Κλειδώνει το άνοιγμα των σχολείων την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου. Ηδη, το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του, στέλνοντας σύσταση στους μαθητές να μην καταστρέφουν τα φετινά σχολικά βιβλία τους, διότι θα τα χρειαστούν στην αρχή της επόμενης τάξης.
Ευρύτερα, ο προγραμματισμός έχει ξεκινήσει για τις ανάγκες σε προσωπικό και αίθουσες. Ειδικότερα, η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κ. Σοφία Ζαχαράκη έστειλε έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές των γυμνασίων και των Α’ και Β’ Λυκείου, ότι πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για να τα αξιοποιήσουν και την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021.
Η ενημέρωση αφορά αρχικά τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, διότι εκείνοι έχει προγραμματιστεί να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες από τη Δευτέρα. Αναμένεται να εκδοθεί ανάλογη εγκύκλιος για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, για τα οποία το πιο πιθανό είναι να μην ανοίξουν.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο κυβερνητικός προγραμματισμός μιλά για επανέναρξη την 1η Ιουνίου. Η εντολή να μην καταστρέφουν ή πετάξουν τα σχολικά βιβλία δόθηκε, ώστε με το άνοιγμα των σχολείων να διδαχθεί η ύλη που θα κριθεί απαραίτητο να γνωρίζουν οι μαθητές για να προχωρήσουν την επόμενη σχολική χρονιά.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ζητήσει, και έχει λάβει, εισήγηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τα κεφάλαια της ύλης που πρέπει οπωσδήποτε οι μαθητές να γνωρίζουν για να προχωρήσουν στην επόμενη τάξη χωρίς να έχουν κενά.
“Σε στενή συνεργασία με το ΙΕΠ, θα ακολουθήσουν λεπτομερείς οδηγίες αναφορικά με την κάλυψη της ύλης και τη σύνδεσή της με την ύλη της νέας σχολικής χρονιάς”, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Διαβάστε ακόμα:
- Το τελικό σχέδιο στήριξης όσων μείωσαν κατά 40% τα ενοίκια
- Θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένονται το Σαββατοκύριακο
- Τώρα κόπτονται στο ΣΥΡΙΖΑ και για τη Δικαιοσύνη
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο προχωράει στον προγραμματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν θεωρείται ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών, οι οποίες κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά ξεπέρασαν τις 30.000.
Παράλληλα, θα γίνουν διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στις δύο βαθμίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΑΣΕΠ γίνεται προσπάθεια έως το τέλος Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί και αποσταλεί οι πίνακες της ειδικής αγωγής.
Επί της σχετικής προκήρυξης (3ΕΑ) κατετέθησαν 2.900 ενστάσεις, και απομένει η εκδίκαση περίπου 250 ακόμα. Οι ενστάσεις για λάθος αριθμό παράβολου έγιναν δεκτές. Για τους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση στόχος είναι με την έναρξη της νέας χρονιάς να είναι έτοιμοι οι προσωρινοί πίνακες. Η προσπάθεια είναι για νωρίτερα από την 1η Αυγούστου. Οι ενστάσεις στατιστικά είναι περίπου 10% των αιτήσεων. Για την προκήρυξη έχουν γίνει 126.000 αιτήσεις.
Από την άλλη, όπως αναφέρει το υπουργείο, προς το παρόν, με την εκ περιτροπής παρουσία των μαθητών στο σχολείο, δεν έχουν προκύψει επιπλέον ανάγκες σε αίθουσες ή προσωπικό. Το υπουργείο θα εφαρμόσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όμως επικρατεί αισιοδοξία ότι δεν θα χρειαστεί το κλείσιμο σχολικών μονάδων αλλά πιο ήπια μέτρα, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται τώρα. Μάλιστα, μετά και την εμπειρία των δύο περασμένων μηνών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα λειτουργεί αρτιότερα για την περίπτωση που οι μαθητές πρέπει να μείνουν σπίτι. Οπως δηλώνεται, «είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της επιδημίας στη χώρα και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».
του Απόστολου Λακάσα από την Καθημερινή