Τραγικές διαστάσεις πήρε το συμβάν με το αυτοκινητικό δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, καθώς με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουγείο Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για τρεις νεκρούς και 2 αγνοούμενους. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής: 

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Νωρίτερα είχε εκδοθεί ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας της Ανατολικής Λιβύης που έκανε λόγο για τέσσερις Έλληνες νεκρούς, αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον επαναπατρισμό της αποστολής που είχε σταλεί στη Λιβύη και συγκεκριμένα στην πόλη Ντέρνα για ανθρωπιστική βοήθεια, ύστερα από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Daniel στη χώρα. 

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα».

Στη συνέχεια το υπουργείο ενημέρωνε για τα εξής: «Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της».

Για το ατύχημα, πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις τραυματίες, μέλη της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αυτοκίνητο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με φορτηγό που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Από τη σύγκρουση, στελέχη της ελληνικής αποστολής είχαν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Παρακάτω παρατίθεται η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το συμβάν: 

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.
Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στη Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης». 

Η βοήθεια συνίστατο στην αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο αφίχθη στη Βεγγάζη με αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στην παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και τροφίμων. Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.