Στην επιβολή προστίμων ύψους 2 εκατ. ευρώ στην Procter & Gamble και στη Unilever για αθέμιτη κερδοφορία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί. «Δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη. Δεν θα επιτρέψουμε σε εταιρείες να κερδοσκοπήσουν, δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας, ενώ μειώνεται δηλαδή το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες κάποιες εταιρείες να κρατούν υψηλά τις τιμές στο ράφι» επισήμανξε. 

Μιλώντας για τις δυο συγκεκριμένες εταιρείες ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «έχουν παραβιάσει το νόμο για το περιθώριο κέρδους για αθέμιτη κερδοφορία» και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε στην πανδημία και είχαμε βάλει πλαφόν στα κέρδη. Μια επιχείρηση το 2023 την περίοδο που ελέγχεται δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια». 

Ο υπουργός εξήγησε ότι στις εταιρείες αυτές «παρατηρήθηκε, προϊόντα να πωλούνται στο ράφι και το περιθώριο κέρδους, ήταν μεγαλύτερο φέτος από ό,τι το 2021. Δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες, αλλά πήγαν και έβαζαν επιπλέον κέρδος-καπέλο σε αυτά τα προϊόντα».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα να πωλούνται ακριβότερα από ό,τι στο εξωτερικό που οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε.

Στην ερώτηση αν θα εισπραχθούν τα πρόστιμα, ο υπουργός απάντησε ότι εκείνα που επιβλήθηκαν σε τρεις αλυσίδες το καλοκαίρι, εισπράχθηκαν μέσα σε 20 ημέρες και πρεόσθεσε ότι μια εταιρεία μπορεί να πληρώσει άμεσα και να έχει έκπτωση ή να προσφύγει στα δικαστήριο. «Όποιος προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει θα το πληρώσει ακριβά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να ελέγχει τις εταιρείες για το αν εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές. Το αν κάνει τη δουλειά της θα το αποδείξουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλει» κατέληξε.