Το σκοτεινό παρασκήνιο της απίστευτης περιπέτειας που άφησε πληγές στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας η οποία διχάστηκε από την Αριστερά και την ψεκασμένη Ακροδεξιά και οδήγησε στο τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο. Ο Τσίπρας θεωρούσε… εξυπνάδα του το δημοψήφισμα! Ενα δημοψήφισμα που το ερώτημά του δεν υπήρχε καν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εταίρους της χώρας

 

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 

Λίγο πριν από  την προκήρυξη του πιο γελοίου δημοψηφίσματος που έγινε στα παγκόσμια χρονικά, αλλά και όσων διαδραματίστηκαν τη νύχτα εκείνη, είχαν μεσολαβήσει πολλά, εκ των οποίων άλλα έμειναν στο σκοτάδι κι άλλα αποκαλύφθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Μάθαμε επί παραδείγματι ότι λίγο πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και δη τις στιγμές που κορυφώθηκαν τα αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε η χώρα από τους καιροσκοπικούς τακτικισμούς Τσίπρα και Βαρουφάκη. Οπου έγινε ο εξής διάλογος, όπως αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού:

Αλέξης Τσίπρας: «Βιαστήκαμε να κυβερνήσουμε, δεν προετοιμαστήκαμε σωστά, πελαγώσαμε που μπήκαμε στην κυβέρνηση, δεν διαπραγματευτήκαμε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να μας φοβερίζουν ότι θα μας διώξουν από το ευρώ».

Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Δική σου ευθύνη είναι ότι δεν προετοιμαστήκατε καλά, δεν μπορείς τώρα να διαπραγματευτείς».

Αλέξης Τσίπρας: «Θα τα βροντήξω όλα και θα φύγω».

Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Οχι, μην τα βροντήξεις, καλύτερα να παραιτηθείς και να κάνεις εκλογές».

Αλέξης Τσίπρας: «Θα κάνω κάτι πιο έξυπνο από εκλογές, θα κάνω δημοψήφισμα».

Τι προκύπτει δηλαδή; Οτι ο Τσίπρας θεωρούσε… εξυπνάδα του το δημοψήφισμα! Ενα δημοψήφισμα που το ερώτημά του δεν υπήρχε καν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους εταίρους της χώρας…

 

Τετάρτη 1 Ιουλίου: Ουρές στις τράπεζες

Η κατάσταση στην Αθήνα είναι εκρηκτική μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Ο κόσμος συνωστίζεται στις ουρές των ΑΤΜ για να βγάλει 60 ευρώ, συνταξιούχοι λιποθυμούν και η οικονομία καταρρέει. Η Ελλάδα δεν έχει πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, το δεύτερο μνημόνιο έχει λήξει –άρα και η οποιαδήποτε ασπίδα των μηχανισμών‒, το τελευταίο Eurogroup έχει λήξει άδοξα και χωρίς αποτέλεσμα και η χώρα είναι παραδομένη στα χέρια άσχετων και ιδεοληπτικών ανθρώπων.

Στις Βρυξέλλες ο Γιουνκέρ συγκαλεί το κολέγιο των επιτρόπων με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την Ελλάδα και καλεί τους Ελληνες να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα, τη στιγμή που ο Σόιμπλε έχει βγάλει επάνω στο τραπέζι το plan B για Grexit.

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης είναι η μοναδική να λάβει απόφαση και το κλίμα είναι άκρως αρνητικό για την Ελλάδα. «Μας κοροϊδεύουν τόσους μήνες τώρα», λένε σχεδόν όλοι. «Λένε ότι θα κάνουν αυτό ή εκείνο και τελικά κοσκινίζουν τον αέρα», λέει ο Ολλανδός Τίμερνανς που είναι –και αυτός‒ οργισμένος με τον Βαρουφάκη. Ο Μοσκοβισί με τις δηλώσεις του προς τα έξω δείχνει συγκαταβατικός, μα μέσα στις αίθουσες ήταν το ίδιο σκληρός με τον Σόιμπλε.

Στο κολέγιο των επιτρόπων έχει κάνει καλή δουλειά ο Αβραμόπουλος και ευτυχώς ουδείς ζητεί την αποπομπή της Ελλάδας. Ο δε Γιουνκέρ ανέφερε ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει η Κομισιόν για την Ελλάδα και θα στηρίξει απόφαση για Grexit. Ο Αβραμόπουλος πετάγεται: «Καλέ μου Ζαν Κλοντ, εάν όπως αναφέρεις την άλλη εβδομάδα λάβουμε εμείς απόφαση, θέλω να σου πω ότι θα έχω παραιτηθεί».

Οταν τελείωσε η συνεδρίαση ο Γιουνκέρ φώναξε στο γραφείο του τον Ελληνα επίτροπο: «Δημήτρη, ξέρω ότι στενοχωριέσαι επειδή είσαι πατριώτης, μα να ξέρεις ότι όσο εγώ είμαι πρόεδρος δεν θα επιτρέψω να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη».

 

Κυριακή 5 Ιουλίου, ώρα 22:00

Οταν το απόγευμα ανακοινώθηκαν τα exit polls, τόσο στο γραφείο του Τσίπρα όσο και σε κάθε κομματικό γραφείο ακούγονται αλαλαγμοί χαράς! Ο Λαφαζάνης νομίζει ότι αναστήθηκε ο Στάλιν και λέει σε όλους ότι δικαιώθηκε που πίστευε πως το «ΟΧΙ» θα φτάσει… 80%! Παππάς, Φλαμπουράρης, Σκουρλέτης, Τζανακόπουλος και Παπαδημούλης αγκαλιασμένοι ονειρεύονται ότι το σφυροδρέπανο απλώθηκε πάνω από όλη την Ευρώπη.

Μα όσο περνά η ώρα τα πρόσωπα γίνονται σκυθρωπά. Φτάνει κι ο Βαρουφάκης. Η ώρα πια είναι 22:00. «Μπήκα στο Μαξίμου», έχει πει, «και είδα εικόνα που έμοιαζε αρχαία τραγωδία»… Ο Τσίπρας κάποια στιγμή απομονώνεται στο γραφείο του με τον Τζανακόπουλο και ζητεί να μιλήσει με τον Ολάντ. Εχει ξεχάσει ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός που τον χαρακτήριζε κοροϊδευτικά «Ολαντρέου»!

Ο Ολάντ βγαίνει στο τηλέφωνο και λέει μια φράση: «Αλέξη, μπορεί να νίκησες, μα η Ελλάδα έχασε. Εχεις δώσει σε όλους τα επιχειρήματα που τους έλειπαν για να διώξουν τη χώρα σου από την Ευρωζώνη. Κι αν θέλεις να αλλάξει κάτι, κάνε τώρα προτάσεις για ν’ αλλάξεις την κατάσταση. Βοήθησέ με να σε βοηθήσω». Η αλήθεια είναι ότι ο Ολάντ, προτού μιλήσει με τον Τσίπρα, είχε μιλήσει με τη Μέρκελ αλλά και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Τσίπρας φαινόταν χαμένος. «Δεν θέλω να φύγω από την Ευρωζώνη» του λέει με τα πολύ άσχημα αγγλικά του. Ο Ολάντ δεν είναι σίγουρος τι ακούει και ζητεί να μιλήσουν στα γαλλικά μέσω διερμηνέων. «Ακου, Αλέξη. Οι περισσότεροι έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Ξαναλέω, κάνε γρήγορα προτάσεις για να ξαναρχίσουν συζητήσεις». «Δεσμεύομαι», απαντά ο Τσίπρας.

 

Τσίπρας – Παυλόπουλος – Ολάντ

Η ιστορία θα γράψει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, το μοναδικό βράδυ της θητείας του που όντως ήταν ένας χρήσιμος Πρόεδρος, ήταν αυτό.

Με δεδομένο ότι δεν παραιτήθηκε όταν διακυβεύτηκε η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν αυστηρός όταν στην άλλη άκρη του τριψήφιου τηλεφώνου ήταν ο Τσίπρας.

‒ Πρόεδρε, θέλω να έρθω να σε δω.

‒ Ελα, αλλά προηγουμένως βγες και πες στον κόσμο ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη.

‒ Ετοιμάζομαι να το κάνω!

‒ Αλέξη, είμαι απόλυτος. Μην έρθεις αν δεν πεις πως δεν θα οδηγήσεις τη χώρα εκτός Ευρώπης…

‒ Θα το πω, Πρόεδρε…

Στενοί συνεργάτες του Τσίπρα ισχυρίζονται ότι η στάση του Παυλόπουλου και το έμμεσο τελεσίγραφο τον αιφνιδίασαν. Μα και ο Παυλόπουλος δεν περιορίστηκε στις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα. Δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά ίσως να μην του είχε εμπιστοσύνη παρότι του έκανε όλα τα χατίρια με τον κύριο Μίμη και την κυρία Βασιλική…

Ξαναμιλά, λοιπόν, στο τηλέφωνο με τον Τσίπρα και του ζητεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Τονίζοντας ότι αν επιμείνει στο Grexit, ο ίδιος θα παραιτηθεί.

‒ Θα κάνουμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και θα με εξουσιοδοτήσετε ν’ αναλάβω πρωτοβουλίες μαζί σου…

Ταυτοχρόνως, ζήτησε να μιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του.

‒ Είμαι πολύ ανήσυχος, άκουσε να του λέει ο Ολάντ. Οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν…

‒ Εγγυώμαι προσωπικά ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, απάντησε ο Παυλόπουλος. Θα φροντίσω να έχω εξουσιοδότηση από σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να αναλάβω πρωτοβουλίες…

‒ Προφανώς είσαι ο μόνος με τον οποίο μπορούμε να συνεννοηθούμε αφού ο Τσίπρας με όσα έλεγε προεκλογικά κατά πάντων είναι σχεδόν ανεπιθύμητος. Εκανε ακόμη και τον πιο πιστό φίλο της Ελλάδας, τον Γιουνκέρ, να μη θέλει να τον βλέπει στα μάτια του!

‒ Θα τα τακτοποιήσουμε όλα… Ολα θα πάρουν τον δρόμο τους…

‒ Πώς θα βάλεις Τσίπρα και Σαμαρά στο ίδιο τραπέζι;

– Θα μιλήσω με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα λέμε σε λίγο…

Αμέσως μετά ο Προκόπης Παυλόπουλος επικοινωνεί πάλι με τον Τσίπρα.

– Μίλησα με τον Ολάντ και περιμένει τι θ’ αποφασίσουμε.

– Ωραία, άρα πώς λες να μεθοδεύσουμε τις επόμενες κινήσεις μας;

– Μίλα με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα λέμε….

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η τηλεόραση μεταδίδει ότι ο Σαμαράς παραιτείται από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Οι στιγμές πια είναι εξόχως δραματικές. Ο Τσίπρας εδώ πατά κι εκεί βρίσκεται, η δε αξιωματική αντιπολίτευση έμενε ακέφαλη. Λίγη ώρα μετά, ο Τσίπρας επικοινωνεί πάλι με τον Παυλόπουλο.

– Μίλησα με τους πολιτικούς αρχηγούς, συμφωνούν με τη σύσκεψη, αλλά δεν βρίσκω κανέναν στη Νέα Δημοκρατία.

– Κλείσε και θα σε πάρω πίσω.

Ο Παυλόπουλος καλεί αμέσως τον Σαμαρά.

– Αντώνη, αύριο θα έρθεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών…

– Μη μου λες τίποτα, Προκόπη! Παραιτήθηκα και ανέθεσα καθήκοντα προσωρινού προέδρου στον Μεϊμαράκη…

Προσέξτε: Ο Μεϊμαράκης δεν είχε αποδεχθεί τα κλειδιά της Νέας Δημοκρατίας που του παρέδωσε ο Σαμαράς. Μάλιστα φίλοι του, που ήταν συγκεντρωμένοι στο σπίτι του στενού του φίλου Βασίλη Κορομάντζου, του έλεγαν να μην αποδεχθεί.

Μέχρι που μεσολάβησε ο Κώστας Καραμανλής κι όλα άλλαξαν. Ο Μεϊμαράκης, συνοδευόμενος από φίλους του (Γιάννης Χατζής, Κώστας Δόλογλου, Πηνελόπη Γαβρά, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Σωτήρης Κορομάντζος και Πελοπίδας Καλλίρης), κατηφόρισε στη Λεωφόρου Συγγρού στα ημιφωτισμένα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Η νύχτα ήταν μεγάλη…

Πολύ περισσότερο όταν έγινε γνωστό από την τηλεόραση ότι ο Τσίπρας, που εν τω μεταξύ μιλούσε με Ολάντ και Παυλόπουλο για το πώς θα μεθοδευτεί η μη ρήξη, πήγαινε στο Σύνταγμα να… γιορτάσει το «ΟΧΙ».

Ο Μεϊμαράκης επικοινωνεί με τον Παυλόπουλο.

– Μας δουλεύει ο Τσίπρας; Εδώ συζητάμε τι θα κάνουμε κι εκείνος πάει να πανηγυρίσει; Εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα;

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, συνοφρυωμένος ο Τσίπρας πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου. Στην είσοδο που ήταν συγκεντρωμένες κάμερες ελληνικών και ξένων δικτύων, κοντοστάθηκε και μίλησε περί «εθνικής ομοψυχίας προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και να τους πείσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές»…

Το νερό στο κρασί είχε μπει και μόλις είχε γίνει η μισή κωλοτούμπα! Η άλλη μισή ουσιαστικά έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οταν ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του είναι αποφασισμένος να θωρακίσει την πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης, εντός την Ευρωζώνης»!

Την ίδια ώρα στα κανάλια, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θριαμβολογούσαν και κάποιοι εγκαλούσαν δημοσιογράφους που είχαν ταχθεί υπέρ του «ΝΑΙ». Στο δε Σύνταγμα κρατούσαν οι χοροί των οπαδών του «ΟΧΙ».

 

Σε Μαξίμου και Προεδρικό

Μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Τσίπρα, τα χαμόγελα στο Μαξίμου κα στην Κουμουνδούρου πάγωσαν. Η διάθεση δεν άλλαξε ούτε όταν μπήκε φουριόζα η Ζωή Κωνσταντοπούλου κι άρχισε να μοιράζει αντίγραφα του πορίσματος της επιτροπής αλήθειας του δημοσίου χρέους! Στο υπουργείο Ενέργειας ο Λαφαζάνης ένιωθε να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Μαζί του είναι ο Στρατούλης, ο Χουντής, ο Ησυχος, η Βαλαβάνη, ο Λαπαβίτσας κι ο Λεουτσάκος. Ολοι οπαδοί της επιστροφής στη δραχμή.

Γύρω στις 2 τη νύχτα, ο Τσίπρας φώναξε τον Βαρουφάκη στο γραφείο του. Οσα συζητήθηκαν τα μάθαμε από τον Βαρουφάκη. Οτι, δηλαδή, ο Τσίπρας εξέφρασε τον φόβο του για νέο «Γουδή», αν συνέχιζε την πολιτική που είχε ακολουθηθεί ως τότε… Και ότι ήδη ο Παυλόπουλος, ο Στουρνάρας και ο Ρουμπάτης (ο διοικητής της ΕΥΠ που είχε διορίσει ο ίδιος!) του ετοιμάζουν σκαμνί!

Η ουσία είναι ότι ο Βαρουφάκης τελείωσε. Το δε ξημέρωμα αυτό που προέβλεπε ο επικίνδυνος αυτός καιροσκόπος για δραματική πτώση των χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο ΔΕΝ επιβεβαιώθηκε. Τα ομόλογα και οι μετοχές κινούνταν ομαλά κι η εκτίμηση Βαρουφάκη – Τσίπρα (που ήταν η βάση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης αφού ο φόβος κατάρρευσης θα ανάγκαζε τους δανειστές να υποχωρήσουν) αποδείχθηκε παντελώς λανθασμένη.

Νωρίς το πρωί, στο προεδρικό μέγαρο ξεκίνησε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Προτού ξεκινήσει εμφανίστηκε κάθιδρος ο Λαφαζάνης που ζήτησε τον λόγο από τον Τσίπρα για τη συμμετοχή του εκεί.

– Τι δουλειά έχεις εδώ; Καταλαβαίνεις τι κάνεις;

– Τι θέλεις, ρε Παναγιώτη; Να μείνουμε μόνοι μας απομονωμένοι; Δεν μπορώ να το κάνω… Δεν έχουμε άλλη λύση…

– Εχουμε, λέει ο Λαφαζάνης. Την έξοδο από το ευρώ. Αλλιώς θα γίνεις η χλεύη των ηττημένων…

Ομως, όλα πια είχαν μπει, ευτυχώς για τη χώρα, στον δρόμο τους… Τις επόμενες ημέρες είδαμε απίστευτες σκηνές δράματος και κωμωδίας σε Ευρώπη και Ελλάδα. Οι δραχμιστές, με πρώτη την πρόεδρο της Βουλής, έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να μην περάσουν μέσα στις συγκεκριμένες προθεσμίες οι διαδικασίες. Είτε στις επιτροπές είτε στην ολομέλεια. Ο δε Τσίπρας, φοβούμενος πιθανή ανατροπή του εσωκομματικά, την ώρα που έδινε τα πάντα στα ευρωπαϊκά συμβούλια, έβγαινε στην ΕΡΤ και με συνέντευξή του δήλωνε ότι… δεν πιστεύει τη συμφωνία που ο ίδιος έκανε και υποσχέθηκε ότι δεν θα περικόψει συντάξεις που ο ίδιος είχε υπογράψει! Και η αλήθεια είναι ότι η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) ήταν εκείνη που ουσιαστικά κράτησε τη χώρα όρθια.

Αλλά η απίστευτη περιπέτεια άφησε πληγές στο σώμα της κοινωνίας που διχάστηκε από την Αριστερά και την ψεκασμένη Ακροδεξιά. Κι ύστερα σκέπασε τη χώρα το τρίτο και πιο επώδυνο μνημόνιο… Που ουσιαστικά ενεχυρίασε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα, διέλυσε τη μεσαία τάξη από τη συνειδητή ιδεολογική επιλογή της υπερφορολόγησης, άνοιξε πληγές με τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό και τελικά παρέδωσε γλώσσα και εθνικότητα στο βόρειο γειτονικό μας κρατίδιο… Ταυτοχρόνως, αναπτύχθηκαν αντιλήψεις εκτός κάθε λογικής και πραγματικότητας, τόσο στην οικονομία και στους θεσμούς, όσο και στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Καταδείχθηκε δε το αναξιόπιστο της Αριστεράς και η απαξίωσή της στην ελληνική κοινωνία.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”