Αξιωματούχοι των δύο χωρών δήλωσαν στους Times of Israel πως το Ισραήλ θα διευρύνει τις «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των αμάχων.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, ότι το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόζει καθημερινές, τοπικές, τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους της βόρειας Γάζας να απομακρυνθούν προς το νότο προκάλεσε μεγάλη σύγχυση.

O Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να απαντήσει ότι δεν θα υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι και τους αξιωματούχους των IDF να σημειώνουν ότι ήδη εφαρμόζουν ανθρωπιστικές παύσεις για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων από τις αρχές της εβδομάδας.

«Ευρύτερες μελλοντικά οι ανθρωπιστικές παύσεις»

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι τοπικές ανθρωπιστικές παύσεις που ήδη εφαρμόζονται για να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των αμάχων μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων «θα είναι ευρύτερες μελλοντικά».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εν ευθέτω χρόνω, θα «επισημοποιήσει και θα επεκτείνει» τις παύσεις που ήδη εφαρμόζει τις τελευταίες ημέρες.

Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι «η προσωρινή παύση των εχθροπραξιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή περιοχές επιτρέπει την ασφαλή διέλευση, την εκκένωση τραυματιών ή τραυματιών και τη δυνατότητα των αμάχων να αναπληρώσουν τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες».