Οι καθημερινές μολύνσεις από Covid-19 στις ΗΠΑ καταγράφουν μεγάλη άνοδο λόγω της παραλλαγής Όμικρον και αναμένεται ότι θα φτάσουν το ρεκόρ του περασμένου Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές.
«Είμαστε ξεκάθαρα σε κατακόρυφα ανοδική πορεία», εξήγησε μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο NPR ο επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, σχολιάζοντας τα δεδομένα που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times.
Την Κυριακή καταγράφηκαν 214.499 νέα κρούσματα, αύξηση κατά 83% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων 14 ημερών. Το απόλυτο ρεκόρ, με 251.232 κρούσματα σε μία ημέρα είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2021.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε επίσης ελαφρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες (+3%).
Στις 24 Δεκεμβρίου ξεπεράστηκε το όριο των 197.000 κρουσμάτων και καταγράφηκαν 1.345 θάνατοι στη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο, με περισσότερους από 800.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλές Πολιτείες όπως αυτές του Ντέλαγουερ, της Χαβάης, της Μασαχουσέτης, του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και το Πουέρτο Ρίκο, καταγράφουν πρωτοφανή αύξηση κρουσμάτων. Στη Νέα Υόρκη οι υγειονομικές αρχές παρατήρησαν επίσης αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19.
Το τέλος αυτού του κύματος «είναι πολύ δύσκολο να το προβλέψουμε», πρόσθεσε ο Δρ Φάουτσι. «Ελπίζουμε ότι θα φτάσει σε μια κορύφωση και θα αρχίσει να κατεβαίνει, όπως είδαμε σε άλλες χώρες, όπως στη Νότια Αφρική», πρόσθεσε.
Στη Νότια Αφρική, μετά την πρώτη έκρηξη κρουσμάτων, πλέον οι μολύνσεις μειώνονται. «Ίσως αυτό να οφείλεται στον κορεσμό, δηλαδή η παραλλαγή έπληξε όλους τους ευπαθείς στόχους», όπως τους ανεμβολίαστους ανθρώπους που στις ΗΠΑ είναι ακόμη πάρα πολλοί, εκτίμησε ο Δρ Φάουτσι. Η παραλλαγή Όμικρον, υπενθύμισε, δείχνει να είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα για εκείνους που έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η μειωμένη σοβαρότητα θα εμποδίσει την αύξηση των νοσηλειών, όμως ανησυχούμε πραγματικά για τους ανεμβολίαστους, που είναι ευπαθείς», τόνισε.
Ο Δρ Φάουτσι τάχθηκε επίσης κατά μιας νέας εμβολιαστικής εκστρατείας για τη χορήγηση 4ης δόσης, εκτιμώντας ότι οι αναμνηστικές δόσεις, πολύ κοντά η μία στην άλλη, δεν επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να ισχυροποιηθεί έναντι του κορονοϊού. «Επί του παρόντος, κάντε την αναμνηστική δόση, μην ασχολείστε με την τέταρτη δόση και ίσως να μην χρειαστεί ποτέ να ανησυχήσετε» για αυτήν, υπογράμμισε.