά τους. Πώς να πιέσεις ή πώς να διαβεβαιώσεις όταν σε λίγες μέρες θα έχεις φύγει από τη θέση σου; Και πώς να δείξεις τον υπερβάλοντα ζήλο που απαιτεί μια τόσο δύσκολη αποστολή όταν δεν νιώθεις την προστασία μιας σταθερής ηγεσίας; 

Βολικό παραμύθι 

«Ρουσφέτια της ΝΔ» χαρακτήρισε ο σύντροφος Σπίρτζης τους συνοριοφύλακες που συνελήφθησαν ως διακινητές. Το ότι προσελήφθησαν το 2000 και αποσπάστηκαν στην ΕΥΠ από το 2018 μέχρι τον Νοέβριο του 2019 είναι λεπτομέρειες στις οποίες ποτέ δεν πρέπει να επιτρέπουμε να χαλούν ένα ωραίο και βολικό παραμύθι, όσο χιλιοειπωμένο κι αν είναι. 

Ησυχία, το κόμμα -ακόμα- κοιμάται 

Ανήμποροι να καταλάβουν το πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι η ρητορική τους, οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν «κλεισιμό του ματιού στα ακροδεξιά ακροατήρια» την κυβερνητική επιμονή με τον φράχτη του Εβρου. Δεν καταλαβαίνω τι τους κάνει να ταυτίζουν τη φύλαξη των συνόρων με την ακροδεξιά, αλλά βλέπω ότι τελικά η μόνη αλλαγή που μπορούν να κάνουν οι σύντροφοι είναι αυτή του πλευρού στο οποίο κοιμούνται και ονειρεύονται. 

Προσοχή, νέοπας! 

Η συντρόφισσα Βρετού του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει κανείς να «επιτίθεται» σε πολιτικούς που κάνουν λάθη, ειδικά τους πρωτοεμφανιζόμενους. Μια καλή ιδέα, λοιπόν, είναι να εμφανίζονται έχοντας σε εμφανές σημειο ένα Ν, το οποίο θα αναγκάζει σε μια πιο διακριτική συμπεριφορά κάθε φορά που θα ξεστομίζουν μια ανοησία.