Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 7 Αυγούστου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου. Το πρωί βρέθηκε στο υπουργείο Άμυνας της χώρας, όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ιώβ Γκάλαντ και στη συνέχεια συμμετείχαν στις διμερείες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Έχουμε δημιουργήσει μια στρατηγική σχέση, η οποία βασίζεται σε πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας, στο κοινό μας όραμα, στο στόχο να δημιουργηθεί ένα σταθερό, ασφαλές και πρόσφορο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή μας», επεσήμανε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στον Τύπο ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, έχοντας ευχαριστήσει, πρώτα, νωρίτερα για τη θερμή υποδοχή που έλαβε: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια, και για τη θερμή υποδοχή. Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, σε διμερές επίπεδο αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη, μετά από την επίσκεψή μου στην Κύπρο, κάτι που για εμάς αποτελεί παράδοση, και αυτό δείχνει τη σημασία των διμερών σχέσεων».

Κοινός στόχος η επέκταση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους των δύο χωρών: «Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και την επιθυμία μας να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας αμυντική εταιρική σχέση. Οι δεσμοί άμυνας μεταξύ των χωρών μας έχουν ενισχυθεί, μέσω τακτικών οργανωμένων κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς επίσης και από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών».

«Επιτρέψτε μου παρακαλώ να επαναλάβω αυτό που είπα κατά τη συνάντησή μας. Είμαι αποφασισμένος να εμπλουτίσω την αμυντική βιομηχανική μας συνεργασία, προς κοινό όφελος των χωρών, των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Θα ήθελα να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί παρόμοιο οικοσύστημα, όμοιο με το δικό σας, μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων, των υπουργείων, και των σχετικών εταιρειών, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους αμυντικούς μας στόχους», πρόσθεσε.

Επίσης οι υπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν, φυσικά, και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο: «Επιπλέον, θίξαμε το ζήτημα της αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και συζητήσαμε την κατάσταση. Η Ελλάδα πάντοτε αντιτίθεται – είναι θέμα αρχής – σε κάθε προσπάθεια να μεταβληθούν τα σύνορα με τη χρήση ισχύος και θεωρεί ότι ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας.

«Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και για το σύνολο της γειτονιάς μας. Όπως σας είπα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε τις σχέσεις του Λουξεμβούργου. Παρεμπιπτόντως, απόψε θα δειπνήσω με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, οπότε θα απολαύσω την αίσθηση της απουσίας οποιασδήποτε απειλής. Επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή μας θέληση, και τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας», σημείωσε.

Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακόμα, είπε για τη δράση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη στραθερότητα και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο: «Επιτρέψτε μου να πω και εδώ, ανοιχτά, αυτό που ανέφερα στη συνάντησή μας, ότι η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες, με το Ισραήλ και με άλλες χώρες, με τις οποίες συμμεριζόμαστε το όραμα, δηλαδή να μπούμε σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Ποικίλες πρωτοβουλίες, πολλές εκ των οποίων από κοινού με την Κύπρο, οι οποίες πάντοτε είναι επί της βάσεως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά επίσης και της κυριαρχίας, και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής».

Στο τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μελλοντική πορεία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, αναφερόμενος με προσωπικό τόνο στον ομόλογό του: «Αγαπητέ μου Yoav, επίτρεψέ μου να πω πως είμαι βέβαιος ότι η αμυντική μας συνεργασία θα γίνει ισχυρότερη, καθώς και ότι θα δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από αυτό που έχει ήδη επιτευχθεί, και αυτό είναι σημαντικό. Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την πολύτιμη συνεισφορά σου και τον ηγετικό σου ρόλο κατά τη δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής σχέσης με την Ελλάδα».

«Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα επίσης να αναφέρω πόσο χάρηκα όταν μου είπες ότι η οικογένειά σου είναι στη γενέτειρά μου, το νησί της Κέρκυρας, και να σου εκφράσω την επιθυμία μου να σας φιλοξενήσω προσωπικά στην Κέρκυρα, στο προσεχές μέλλον. Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή», κατέληξε.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η δήλωση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στον Τύπου με τον ομόλογό του στο Ισραήλ Ιώβ Γκάλαντ: 

«Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια, και για τη θερμή υποδοχή. Παρακαλώ, επιτρέψτε μου να σας πω ότι, σε διμερές επίπεδο αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη, μετά από την επίσκεψή μου στην Κύπρο, κάτι που για εμάς αποτελεί παράδοση, και αυτό δείχνει τη σημασία των διμερών σχέσεων. Έχουμε δημιουργήσει μια στρατηγική σχέση, η οποία βασίζεται σε πολύ ισχυρούς δεσμούς φιλίας, στο κοινό μας όραμα, στο στόχο να δημιουργηθεί ένα σταθερό, ασφαλές και πρόσφορο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή μας.

Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο, και την επιθυμία μας να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας αμυντική εταιρική σχέση. Οι δεσμοί άμυνας μεταξύ των χωρών μας έχουν ενισχυθεί, μέσω τακτικών οργανωμένων κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς επίσης και από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών.

Επιτρέψτε μου παρακαλώ να επαναλάβω αυτό που είπα κατά τη συνάντησή μας. Είμαι αποφασισμένος να εμπλουτίσω την αμυντική βιομηχανική μας συνεργασία, προς κοινό όφελος των χωρών, των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Θα ήθελα να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί παρόμοιο οικοσύστημα, όμοιο με το δικό σας, μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων, των υπουργείων, και των σχετικών εταιρειών, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους αμυντικούς μας στόχους.

Επιπλέον, θίξαμε το ζήτημα της αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και συζητήσαμε την κατάσταση. Η Ελλάδα πάντοτε αντιτίθεται – είναι θέμα αρχής – σε κάθε προσπάθεια να μεταβληθούν τα σύνορα  με τη χρήση ισχύος και θεωρεί ότι ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας. Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και το σύνολο της γειτονιάς μας.

Όπως σας είπα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε τις σχέσεις του Λουξεμβούργου. Παρεμπιπτόντως, απόψε θα δειπνήσω με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, οπότε θα απολαύσω την αίσθηση της απουσίας οποιασδήποτε απειλής. Επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή μας θέληση, και τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας. Επιτρέψτε μου να πως και εδώ, ανοιχτά, αυτό που ανέφερα στη συνάντησή μας, ότι η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες, με το Ισραήλ και με άλλες χώρες, με τις οποίες συμμεριζόμαστε το όραμα, δηλαδή να μπούμε σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Ποικίλες πρωτοβουλίες, πολλές εκ των οποίων από κοινού με την Κύπρο, οι οποίες πάντοτε είναι επί της βάσεως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά επίσης και της κυριαρχίας, και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής.

Αγαπητέ μου Yoav, επίτρεψέ μου να πω πως είμαι βέβαιος ότι η αμυντική μας συνεργασία θα γίνει ισχυρότερη, καθώς και ότι θα δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από αυτό που έχει ήδη επιτευχθεί, και αυτό είναι σημαντικό. Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την πολύτιμη συνεισφορά σου και τον ηγετικό σου ρόλο κατά τη δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής σχέσης με την Ελλάδα. Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα επίσης να αναφέρω πόσο χάρηκα όταν μου είπες ότι η οικογένειά σου είναι στη γενέτειρά μου, το νησί της Κέρκυρας, και να σου εκφράσω την επιθυμία μου να σας φιλοξενήσω προσωπικά στην Κέρκυρα, στο προσεχές μέλλον. Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή».