Ο Κώστας Τασούλας είναι κατά κοινή ομολογία άψογος στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο πρόεδρος της Βουλής χαίρει δικαίως εκτίμησης από τους ομοϊδεάτες του, αλλά και από τους αντιπάλους της Νέας Δημοκρατίας. Η επανεκλογή του στο αξίωμα, στις 4 Ιουλίου 2023, με 249 ψήφους, αναδεικνύει του λόγου το αληθές. Στις 18 Ιουλίου 2019 είχε εκλεγεί πρόεδρος με 283 ψήφους, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, ενώ στις 29 Μαΐου 2023 είχε λάβει 270 ψήφους. Ψύχραιμος, χωρίς να βγάζει ποτέ ένταση, καταφέρνει και κατευνάζει τα πνεύματα όταν στην Ολομέλεια «μυρίζει μπαρούτι». Στην ομιλία του αμέσως μετά την εκλογή του (με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης), είχε τονίσει τα κάτωθι: «Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019, αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο, την εμπειρία, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της». 

Οι προκλήσεις δεν είναι λίγες για τον – από το 2019– πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη βαθιά καλλιέργεια και μόρφωσή του. Δικηγόρος, βουλευτής από το 2000, πρώην υπουργός Πολιτισμού, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, αλλά και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς, ο Κώστας Τασούλας, γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ από το 1981 έως το 1990, έχει να αντιμετωπίσει εντάσεις και αψιμαχίες που πρέπει να ελέγχονται, καθώς τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα: η ομαλή διεκπεραίωση του κοινοβουλευτικού έργου, αλλά και η ίδια η εικόνα του ναού της Δημοκρατίας. 

«Τόσο λίγη εμπιστοσύνη έχετε στις ομιλίες σας που θέλετε να διακριθείτε ως διακοψίας;», ήταν το σχόλιό του σε διακοπές από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια της συζήτησης για την ακρίβεια. Από χιούμορ τίποτα άλλο ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στην πρώην πρόεδρο της Βουλής «δεν ακούγεστε… Μια ντουντούκα για την κυρία Κωνσταντοπούλου, παρακαλώ», στη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης για την τραγωδία στα Τέμπη. Είχε προηγηθεί το σκωπτικό σχόλιό του «δίνετε την αμυδρά εντύπωση ότι ενοχλείστε». Επίσης, το «δεν παλεύεται αυτό» που ακούστηκε να λέει, μετά τις απανωτές διακοπές, απεικονίζει τα αισθήματα πολλών στη Βουλή, όταν παρατηρούνται διακοπές από φωνές, συνήθως από συγκεκριμένα πρόσωπα από τα έδρανα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η στόχευση των όσων φωνάζουν είναι προφανής, αλλά, πέραν τούτου, ο πρόεδρος είναι εκεί για να επιβάλει τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Βουλής. 

Αποτελεσματικά μετριοπαθής 

Στον κρίσιμο χώρο του κοινωνικού Κέντρου, τον οποίο συγκροτούν μετριοπαθείς πολίτες, είτε φιλελεύθεροι είτε συντηρητικοί είτε σοσιαλδημοκράτες, τα ζητούμενα είναι συγκεκριμένα. Ο χώρος αυτός, σημειωτέον, δίνει τις νίκες στα αστικά κόμματα οδηγώντας τα στην κυβέρνηση. Ο λόγος για το σημείο όπου συναντώνται η μετριοπάθεια και η αναζήτηση της μεταρρύθμισης, της ανάπτυξης και της αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης. Ο Κώστας Τασούλας διαπνέεται από μια μετριοπαθή λογική, έχει κερδίσει την εκτίμηση των βουλευτών και των συνομιλητών του γενικότερα και δίνει παράλληλα την εικόνα ενός στιβαρού κυβερνήτη. Εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι ακριβοδίκαιος, σέβεται απόλυτα τους συνομιλητές του και έχει άριστη επίγνωση των απαιτήσεων του θεσμικού του ρόλου. Εξ ου και το ότι δεν επιθυμεί σαματάδες. Και έχει πάντα ένα ανέκδοτο να πει όταν συνομιλεί στο γραφείο του με κόσμο.
Πολιτικοί όπως ο Κώστας Τασούλας κάνουν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των υπολοίπων κόμματων. Ο πρόεδρος της Βουλής, συντηρητικός πολιτικός με μεγάλη πολιτική εμπειρία που έχει κάνει πολλά για τα Ιωάννινα όπου εκλέγεται και έχει διατελέσει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (2010), αν. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος (2006-2007) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (2013-2014), αποτελεί τη γέφυρα του σημερινού πολιτικού γίγνεσθαι με το παρελθόν. Ως εκ τούτου, αποτελεί πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξη.