Την παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ προσδοκά ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Παππάς και απευθύνει κάλεσμα και στον Στέφανο Κασσελάκη να συμπαραταχθούν όλοι μαζί. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ο κύριος Παππάς απάντησε γιατί δεν έχει πάει ακόμη στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «νομίζω ότι το εγχείρημα αυτό το οποίο κάνει αυτή τη στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης μένει να δείξει στον χρόνο κατά πόσο θα έχει μια δυναμική και μια ουσιαστική πρόταση. Πρέπει να καταθέσει προτάσεις. Αλλά και η άλλη επιφύλαξη είναι ότι ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων και της προοδευτικής παράταξης τελικά δεν οδηγεί σε μια εναλλακτική. Και πολύ φοβάμαι την πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων. Και κατατάσσω στις δυνάμεις στις υγιείς, τις δημοκρατικές -προφανώς- τους ανθρώπους οι οποίοι ακολουθούν το εγχείρημα του Στέφανου Κασσελάκη. Τελικά, θα μας οδηγήσει σε φαινόμενα όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία: ακυβερνησίας και ενίσχυσης των άκρων. Όπου η Ακροαριστερά συνεργάζεται -βλέπουμε και στη Γαλλία- με την Ακροδεξιά σε απόλυτη σύμπνοια. Αν δεν ενισχύσουμε το Κέντρο, αν δεν δημιουργηθεί μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η οποία να αποτελέσει την εναλλακτική στη Νέα Δημοκρατία, δεν ξέρω πώς θα πορευτούμε στο 2027».
Η ανάγνωση του κυρίου Παππά ότι η πολυδιάσπαση στον χώρο της Αριστεράς αποκλείει de facto μια εναλλακτική στη Νέα Δημοκρατία είναι ορθή. Δεν μπορεί όμως παρά να μειδιά κανείς στην παρατήρηση του κυρίου Παππά ότι η Ακροαριστερά στη Γαλλία συνεργάζεται σε απόλυτη σύμπνοια με την Ακροδεξιά. Δεν περιμέναμε τη Γαλλία για να το διαπιστώσουμε. Στην Ελλάδα η Ακροαριστερά με την Ακροδεξιά κυβέρνησαν για 4,5 χρόνια: η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Και δεν θα δεχτούμε αντίλογο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Ακροαριστερά. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε στο τέλος της θητείας του -και ιδίως μετά την ήττα του- να το παίξει κεντροαριστερός είναι αδιάφορο. Οι πολιτικές χαρακτηρίζουν πρόσωπα και κόμματα, όχι ο αυτοπροσδιορισμός.
Ο Τσίπρας δοκιμάστηκε σε όλα τα αξιώματα, έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρέως προοδευτικού κοινωνικού φορέα, στον οποίον θα συμπεριλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Κασσελάκη και ό,τι έχει τέλος πάντων στα σκαριά ο Αλέξης Τσίπρας, ο κύριος Παππάς ήταν κατηγορηματικός «καθόλου. Θεωρώ ότι ο κύριος Τσίπρας έχει δοκιμαστεί σε όλα τα αξιώματα και νομίζω ότι έχει κλείσει ο πολιτικός κύκλος του ιδίου. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω πώς θα συνεχίσει να εκφράζεται. Δεν θεωρώ ότι σε αυτήν την πολιτική συγκυρία έχει κάτι καινούργιο να πει ο κύριος Τσίπρας. Ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ως το κόμμα - εγώ το θεωρώ ένα κόμμα το οποίο δεν λειτουργεί καν δημοκρατικά. Το έχουμε ζήσει, δεν είναι δική μου θεώρηση, το ξέρουν όλοι πλέον ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό κόμμα. Οπότε, καθόλου δεν τον εντάσσω τον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο. Προφανώς, θεωρώ το ΠΑΣΟΚ ως πυλώνα αυτής της μεγάλης παράταξης. Πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Η εισήγηση του κυρίου Παππά είναι σαφής: να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του Χρήστου Σπίρτζη, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως τον... Χρήστο Σπίρτζη! Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις του κυρίου Σπίρτζη, που του κλέβουν την ιδέα. Διότι, για να είματε δίκαιοι, ο κύριος Σπίρτζης έλεγε ακριβώς αυτό το πράγμα, ήδη από το καλοκαίρι του 2023. Πάντως, είναι αδιάφορο το ποιου είναι το σχέδιο, μιας και το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει δημοσκοπικά -εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών «προϊόντων» των διασπάσεων-, είναι βέβαιο ότι δεν θέλει ουδεμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα παράγωγά του. Δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν η δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν στο 8%, τώρα που πλέον καταγράφει -δημοσκοπικά τουλάχιστον- τη διπλάσια δύναμη, θα ενδώσει; Φοβούμεθα πως θα στενοχωρήσουμε και τον κύριο Παππά, αλλά και τον κύριο Σπίρτζη.
Το ΠΑΣΟΚ να μας προσκαλέσει όλους!
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτήν τη διεργασία «δεν το λέω εγώ, το λέει η πλειοψηφία του κόσμου αυτήν τη στιγμή, που δίνει στο ΠΑΣΟΚ ένα αυξημένο ποσοστό. Όχι όμως τόσο ώστε να μπορέσει πραγματικά να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πρέπει να απευθύνει ένα μεγάλο δημοκρατικό προσκλητήριο, προκειμένου να οικοδομηθεί αυτή η μεγάλη δημοκρατική παράταξη».
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο του πολιτικό λιμάνι, ο κύριος Παππάς είπε ότι «προφανώς, αν διαμορφωθούν οι όροι αυτοί, για τη δημιουργία - θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες, προκειμένου να εγκολπώσει τον κόσμο που είναι πολιτικά ανέστιος (...) δεν είναι το κάλεσμα ως κάλεσμα, είναι ποιοι θα είναι οι πολιτικοί όροι και ποιες θα είναι οι πολιτικές τις οποίες θα διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι είναι σε μια πορεία σωστή, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα προκειμένου να αποτελέσει μια πραγματική εναλλακτική για την κοινωνία. Θα πω ξανά ότι συμπεριλαμβάνω στις υγιείς πολιτικές δυνάμεις και το εγχείρημα του Κασσελάκη. Ο μεγάλος μου προβληματισμός είναι ότι ο κατακερματισμός δεν οδηγεί τελικά σε μια κυβερνητική προοπτική».
Είναι σαφές ότι ο κύριος Παππάς επιθυμεί διακαώς να πάει στο ΠΑΣΟΚ, διότι δεν βλέπει πουθενά αλλού προοπτική διακυβέρνησης. Στα θετικά συγκαταλέγεται ότι προσπαθεί να συμπεριλάβει τον Στέφανο Κασσελάκη σε αυτό το κάλεσμα, ίσως διότι δεν θέλει να του καταλογίσει κανείς ότι «πουλάει τον Στέφανο Κασσελάκη για τον Νίκο Ανδρουλάκη», καθώς θα μπορεί να ισχυριστεί ο ίδιος για τον εαυτό του ότι κοιτούσε τη μεγαλύτερη εικόνα. Δηλαδή, την επίτευξη της κυβερνητικής πρότασης. Βέβαια, δεν πιστεύουμε ότι έχει ουδείς αυταπάτες ότι πρόκειται το «υπέρ-Εγώ» του Στέφανου Κασσελάκη να παραμερίσει, προκειμένου να πάει να γίνει «λοχίας» του Ανδρουλάκη. Αν μη τι άλλο, ενδεχομένως ο Στέφανος Κασσελάκης εκλάβει τη συγκεκριμένη προτροπή ως προσβολή.