Τρεις νέες δεσμεύσεις για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας παρουσίασε χθες από Ελευσίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος για την επόμενη τεραετία με στόχο μια κοινωνική, δίκαιη, πράσινη, ψηφιακή και ισχυρή Ελλάδα. Την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεχίζει την ψηφοθηρία με ακατέσχετη υποσχεσιολογία που φτάνει τα 83 δισ. μέτρα και τη βεβαιότητα ότι, ως νικητής των εκλογών, θα  μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον τρίτο κόμμα που θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ επιμένει να εστιάζει στις δεσμεύσεις τις για μια καλύτερη Ελλάδα, στις οποίες εντάσσονται τα νέα μέτρα που προβλέπουν την ενίσχυση των νέων 18 και 19 ετών με 150 ευρώ τον χρόνο, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, την αύξηση του επιδόματος τέκνων του Δημοσίου και την ενθάρρυνση της ασφάλισης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, με έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός:

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ' έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

2) Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές χθες ότι στο δρόμο προς τις κάλπες «δεν θέλω ούτε στιγμή να εφησυχάσουμε. Έχουμε 14 μέρες σκληρής δουλειάς μέχρι που να κλείσει και η τελευταία κάλπη. Θέλω από τώρα μέχρι τις εκλογές να μιλάμε μόνο θετικά. Δεν έχω καμία διάθεση, είδατε δεν είπα κουβέντα, για τον πολιτικό μας αντίπαλο. Δεν χρειάζεται να πω πολλά, τα λένε όλα μόνοι τους. Προσέξτε την ένδεια επιχειρημάτων, τρεις μέρες τώρα τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου λες και μας ενδιαφέρει τι έγινε στην Ελλάδα του 1981, δεν σας ενδιαφέρει τι έγινε στην Ελλάδα του 1981, ξέρουμε τι έγινε τότε. Σας ενδιαφέρει τι γίνεται στην Ελλάδα του 2023 και πώς θα πάμε μπροστά και πώς θα ζήσουμε όλοι σε μια καλύτερη χώρα».

Κάλεσε δε σε ενίσχυση της ΝΔ στις κάλπες της 21ης Μάη ώστε αυτή να μην οδηγήσει σε πολιτικές τερατογενέσεις και υπόγειες συμμαχίες που θα εκμεταλλεύονται την απλή αναλογική μεταξύ «προοδευτικών δυνάμεων».

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του, σε περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο νικητής των εκλογών και θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον τρίτο που θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Αμφισβήτησε δε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την τηλεμαχία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών: «Φοβάμαι ότι αυτή η τηλεμαχία δεν θα είναι μια τηλεμαχία όπου θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, δεδομένου ότι έχουν οριστεί για άλλη μια φορά κανόνες, που δεν επιτρέπουν το διάλογο, που δεν επιτρέπουν την ανταλλαγή απόψεων. Παράλληλοι μονόλογοι! Με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο και δεν προσέρχεται σε ένα διάλογο μεταξύ ημών των δύο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα», ισχυρίστηκε εκ νέου.