Ο πόνος είναι το κυριάρχο συναίσθημα που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ επισημαίνει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής του Κέντρου στις ευρωεκλογές, Ματέο Ρέντσι. Ο κ. Ρέντσι επισημαίνει ότι χρειάζεται μια διαφορετική, περισσότερο θαραλλέα, Ευρώπη για να χειριστεί καταστάσεις όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή.

«Είναι δραματικές μέρες. Η σφαγή παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων από τους τρομοκράτες της Χαμάς ρίχνει το μέλλον της Μέσης Ανατολής σε απόλυτη αβεβαιότητα. Πρώτα απ' όλα όμως -πριν από οποιαδήποτε γεωπολιτική αξιολόγηση- ο πόνος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Προσπαθήστε να φανταστείτε τι σημαίνει να βλέπεις ένα παιδί να αποκεφαλίζεται. Προσπαθήστε να φανταστείτε ανήμποροι να παρακολουθείτε σκηνές στις οποίες τρομοκράτες σκοτώνουν τα παιδιά σας μπροστά στα μάτια σας, καίνε σπίτια με γονείς μέσα, βιάζουν κορίτσια. 

Επομένως, το να λέμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και το καθήκον να υπάρχει σημαίνει κάτι κοινότοπο. Αλλά είναι μια κοινοτοπία που πρέπει να ειπωθεί με δύναμη αυτή τη στιγμή. Και όσοι ενδιαφέρονται για την παλαιστινιακή υπόθεση -πάντα υποστήριζα τη θέση δύο λαών, δύο κρατών- γνωρίζουν ότι το πραγματικό εμπόδιο για την επίτευξη αυτής της απαραίτητης λύσης είναι ο τρομοκρατικός εξτρεμισμός όσων όπως η Χαμάς. 

Νομίζω ότι το γεωπολιτικό ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο. Θα χρειαζόμασταν μια Ευρώπη διαφορετική από τη σημερινή. Ικανή να έχει κοινό στρατό, εξωτερική πολιτική αντάξια του ονόματος, στρατηγικό όραμα του πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες. Μου φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες η γραφειοκρατία βασιλεύει περισσότερο από το θάρρος. Και δυστυχώς όλοι πληρώνουμε το τίμημα αυτής της λανθασμένης προσέγγισης» αναφέρει στην ανάρτηση του ο Ματέο Ρέντσι.