Τις 30.000 αναμένεται να αγγίξει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα έως και τις 12:30 το μεσημέρι έχουν ανέλθει στις 27.000, και αναμένεται να φτάσουν κοντά στις 30.000.
Ραγδαία αύξηση στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ ραγδαία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης καταδεικνύουν οι αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό πολλαπλασιασμού του ιικού φορτίου του στελέχους Όμικρον. Συνολικά, μέσα σε 8 ημέρες, το φορτίο του άκρως μεταδοτικού στελέχους του ιού δεκατετραπλασιάστηκε και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως διπλασιάζεται ανά δύο μέρες, στοιχείο που υποδηλώνει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη. Ήδη, από την ημερομηνία που εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον στα λύματα, το συνολικό ιικό φορτίο τους έχει αυξηθεί κατά 57%.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε στις 25 Νοεμβρίου και την αργή αποκλιμάκωση τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν διαδέχθηκε -με το ιικό φορτίο ακόμη σε βαθύ «κόκκινο»- μία απότομη αύξηση, η οποία σηματοδοτεί και την αρχή του πέμπτου κύματος της πανδημίας. Η αναστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης συνέπεσε χρονικά με την εμφάνιση στα λύματα του στελέχους Όμικρον, στις 19 Δεκεμβρίου, και από την ημέρα εκείνη η γραμμή της ανόδου του συνολικού ιικού φορτίου είναι παρόμοια με την αντίστοιχη γραμμή ανόδου του Όμικρον.
«Οι πρόσφατες μετρήσεις οχτώ ημερών, που κάνουμε ειδικά για το στέλεχος Όμικρον, καταδεικνύουν ότι η καθαρή αύξησή του στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη και το ιικό φορτίο του διπλασιάζεται ανά δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται στην κοινότητα αυξάνεται εκθετικά, με ραγδαίο ρυθμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Σε ό,τι αφορά την αποτύπωση αυτής της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης στα κρούσματα ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε πως «εκτιμούμε ότι κατά το διάστημα αυτό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται από το σύστημα επιτήρησης, καθώς οι μολύνσεις αφορούν στην πλειονότητα νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα».
Τη χρονική πορεία από την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον προς τη βέβαιη επικράτησή του περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας Χρυσόστομος Δόβας, μέλος του Διαγνωστικού Εργαστηρίου του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, σε τεχνογνωσία του οποίου βασίστηκε η ανάπτυξη της καινοτόμου μεθοδολογίας της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ για τον εντοπισμό και ποσοτικοποίηση των μεταλλάξεων: «Με βάση τις μετρήσεις στα λύματα, στις 25/11 είχαμε την κορύφωση του επιδημικού κύματος του στελέχους Δέλτα στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια και μέχρι τις 18/12 καταγράφηκε συνεχόμενη πτωτική τάση του ιικού φορτίου. Από την ημερομηνία εντοπισμού του Όμικρον στα λύματα της πόλης στις 19/12 και μέχρι τις 26/12, παρατηρήθηκε αύξηση του συνολικού ιικού φορτίου κατά 57%. Η αύξηση αυτή όμως περιλαμβάνει αθροιστικά και τα δύο στελέχη, σε μια περίοδο όπου η διασπορά του Δέλτα παραμένει μεγάλη».
Ανησυχητικές προβλέψεις
Ήδη από το πρωί, επιστήμονες έκαναν λόγο για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, λόγω της παραλλαγής Όμικρον.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», δήλωσε ότι περίμενε μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων χθες και υπολόγιζε ότι θα κυμαινόντουσαν γύρω στις 15 με 16 χιλιάδες, αλλά όχι ότι θα ξεπερνούσαν τις 21 χιλιάδες.
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης τις τελευταίες μέρες είχε παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο που μετρήθηκε στα λύματα και η αύξηση αυτή κορυφώθηκε στο τριήμερο των Χριστουγέννων. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι αν δε ληφθούν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική της πανδημίας τα κρούσματα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τος 30.000 τις επόμενες μέρες.
Ο κ. Θωμαΐδης προέβλεψε ότι αυτό το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον θα είναι δριμύ, αλλά σύντομα και θα διαρκέσει περίπου 1 μήνα.
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Αν. Σπαντιδέας, Παθολόγος – διδάκτωρ Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, ο οποίος συμφώνησε ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, αν κρίνουμε από τα όσα έχουμε δει στις χώρες όπου έχει κυριαρχήσει ήδη η παραλλαγή Όμικρον.
Ο κ. Σπαντιδές πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον, αν επαληθευτεί ότι δεν οδηγεί σε βαριά νόσηση, θα μπορούσε να αποτελέσει και τη λύση της πανδημίας, καθώς θα νοσήσει ο περισσότερος πληθυσμός και θα αποκτήσει φυσική ανοσία, αλλά ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή καθώς τα νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα από τους ασθενείς με την παραλλαγή Δέλτα.
Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητή Πνευμονολογίας, μιλώντας στο MEGA, είπε: «Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».
Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.
«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες. Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε ο κ. Τζανάκης, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000. Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.
«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε.
Με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ο Νίκος Τζανάκης θεωρεί πως τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.
«Αυτή η λοίμωξη είναι αεογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» είπε.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικό κίνδυνο»
Σύμφωνα με τον Σταύρο Μπαλάσκα, Συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. , εδώ και αρκετές ημέρες 10.000 αστυνομικοί πανελλαδικά έχουν βγει στους δρόμους για να κάνουν ελέγχους, ενώ όπου εντοπίζονται παραβάσεις επιβάλλονται πρόστιμα. Εκείνο που του προκαλεί ανησυχία είναι ότι εάν κλείσει η εστίαση τότε θα φουντώσουν τα κορωνοπάρτι.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως υπάρχει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης: «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εθνικό κίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε ώριμα».
Επιπλέον, εξήγησε πως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ήρθε σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οφείλει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα στις επαφές του με ευάλωτα άτομα. Εάν όμως εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές και να μην πάει στη δουλειά του, προκειμένου να μη μεταδόσει τον ιό.
Εάν από την άλλη είναι ανεμβολίαστος και έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα.
Ο κ. Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.