Να βρει η Κεντροαριστερά τα… πατήματά της από τα νέα δεδομένα που ενδέχεται να φέρουν η συζήτηση και οι προτάσεις για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, προσδοκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν αναφορά στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Η πρόταση Χαρίτση για Ράμμο, η παρέμβαση Τσίπρα, με τα κενά… μνήμης, η θεσμική τοποθέτηση Φάμελλου και οι διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν κινητικότητα και αλληλεπιδράσεις. Προθάλαμος των διεργασιών η… λεγόμενη «δημοκρατική αντιπολίτευση».
Η επίσημη πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αφορμή εκκίνησης μιας άτυπης διερευνητικής συζήτησης με ζητούμενο τον κοινό βηματισμό των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, και πρώτο βήμα την επικείμενη διαδικασία εκλογής του ΠτΔ.
Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε όλα τα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» να υιοθετήσουν «χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και υστερόβουλους σχεδιασμούς» την επιλογή του πρώην αντιπροέδρου του ΣτΕ και προέδρου της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου, για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας.
Είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Μαργαρίτη (εκπροσωπεί τη συνιστώσα της Ανανεωτικής Αριστεράς στο ΚΙΝΑΛ) να δηλώσει ότι και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προταθεί ο Χρήστος Ράμμος για το αξίωμα, πρόταση που ωστόσο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, απέφυγε να μπει σε ονοματολογία, –αν και στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται θετική διάθεση για ενδεχόμενη υποψηφιότητα Ράμμου– προτάσσοντας τη θεσμική προσέγγιση του θέματος. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος έθεσε δύο προτεραιότητες: την αναγκαιότητα η συζήτηση να γίνει με θεσμικούς όρους και τη δυνατότητα να μην υπάρχει η κατάληξη μιας μονοκομματικής επιλογής.
Τα κεντροαριστερά κόμματα επιχειρούν να επενδύσουν στους χειρισμούς Ράμμου στην υπόθεση των υποκλοπών καθώς μία τέτοια υποψηφιότητα θα μπορούσε εν δυνάμει να διαμορφώσει ένα περιβάλλον συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής, πολιτικής συναίνεσης.
Ο Αλέξης… Κάλχας
Ως ένθερμος υπερασπιστής του θεσμού της ΠτΔ εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, προβαίνοντας μάλιστα και σε… ερμηνεία των οιωνών, ως… άλλος Κάλχας της πολιτικής.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως μπορεί η διαδικασία να μη δημιουργεί πολιτικά τετελεσμένα, αλλά «μπορεί να προκαλέσει πολιτικά γεγονότα». «Αντιλαμβάνεστε ότι αν το κυβερνητικό κόμμα απωλέσει τη δεδηλωμένη στην ψηφοφορία για Πρόεδρο, ναι μεν δεν υπάρχει συνταγματικό ζήτημα, αλλά θα υπάρχει μείζον πολιτικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον δεν θυμάται ότι το μακρινό 2014, ο ίδιος ήταν στρατηγός σ’ ένα παιχνίδι τακτικής που μόνο σεβασμό δεν δήλωσε στον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Τότε, σε μία ακόμη έξαρση της… μαντικής του ικανότητας, εκτίμησε ότι ερχόταν ένα «προεκλογικό καλοκαίρι» και μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Σαμαρά και... προειδοποιώντας ότι ενόψει της τότε προεδρικής εκλογής «δεν θα βρεθεί κανείς να κάνει τον Τσιριμώκο» (σ.σ: τον αποστάτη).
Δέκα χρόνια μετά, ο… απόστρατος Τσίπρας υψώνει το πολιτικό του ανάστημα για να υπερασπιστεί τον θεσμό της Προεδρίας και αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θεσμική υποβάθμιση», εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κλείσει την ονοματολογία γνωστοποιώντας τις αποφάσεις του. «Οφείλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης πού έκανε λάθος και γιατί δεν θα ανανεώσει η κ. Σακελλαροπούλου τη θητεία της», είπε, υποστηρίζοντας πως ο διάλογος για το πρόσωπο του ΠτΔ σχετίζεται με τα «σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα» στη Νέα Δημοκρατία.
Κάπως έτσι ένα ακόμη πρόσωπο-πρωταγωνιστής από το… μακρινό 2014 μπαίνει στο κάδρο, και μάλιστα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα: ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. «Μπορεί ο Σαμαράς να διεγράφη, αλλά οι απόψεις του είναι ισχυρές στη ΝΔ, όπως και οι απόψεις του Καραμανλή», διευκρίνισε ο Τσίπρας, εγκαλώντας μάλιστα το ίδιο το Μαξίμου για διαρροές σχετικά με το πιθανό όνομα του νέου Προέδρου.