Μια δολοφονία και μια ηρωική μάνα που έχασε το παιδί της. Ομολογία Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και βαριές ποινές για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα από την πολύκροτη δίκη των χρυσαυγιτών, η οποία σε λίγες ώρες φτάνει στο τέλος της.
του Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου
Υπάρχει όμως και μια άλλη, θολή, εικόνα σ΄ αυτή τη δίκη, με πρωταγωνίστρια την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου.
Στην αρχή απεφάνθη ότι όλοι οι χρυσαυγίτες δράστες “δεν έκαναν τίποτε οργανωμένο”. Μάλιστα στην πρότασή της έλεγε ότι τα εγκλήματα των νεοναζί χρυσαυγιτών ήταν «μεμονωμένα περιστατικά» και μάλιστα “εν αγνοία του αρχηγού, των περιφερειαρχών και των πυρηναρχών” της εγκληματικής οργάνωσης.
Δηλαδή για τους μη μυημένους στη δικονομία, σχεδόν “αθώα” τα ναζιστικά μπουμπούκια.
Στη συνέχεια ζήτησε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απαλλαγή(!!) των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων της δολοφονίας Φύσσα από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.
Η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου είχε εισηγηθεί και τη μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής που έχουν παραπεμφθεί για συμμετοχή στην επίθεση κατά αιγύπτιων αλιεργατών και σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Πριν από λίγες ημέρες η ίδια εισαγγελέας πρότεινε την πλήρη απόρριψη των ελαφρυντικών για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Μετά την εντυπωσιακή πρόταση της εισαγγελέως επικράτησε ένταση στην αίθουσα. Το δικαστήριο διέκοψε και όταν επανήλθε η εισαγγελέας εξέπληξε, για ακόμη μια φορά, τους πάντες.
«Δεν ζητάω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών γιατί είναι αντιφατικό να τους έχετε κρίνει ενόχους για σοβαρά αδικήματα και εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα κι εγώ να προτείνω ελαφρυντικά» είπε.
Και με τούτα και με κείνα φτάνουμε στη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020.
Η εισαγγελέας προτείνει την αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων, πλην του Ρουπακιά. (Πάλι “καλά”).
Συγκεκριμένα, η Αδαμαντία Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι είναι γνωστή η διαμονή τους, τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, οι περισσότεροι είχαν λευκό ποινικό μητρώο και άλλα.
Η κ. Οικονόμου πρότεινε να αποδεχθεί το δικαστήριο τις αιτήσεις για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς, όπως είπε, “αποδείχθηκε” ότι:
1. Έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή.
2. Δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί, τους οποίους τηρούν απαρεγκλίτως.
3. Δεν προέβησαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για διαφυγή τους και επομένως δεν είναι ύποπτοι φυγής. Είναι, είτε οι ίδιοι παρόντες στο δικαστήριο είτε εκπροσωπούμενοι νομίμως. Μάλιστα, η κ. Οικονόμου τόνισε ότι κατά το τελευταίο διάστημα προσήλθαν στο δικαστήριο και καταδικασθέντες πρώην βουλευτές, αναφέροντας ονομαστικά όσους παρέστησαν.
4. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι είναι πιθανή διάπραξη νέων αδικημάτων από τους καταδικασθέντες.
5. Η πλειονότητά τους έχει λευκά ποινικά μητρώα. Η κ. Οικονόμου ανέφερε τους κατηγορουμένους που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, με πρώτον στη λίστα τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 1979 για υπόθεση βομβιστικής ενέργειας.
6. Μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις.
Η εισαγγελέας, επίσης, τόνισε ότι πολλοί εκ των κατηγορουμένων έχουν παραμείνει σε καταστήματα κράτησης, εξαντλώντας το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ενώ ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της επεσήμανε ότι η εφημερίδα και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής έχουν κλείσει και επομένως δεν εμφανίζει πολιτικό λόγο. Το δικαστήριο αυτήν την ώρα είναι σε διακοπή και κατόπιν η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η εισαγγελική πρόταση της Οικονόμου η οποία ούτως ή άλλως θεωρούσε πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση, πρότεινε αναστολή ακόμα και για εκείνους που δεν το έχουν ζητήσει(!!!) όπως… κακή ώρα ο γνωστός Γιάννης Λαγός.
Συμπέρασμα: Δικαστές δεν είμαστε και εισαγγελείς δεν φιλοδοξούμε να γενούμε. Ωστόσο οι αντιφαντικές(sic) προτάσεις της κυρίας εισαγγελέως δεν θα έπρεπε (λέμε τώρα) να απασχολήσουν τα ανώτατα όργανα της Δικαιοσύνης. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση εμείς να σφάλουμε και η κυρία Οικονόμου να τα έχει κάνει όλα καλώς καμωμένα, οπότε “δικαίως” θα κυκλοφορούν, εφόσον γίνει δεκτή η πρότασή της, ελεύθερα τα μέλη της φασιστικής συμμορίας.
ΥΓ. Αλήθεια, πόσο σοβαρό είναι το επιχείρημα της εισαγγελέως, προκειμένου να δικαιολογήσει την πρότασή της να δοθεί αναστολή έκτισης της ποινής για το σύνολο των καταδικασθέντων, ότι “μετά την παρέλευση επταετίας από την τελευταία πράξη που αποδίδεται στην οργάνωση (δολοφονία Φύσσα), δεν εξετράπησαν σε αξιόποινες πράξεις”.