Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σάββατο το απόγευμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στέλνει σήμα επανεκκίνησης. Ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει το κυβερνητικό πλάνο τόσο για την επόμενη χρονιά όσο και με ορίζοντα τετραετίας, δίνοντας έμφαση στις ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τις προτεραιότητες και τους στόχους δίνοντας έμφαση στις παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο λειτουργικό το κράτος και με ξεχωριστές αναλυτικές αναφορές στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα που είχαμε φέτος το καλοκαίρι είναι πιθανό να επαναληφθούν καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής συγκροτούν ήδη μια νέα, πιο δύσκολη, πραγματικότητα. 

Σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα επικεντρώθηκε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια την Τετάρτη το απόγευμα, με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επισφράγισε το τέλος της σεναριολογίας και των φημών περί ανασχηματισμού ή αλλαγών σε πρόσωπα της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα ουδέποτε τέθηκε θέμα ανασχηματισμού και όπως έλεγαν πηγές τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από εκείνη του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η συζήτησή τους έγινε σε πολύ καλό κλίμα. 

«Αν κάθε φορά που ακούγονταν σενάρια για ανασχηματισμό ή για πρόωρες εκλογές, αυτό γινόταν πραγματικότητα, θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αλλά το γεγονός ότι άπαντες αξιολογούμαστε διαρκώς, αλίμονο αν δεν ήταν πραγματικότητα, αλίμονο αν δεν συνέβαινε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει κανένα θέμα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Παράλληλα, από την κυβέρνηση έβαλαν φρένο και στη φημολογία που ήθελε τη Ν.Δ. να αποσύρει τη στήριξή της από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη στήριξη του κ. Αγοραστού. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη, ως οφείλει, με τον ανεξάρτητο ρόλο της, διεξάγει μία έρευνα και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η έρευνα, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, για να δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η Δικαιοσύνη κάθε φορά», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. 

Νέα τηλεδιάσκεψη για Θεσσαλία 

Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τηλεδιάσκεψη. 

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις προτεραιότητες και έδωσε τις απαραίτητες κατευθύνσεις για τις περαιτέρω ενέργειες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, στην απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές καθώς και στη συλλογή των νεκρών ζώων, η οποία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και στην οποία προστέθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα σύμφωνα με όλες τις υγειονομικές διατάξεις. 

Εξετάστηκαν ακόμη τα νεότερα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτηρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, ενώ για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάσει στοιχείων που επεξεργάζονται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. 

Επίσης η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί για περιπτώσεις αισχροκέρδειας στη Θεσσαλία. «Η κυβέρνηση θα παραμείνει αμετακίνητη στο ζήτημα της διασφάλισης των τιμών προκειμένου κανείς, επαναλαμβάνω κανείς, να μη σκεφτεί καν ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών που δοκιμάστηκαν από τις πρωτοφανείς αυτές καταστροφικές πλημμύρες», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.