Μπορεί το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να καταγράφει μια σχετική δημοσκοπική άνοδο και να εμφανίζεται να διατηρεί τη δεύτερη θέση, όμως τα στοιχεία προκαλούν πλέον ανησυχία. Ειδικά η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse έρχεται να αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη και το οποίο έγκειται στην αδυναμία να αποτελέσει τον πόλο έλξης των ψηφοφόρων που γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ναι, η δημοσκόπηση εμφανίζει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με διαφορά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με μια διαφορά 23 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι δεν έχει μετρηθεί –αν και στην πραγματικότητα είχε προεξοφληθεί- η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου με 9 συνολικά βουλευτές και η δυνατότητα σύστασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα συνοδευτεί από ένα νέο κόμμα.

Δηλαδή δεν είχε μετρηθεί ένα ακόμη κόμμα το οποίο θα επιχειρήσει να ψαρέψει στην ίδια… λίμνη με το ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ που αδυνατεί να εισπράξει τα μέγιστα από το μπάχαλο και την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί ψηφοφόροι της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγουν άλλα κόμματα μετακινούμενοι πρώτα απ΄ όλα στο ΚΚΕ και στη συνέχεια στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωης Κωνσταντοπούλου ακόμη και στο ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Από το 2019 μέχρι τις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 14%. Το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε περίπου 3,5%. Τώρα με το χάος να επικρατεί στην Κουμουνδούρου και τα στελέχη να φεύγουν εμφανίζεται, δημοσκοπικά πάντα, να εισπράττει ένα άλλο ένα 3,5 με 4%. , χωρίς να υπάρχει το… αντιπάλον, του ΣΥΡΙΖΑ, δέος, η… άλλη πορτοκαλιά που βγάζει πορτοκάλια, το κόμμα δηλαδή που θα σχηματίσουν οι βουλευτές και τα στελέχη που έφυγαν.

Στο πλαίσιο αυτό το ενδεχόμενο να… κολλήσει ή να μην καταφέρει σε βάθος χρόνου να πιάσει μεγαλύτερα ποσοστά θα λειτουργήσει αρνητικά και αποσυσπειρωτικά. Βέβαια το δεύτερο κόμμα αποκτά δυναμική. Όταν όμως οι διαφορές με το πρώτο είναι όπως αυτές που σήμερα καταγράφονται, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Πολύ περισσότερο τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να περάσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις όπως αυτές με το φορολογικό νομοσχέδιο που τελικά τυγχάνουν αποδοχής έστω και αν οι πολίτες επισημαίνουν πως πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.