Οι πρώτες 100 ημέρες «μου φάνηκαν σαν χίλιες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ και στον Alpha. Aναφερόμενος στο πολύ δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, δήλωσε ξεκάθαρα ότι συμμερίζεται τα αισθήματα των πολιτών και «το γενικότερο αίσθημα στενοχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί».

Γενικώς, οι πρώτες 100 μέρες μετά το σχηματισμό μιας οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης θεωρούνται ως η κρίσιμη περίοδος για να φανούν τα πρώτα δείγματα γραφής. Τον όρο εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο ο Ανδρέας Παπανδρέου με την «Αλλαγή» του 1981 και από τότε όλοι οι επόμενοι πρωθυπουργοί τον υιοθέτησαν και τον τηρούν ευλαβικά. Κάτι που είναι λογικό, καθώς επί της ουσίας δείχνει την αποφασιστικότητα των νέων κυβερνήσεων να μην περάσει ούτε μία ημέρα χαμένη. Ετσι, παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν τις πρώτες 100 ημέρες του κυβερνητικού βίου ως «περίοδο χάριτος» ή «εορτασμού επινικίων», αυτό πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.

Οι πρώτες 100 ημέρες συμπίπτουν με τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης

Στις εκλογές του Ιουνίου, η σχηματισθείσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε την εξουσία από τον… εαυτό της. Παρά την επιτυχημένη πρώτη τετραετία, όμως, τα μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα της χώρας είναι πολλά και ποικίλα, με τα πλέον φλέγοντα εξ αυτών να αφορούν τους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης και της (εξωτερικής και εσωτερικής) ασφάλειας. Οι πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη συμπίπτουν με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την προσεχή Κυριακή. Για κάποιους, το ορόσημο αυτό και τα αποτελέσματα που θα κομίσει είναι ένα πρώτο μήνυμα αποδοχής ή αποδοκιμασίας. Ομως, και ανεξάρτητα από τα όποια αποτελέσματα και τα μηνύματα της κάλπης, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.