«Ηταν μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του προσωπικά σε εθνικές εκλογές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Το μεταναστευτικό, η οικονομία, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Κίνα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά τη θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές και την επανεκλογή του για δεύτερη συνεχόμενη πρωθυπουργική θητεία.

Ο πρωθυπουργός ηγείται πλέον του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη και χθες εισήλθε στη Σύνοδο Κορυφής την ώρα που στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε ότι παραιτείται από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. «Θεωρώ ότι ήταν μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά σε εθνικές εκλογές. Από εκεί και πέρα επιτρέψτε μου μια μόνο ευρύτερη τοποθέτηση. Θεωρώ ότι με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια, και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο, αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου. Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και πρέπει, πρώτα και πάνω από όλα, να προτείνουν ρεαλιστικές, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Σε αυτόν το δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ. Ελπίζω να τον βρει. Του το εύχομαι ειλικρινά».

Το μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της Συνόδου Κορυφής, της πρώτης μετά την πρόσφατη κατ’ αρχήν συμφωνία για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ο πρωθυπουργός τόσο στις δηλώσεις του όσο και στην παρέμβασή του τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την αποστολή της ελληνικής Πολιτείας, του Λιμενικού και της Αστυνομίας με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 90% των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τους άθλιους διακινητές, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια, τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι άδικο να στοχοποιείται από ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο προκειμένου να προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες του. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάταξη των διακινητών και συνεργασία με τρίτες χώρες για το ζήτημα των επιστροφών.

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία αναγνώρισε τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό. «Κανένα κράτος-μέλος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του τις μεταναστευτικές ροές. Και το μεταναστευτικό είναι πολύ σημαντικό και πολύ επείγον ζήτημα για να το αφήσουμε στην επόμενη γενιά πολιτικών να το αντιμετωπίσει. Αυτό είναι δική μας ευθύνη. Η μετανάστευση δεν μπορεί να εργαλειοποιείται», τόνισε η κυρία Μέτσολα, η οποία συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και πως πρόκειται για τραγωδία. «Την πραγματική ευθύνη έχουν οι εγκληματικές συμμορίες που στοίβαξαν στο πλοίο απελπισμένους ανθρώπους, με την ψεύτικη υπόσχεση ενός ασφαλούς ταξιδιού χωρίς να υπάρχουν καν σωσίβια. Αυτές οι συμμορίες είναι εγκληματικές. Κερδοσκοπούν πάνω στην ανθρώπινη δυστυχία και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε αυτή την τρομακτική διακίνηση ανθρώπων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οπλο» η ανάπτυξη

Η οικονομία είναι επίσης στην ατζέντα αυτής της Συνόδου Κορυφής στην οποία ο πρωθυπουργός προσήλθε με «όπλο» τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πετυχαίνει η Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ανάπτυξη –όπως τόνισε– οδηγεί σε μείωση της ανεργίας, αύξηση των μισθών και αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Να σημειωθεί ότι η κυρία Μέτσολα, αναφερόμενη στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, σημείωσε ότι οι Ελληνες ψήφισαν αποφασιστικά υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της χώρας και ότι οι σταθερές κυβερνήσεις, όπως αυτή που επέλεξε ο ελληνικός λαός με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη, είναι το «κλειδί» για την ενότητα της Ευρώπης και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.