χορηγός (ο) 1. αυτός που βοηθά οικονομικά ή με άλλα μέσα, «ζητήσαμε από την Αρχιεπισκοπή να γίνει χορηγός επικοινωνίας κι εκείνοι απάντησαν θετικά και δεσμεύτηκαν να προσεύχονται κάθε μέρα για μας», 2. πρόεδρος κόμματος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, «πώς σου φαίνονται ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης ως χορηγοί;», 3. στέλεχος κόμματος της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς που είναι καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, «μετά τον σύντροφο Κατρούγκαλο σήμερα χορηγό έχουμε τον σύντροφο Παραστρατίδη και αύριο θα έχουμε τον σύντροφο Δουδωνή».

Ομολογώ ότι δεν είχα καταλάβει ότι όταν ο σύντροφος Νίκος Ανδρουλάκης αποκαλούσε τον σύντροφο μπρόεδρο «μέγα χορηγό του Μητσοτάκη» τελικά το έλεγε στην πραγματικότητα με θαυμασμό αλλά και ζήλια. Είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο για μομφή. Οπως όμως όλα δείχνουν επρόκειτο για έπαινο. Διαφορετικά δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη σπουδή με την οποία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πασχίζουν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις ανθρωποδιωχτικές δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπερασπιστούν ακόμα και τον ΕΝΦΙΑ ως φόρο που αφορά τους «έχοντες» (όπως είπε ο σύντροφος Παραστρατίδης). Φαίνεται, οι σύντροφοι στο ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει το ρόλο τους ως νέος ΣΥΡΙΖΑ τόσο στα σοβαρά ώστε να μιμούνται ακόμα και τις γκάφες της Κουμουνδούρου. Και το λέω αυτό γιατί δεν μπορω να δεχτώ ότι απλώς είναι το ίδιο ανεπαρκείς και οι ομοιότητες προκύπτουν φυσικά, χωρίς καμία απολύτως προσπαθεια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι εχθροί του σοσιαλισμού.

Κακές λεξούλες

Συγχαρητήρια στις δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των λοιπών αριστερών σχηματισμών που καταψήφισαν το ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων για τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη. Προφανώς και δεν είναι δυνατόν προοδευτικοί άνθρωποι να ψηφίσουν ένα κείμενο που έχει μέσα του τη φράση «ελληνική μειονότητα» όχι μία, αλλά δύο φορές.

Δεν είχαν δώσει δικαιώματα

«Είναι πάρα πολύ υποτιμητικό όλο αυτό το πράγμα», είπε ο σύντροφος μπρόεδρος Τσίπρας, αναφερόμενος στην ιδέα να κοστολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή από κάποια άλλη κρατική υπηρεσία και έχει δίκιο. Οχι μόνο επειδή τα κόμματα είναι υπεράνω του κράτους, αλλά και επειδή δεν έχουν ποτέ δώσει δικαίωμα στον οποιονδήποτε να τα κατηγορήσει για ανεπάρκεια και παπατζηλίκι.

Αποχαιρετισμός

Λίγοι είναι οι άνθρωποι που έχουν πει φράσεις οι οποίες έχουν μείνει στο χρόνο, αλλά ο άγκαλος με το «μαζί τα φάγαμε» έκανε κάτι ακόμα πιο σπάνιο. Δεν είπε απλώς μια θαρραλέα φράση που ήταν καταδικασμένη να μείνει ιστορική, αλλά μια φράση που θα μπορούσε (και ίσως να έπρεπε) να στολίζει τη σημαία ως η λεκτική συμπύκνωση του νεότερου ελληνισμού.