Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει. Όχι απλά πέφτει, καταρρέει. Η δημοσκόπηση της Prorata –δημοσκοπικής εταιρείας για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε να καταγγείλει κάτι το αρνητικό- φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη στην τρίτη θέση να ισοβαθμεί με το ΚΚΕ και να κινδυνεύει να βρεθεί στην τέταρτη. Ωφελημένο το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι διότι καταφέρνει να κάνει τη διαφορά και να καταγράψει ποσοστά που να επιτρέπουν πανηγυρισμούς. Απλά η πρώτη φορά αριστερά του άνοιξε δρόμο.

Τα δεδομένα είναι απλά. Μόνο στην Χαριλάου Τρικούπη δεν τα βλέπουν. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Και δεν ξεκίνησε με την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη για τη θέση του προέδρου. Αυτή η εξέλιξη ανέβασε στροφές στην διαδρομή προς την κατηφόρα. Η κατάρρευση ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2019 και επιβεβαιώθηκε σε αυτές του 2023 διότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν είχε να προσφέρει τίποτα στην πολιτική ζωή του τόπου πέραν της τοξικότητας, του λαικισμού και μιας αντιδεξιάς λογικής που δεν υφίσταται πλέον στην κοινωνία.

Από την ημέρα που εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν ότι η συγκολλητική ουσία της εξουσίας δεν υφίσταται και δύσκολα θα υπάρξει εκ νέου. Η διάλυση ήταν –και είναι- θέμα χρόνου. Ο νέος πρόεδρος αδυνατεί να πείσει ότι μπορεί να κινηθεί πολιτικά και να καταθέσει μια σοβαρή πρόταση που να καταστεί εκ νέου το κόμμα ένα κόμμα εξουσίας.

Όσα λέει και όσα πράττει αφορούν ένα συγκεκριμένο κοινό, που δεν αρκεί όχι για να κρατήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο 17% (το όριο που ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε) αλλά ενδεχομένως ούτε καν σε διψήφιο. Έκτος σε δημοφιλία στη δημοσκόπηση της Prorata με τους ψηφοφόρους του κόμματος να εκτιμούν πως δεν μπορεί όχι να κυβερνήσει στο μέλλον αλλά ούτε να διαχειριστεί το κόμμα στο οποίο εξελέγη. Διότι επί της ουσίας αυτό λένε όσοι απαντούν στις ερωτήσεις.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Αλλά ποια είναι αυτή η δεύτερη θέση; Το ποσοστό που καταγράφει ακόμη και στις αναγωγές δείχνουν ότι για να γράψει μπροστά το νούμερο 2 στα ποσοστά του έχει πολύ δρόμο διότι πολύ απλά δεν έχει μια κυβερνητική πρόταση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει πως θα νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αναλάβει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Πως θα γίνει αυτό όμως; Με ποια κυβερνητική πρόταση και ποιο πρόγραμμα θα απευθυνθεί στους πολίτες; Προς το παρόν σηκώνει μια αντιδεξιά παντιέρα ίδια με αυτή που πορεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει τη θέση αυτών του ΣΥΡΙΖΑ και φωνάζουν συνθήματα όπως το γνωστό: ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά.

Που απευθύνονται όμως; Στους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Ίσως. Πόσοι όμως από αυτούς θα πάνε ή θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ για να ακολουθήσουν μια πολιτική τακτική ανάλογη με αυτή που οδήγησε το κόμμα τους σε απανωτές εκλογικές ήττες; Οι παρακολουθήσεις που τείνουν να μετατραπούν σε σήριαλ από τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν αποτελούν σημαία αντιπολιτευτική. Ας ρωτήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Πολύ δε περισσότερο διότι το αφήγημα περί εμπλοκής του πρωθυπουργού και του γραφείου του δεν βρίσκει αναγνώστες και ευήκοα ώτα αφού δεν πατά πάνω σε καμία βάση.

Το ΠΑΣΟΚ για να γίνει κυβέρνηση πρέπει πρώτα να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι δεύτερο κόμμα, αλλά κανονική αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ονομάσει σοβαρή αλλά ποτέ δεν είδαμε. Να ασκεί έλεγχο και κριτική πατώντας σε σοβαρές και όχι σαθρές βάσεις κραυγών ανάλογων με αυτών της Κουμουνδούρου. Και φυσικά να καταθέσει μια σοβαρή πρόταση, ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Χαριλάου Τρικούπη να μιλά για κυβερνησιμότητα.

Τα ποσοστά που του δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν… επιστρέφει. Απλά καταγράφει δημοσκοπικά μια ανεπαίσθητη άνοδο που μάλιστα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέρρεε, αν διατηρούσε έστω τα ποσοστά των εθνικών εκλογών τότε θα παράμενε στην Τρίτη θέση.

Υγ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να αποφεύγονται οι πανηγυρισμοί από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός πως βρίσκεται στη δεύτερη θέση το κόμμα. Ο ίδιος όμως εμφανίσθηκε έτοιμος ν΄ αναλάβει πρωθυπουργός από τις επόμενες εκλογές…