Οι επιθέσεις που δέχεται από τον αριστερό Τύπο τα λένε όλα από μόνες τους. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ενοχλεί και ως εκ τούτου η εικόνα του «πρέπει» –κατά την Αριστερά– να αμαυρωθεί. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είναι αρεστός στην «πρόοδο». ΟΚ, το εμπεδώσαμε, «σύντροφοι». Λοιπόν, είναι αρεστός –για κακή σας τύχη, κύριοι της ολούθε καταποντισμένης Αριστεράς– στον λαό της Κρήτης. Θέλετε την απόδειξη; Γιατί όχι, να σας την παράσχουμε: στις εκλογές του Μαΐου του 2023, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλαβε 26.682 ψήφους, ήτοι το 36% από τους σταυρούς στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Το λες πολύ καλό αυτό το ποσοστό. Εξ ου και η συνεχής αξιοποίησή του από τον πρωθυπουργό στην κυβέρνηση.

Σας ενοχλεί πολύ, κύριοι της Αριστεράς; Το καταλαβαίνουμε. Οσο πάντως εσείς ασχολείστε μαζί του τόσο εκείνος διευρύνει στο νομό του την εκλογική του βάση. Διότι, κύριοι της Αριστεράς, καιρός να αντιληφθείτε ότι δεν είστε αρεστοί και όταν την πέφτετε σε κάποιον, ο κόσμος αυτόματα θεωρεί ότι είναι άξιος και καλός άνθρωπος. Τόσο απλά.

Σχέσεις εμπιστοσύνης

Πάμε παρακάτω, στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, «σύντροφοι», που τόσο πολύ σας αρέσει να εκμεταλλεύεστε προκειμένου να κερδίσετε πόντους, κάτι που δεν καταφέρνετε, παρά τα ανεβάσματα στα τρακτέρ και τους λοιπούς δονκιχωτισμούς σας. Πρώτον, η σχέση της Κεντροδεξιάς με τους αγρότες είναι διαχρονικά ισχυρή. Γνωρίζουν εκείνοι ποιοι τους ωφέλησαν σε βάθος χρόνου, όταν άλλοι έσκουζαν στις πλατείες «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Αυτές οι κινητοποιήσεις, για να θέσουμε σωστά το πλαίσιο, είναι πανευρωπαϊκές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη τοποθετηθεί λέγοντας πως το μέτωπο της κυβέρνησης είναι «με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής». Αυτά που ποτέ δεν κοίταξε η αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση-παρωδία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για να μην ξεχνιόμαστε. Η Αριστερά είναι που είπε προ ημερών από τη Βέροια πως «η αλήθεια είναι πως στους αγρότες –κατά το κοινώς λεγόμενο– τον ήπιαμε, έτσι; Είναι μια τάξη συντηρητική… Δεν είχαμε θέσεις; Δεν πήγαν στην κοινωνία; Δεν έχουμε στελέχη; Δεν έχουμε στελέχη. Δηλαδή, ειλικρινά πείτε μου εσείς πόσοι εδώ μέσα είστε αγρότες, εδώ μέσα ποιοι είστε αγρότες». Το είπε, κύριοι, μια βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα προέρχεται από αγροτικό νομό. Κάτι θα ξέρει, υποθέτουμε.

Κατανοητή αγωνία

Ο Λευτέρης Αυγενάκης δίνει τη μάχη. Αλλωστε, προέρχεται και ο ίδιος από αγροτικό νομό. Μιλώντας χθες στον «REAL FM», τόνισε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η κυβέρνηση που διόρθωσε τα κακώς κείμενα της προηγούμενης κυβερνήσεως. Βελτιώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, καταργήσαμε το νόμο Κατρούγκαλου, μειώσεις στον ΦΠΑ και μια σειρά από παρεμβάσεις που δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Αλήθεια είναι όμως ότι η κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη, γιατί δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο οι εντάσεις και οι εκδηλώσεις αντίδρασης και αγωνίας και αιτημάτων από τους αγρότες, είναι ευρωπαϊκό πλέον φαινόμενο, αυτό γίνεται.

Το πρόβλημα λοιπόν αυτό το συναντούμε, το αντιμετωπίζουμε, το διαχειριζόμαστε και συμμεριζόμαστε την αγωνία, γιατί ομολογουμένως υπάρχουν πολλά κενά και πολλά λάθη τα οποία πρέπει να βελτιωθούν από πλευράς Κοινότητας και αναφέρομαι στη νέα ΚΑΠ (σ.σ. Κοινή Αγροτική Πολιτική) ή στην ΚΑΠ την οποία αυτή τη στιγμή υλοποιούμε, 2023-2027. Ηδη εμείς πετύχαμε, ανεπίσημα σας το λέω, αλλά επίσημα θα έρθει τις επόμενες ημέρες, τις έξι προτάσεις που έγκαιρα από τον Νοέμβριο - Δεκέμβρη καταθέσαμε να γίνονται αποδεκτές. Είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό.

Ηδη όμως, θυμίζω, την προ-προηγούμενη Τετάρτη, πραγματοποιήσαμε με δικιά μας πρωτοβουλία, με ελληνική πρωτοβουλία, τη συνάντηση των εννέα μεσογειακών χωρών της Ευρώπης... Η συμμαχία αυτή των χωρών, των εννέα χωρών, που έγινε με ελληνική πρωτοβουλία, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει αντίστοιχη συμμαχία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, που να ασχολείται με τα γεωργικά ή με τα θέματα αλιείας. Αρα είμαστε υπερήφανοι ότι κάτι γίνεται… Ζητάμε το γεωργικό αποθεματικό να αυξηθεί, τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού όπως το περιέγραψε και ο επίτροπος Γεωργίας, υιοθέτησε την πρότασή μας δηλαδή, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι, το 2% της CAP που έχει η κάθε χώρα να μπορεί να το διαχειρίζεται για περιστατικά όπως το “Daniel” στη Θεσσαλία και, τέλος, η απλοποίηση της διαδικασίας απόδοσης χρημάτων, όταν πρόκειται για τέτοιες καταστάσεις».

Η ΝΔ στάθηκε πάντα στο πλευρό των αγροτών, οι οποίοι, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που η φιλελεύθερη παράταξη κατάφερε να βάλει την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, έχουν ωφεληθεί αναμφισβήτητα πάρα πολύ. Και θα συνεχίσουν να ωφελούνται.