Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και ο εθνικός συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, Σπύρος Δετυεραίος, για την πορεία της πανδημίας, τις επιδράσεις του ανοίγματος της αγοράς στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και τη χρήση του φαρμάκου κολχικίνη σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο η εικόνα που παρατηρήθηκε την τελευταία βδομάδα στην αγορά μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ανησυχητική, αν και η ροή κρουσμάτων είναι χαμηλή και σταθεροποιημένη. Εξήγησε πως η επίπτωση της κοσμοσυρροής φαίνεται έπειτα από 7-10 μέρες, όταν θα εξετασθούν και τα επιδημιολογικά δεδομένα για τα επόμενα βήματα.
Για τη μελέτη σχετικά με το φάρμακο κολχικίνη, μίλησε ο κ. Δευτεραίος, ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία που αποτέλεσε σπίθα για την έναρξη και άλλων μελετών παγκοσμίως. «Είναι ένα όπλο στη φαρέτρα ενάντια στον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε πως τα δεδομένα της μελέτης είναι εντυπωσιακά, καθώς η χορήγηση κολχικίνη σε ασθενείς με κορωνοϊό ελαττώνει τη νοσηλεία κατά 25%, τη διασωλήνωση κατά 50% και τους θανάτους κατά 44%.
Από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος επεσήμανε πως πρόκειται για ένα φθηνό και διαθέσιμο φάρμακο φυτικής προέλευσης και πως υπάρχει η δυνατότητα χορήγησής του και στο σπίτι.
Πλέον το φάρμακο αυτό έχει ενταχθεί στη θεραπεία κατά του κορωνοϊού, καθώς μέχρι τώρα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο σε κλινικές μελέτες.
Για τις μάσκες, ο κ. Γώγος υποστήριξε πως όλες είναι χρήσιμες και όλες έχουν τη δράση τους. Ωστόσο, κατά σειρά προστασίας, πρώτη είναι η Ν95, ακολουθεί η χειρουργική και τελευταία είναι η πάνινη.
Για ένα τρίτο κύμα πανδημίας, ο κ. Μανωλόπουλος κράτησε επιφυλακτική στάση και εξέφρασε την άποψη ότι ίσως είναι νωρίς για το άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων. «Ίσως πρέπει να φρενάρουμε λίγο και να περιμένουμε να αξιολογηθεί περισσότερο η επίδραση αυτών που έχουν ανοίξει», είπε χαρακτηριστικά.