Πώς το είπε ο Αλέξης Τσίπρας; Θέλει να τα αλλάξει όλα και μάλιστα χθες! Τουλάχιστον αυτό δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega. Υποσχέθηκε νέα πρόσωπα και μία νέα δομή. Εκείνο που δεν είπε είναι ότι στόχος του είναι να μείνει ο ίδιος στη θέση του προέδρου. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν το έχει κρύψει και κατά τις χθεσινές ομιλίες του ξεκαθάρισε ότι και μετά την Κυριακή «θα είμαστε μαζί». Δεν αποσαφήνισε ποιοι ακριβώς «θα είμαστε μαζί», πού ακριβώς «θα είμαστε μαζί». Του ξέφυγε, δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, ότι ο ίδιος διεκδικεί μία ισχυρή αντιπολίτευση.

Πίσω από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά ο φόβος για τη μεγάλη αλλαγή που ήδη έχει δρομολογηθεί. Στα πολιτικά πηγαδάκια το θέμα συζητείται καθημερινά και θέμα είναι το μέλλον της κεντροαριστεράς είτε πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για το ΠΑΣΟΚ. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τα δύο κόμματα θα λάβουν περίπου 30% απέναντι σε έναν πανίσχυρο Κυριάκο Μητσοτάκη άνω του 40%. Οι συζητήσεις που επικρατούν είναι αν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας. Το θέμα αυτό έχει πέσει στο τραπέζι και κατά το παρελθόν με τον Αλέξη Τσίπρα τότε να μην το υποστηρίζει.

Σήμερα όμως οι ίδιες οι εξελίξεις καθοδηγούν έναν χώρο ο οποίος κατά το παρελθόν είχε κυριαρχήσει στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Φυσικά κάνεις δεν μιλά για έναν νέο αριστερό σχηματισμό καθώς η πρώτη φορά αριστερά μάλλον ήταν και η τελευταία φορά αριστερά χάρη στα ολέθρια λάθη ενός ανθρώπου που δεν μπορούσε να μετρήσει το μπόι του.

Εκείνο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί την επόμενη μέρα είναι ένας κεντροαριστερός φορέας ο οποίος θα αποσπάσει και θα συγκεντρώσει τα θετικά στοιχεία του ευρύτερου πολιτικού χώρου είτε αυτός ακουμπά στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε πρόκειται για κάποιες ανένταχτες δυνάμεις.

Η στόχευση σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολη με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κυριαρχήσει σε αυτό που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο, όπως προκύπτει από όλες τις μετρήσεις των τελευταίων ετών. Πάντως, στην Κουμουνδούρου δεν δείχνουν να το βάζουν κάτω έστω και αν κάποιες τοποθετήσεις ξεπερνούν τα όρια της λογικής και χάνουν τη σοβαρότητα που απαιτείται.

Για παράδειγμα η (και)... μαθηματικός Έλενα Ακρίτα που εμφανίστηκε, μάλλον για πρώτη φορά, μπροστά σε κομματικό ακροατήριο και με μία μπακαλίστικη προσέγγιση επιχείρησε να πείσει ότι ένας στους δύο δεν ψήφισαν Κυριάκο και άρα αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να επιστρέψει σε ποσοστά του 35% και άνω. Η "τονωτική ένεση" που προσέφερε στα λιγοστά κομματικά στελέχη που την άκουγαν ήταν απαραίτητη, παρ' όλα αυτά τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Για να μην πούμε για τους πραγματικούς αριθμούς που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και τους πικράνουμε κι άλλο.

Η κυρία Ακρίτα είναι προφανώς η αλλαγή που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη μέρα. Μία αλλαγή που θα πρέπει να πείσει τους πολλούς οι οποίοι έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη σε έναν πολιτικό χώρο που φθίνει μέρα με την ημέρα, γεγονός που αντιλαμβάνονται πλείστοι. Και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι προβληματίζονται εντόνως και για το δικό τους μέλλον.