Να μην απαντάει στην εμπρηστική ρητορική από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης έχει αποφασίσει η Αθήνα. Μετά και τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που έβαζαν στο στόχαστρο όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι «όσο ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει σε αυτόν τον ρυθμό, εκτίθεται διεθνώς».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά, εστιάζοντας αποκλειστικά στο κυβερνητικό νομοσχέδιο «για τη δεύτερη ευκαιρία και τη διευθέτηση των οφειλών».

Η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο κρατών την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας και στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση από τον Τ. Ερντογάν προκειμένου να υπάρξει πλαίσιο διαλόγου. Ωστόσο στο μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα νέα κλιμάκωση της έντασης.

«Τις τελευταίες μέρες [ο Ερντογάν] προσπαθεί να βρει κάτι για να ισοφαρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, ίσως να είναι η εκχώρηση αδειών έρευνας στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου στην περιοχή του τουρκολυβικού μνημονίου», δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο βουλευτής της Ν.Δ. Αγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι «εκχώρηση αδειών δεν σημαίνει ότι θα πάει να κάνει έρευνες, απλώς στα χαρτιά θα εμφανιστεί ότι εκχωρεί άδεια για έρευνες στην προκειμένη περίπτωση και μετά θα πει ελάτε τώρα πάμε σε διάλογο».

Παράλληλα στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ειδική σύνοδο κορυφής της 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου πρόκειται να τεθούν συνολικά προς συζήτηση οι ευρωτουρκικές σχέσεις και στην οποία παραπέμφθηκε το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Αγκυρας. Πάντως σύμφωνα με τον Αγγ. Συρίγο: «Και οι κυρώσεις να αποφασιστούν, μέχρι να εφαρμοστούν, έτσι όπως λειτουργεί η Ε.Ε. θέλει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Διότι μετά ο κατάλογος των κυρώσεων περνάει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης επειδή όλα αυτά ελέγχονται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά ποιων εταιρειών, κατά ποιων προσώπων. Αυτό απαιτεί στη μικρότερη περίπτωση ένα μήνα, συνήθως είναι δυο με τρεις μήνες αυτή η διαδικασία για να μπορέσει να επαληθευτεί και να προχωρήσει».

από την Εφημερίδα των Συντακτών