Μεγάλος κερδισμένος των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΚΚΕ, που μπορεί να μην κέρδισε κάποια περιφέρεια, ωστόσο οι υποψήφιοί του κατέγραψαν ισχυρά ποσοστά, ενώ σε ότι αφορά τους δήμους δικαίως ο Δημήτρης Κουτσούμπας πανηγυρίζει για τους έξι δημάρχους που εξέλεξε.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Στην αγκαλιά των υποψηφίων του ΚΚΕ έστειλε χιλιάδες ψηφοφόρους η διάλυση της Kεντροαριστεράς, με το κόμμα του Περισσού να αναδεικνύεται στον μεγάλο κερδισμένο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μπορεί μεν καμία περιφέρεια να μην βάφτηκε κόκκινη, αλλά οι υποψήφιοι του κόμματος κατέγραψαν ισχυρά ποσοστά σε τουλάχιστον τέσσερις με διψήφιο νούμερο, ενώ στην Αττική ο Γιάννης Πρωτούλης άφησε πίσω του τον παλαίμαχο Γιάννης Σγουρό και πίεσε και τον Γιώργο Ιωακειμίδη κατακτώντας εντέλει την τρίτη θέση με 13,87%.

Διψήφιοι ήταν επίσης η Αγλαΐα Κυρίτση στο Βόρειο Αιγαίο με 13,18%, ο Αναστάσιος Τσιαπλές στη Θεσσαλία με 12,79% και η Αλεξάνδρα Μπαλού στα Ιόνια Νησιά με 13,77%. Στη Δυτική Ελλάδα, όπου το ΚΚΕ διατήρησε μέσω του Κώστα Πελετίδη τον Δήμο Πατρέων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος Σωτήρης Παρίσης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 10% και κόλλησε στο 9,60% αυξάνοντας παρ’ όλα αυτά το 8,05 που είχε παραλάβει από τον Νίκο Καραθανασόπουλο το 2019.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες οι κομματικοί υποψήφιοι ενίσχυσαν τα ποσοστά τους, δίχως όμως να κάνουν την όποια έκπληξη μένοντας σε μονοψήφιους αριθμούς.

Η μεγάλη διαφορά ήρθε στην Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, στους δήμους, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα δικαίως να πανηγυρίζει για τους πέντε κόκκινους δημάρχους.

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους, που και στον β΄ γύρο τίμησαν με την ψήφο τους τη “Λαϊκή Συσπείρωση” με το γαρίφαλο. Το βήμα που έγινε την προηγούμενη Κυριακή ενισχύθηκε αυτή την Κυριακή παραπέρα με την εκλογή δημάρχων της “Λαϊκής Συσπείρωσης”: Στην Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη, στην Καισαριανή με τον Ηλία Σταμέλο, στο Χαϊδάρι με τον Μιχάλη Σελέκο, στην Πετρούπολη με τον Βαγγέλη Σίμο, ενώ τη στιγμή αυτή δίνεται η μάχη ψήφο την ψήφο και στον Τύρναβο με τον Στέλιο Τσικριτσή», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, προτού καθαρίσει και ο Τύρναβος.

«Ετσι», επεσήμανε, «μαζί με την Ικαρία, που από τον πρώτο γύρο εξέλεξε δήμαρχο τον Φανούρη Καρούτσο, η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα είναι πλειοψηφία σίγουρα σε πέντε, συνολικά, δήμους της χώρας».

Ρεύμα αμφισβήτησης

«Οι δημοτικές αυτές αρχές θα αποτελούν στήριγμα του λαού στον καθημερινό του αγώνα για τα δικαιώματά του, θα είναι αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους», πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως «συνολικά επιβεβαιώνεται και με τα σημερινά αποτελέσματα ότι, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό, ακόμα, σταθεροποιείται και ενισχύεται συνεχώς ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Η ακτινογραφία της επιτυχίας

Τον Δημήτρη Κουτσούμπα έρχεται να επιβεβαιώσει ο αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, ο οποίος ερωτώμενος σχετικά σχολίασε πως «μπορεί να θεωρηθεί ότι κερδισμένο είναι το ΚΚΕ, και από τον α’ γύρο, αυτό είναι βέβαιο. Το σύνολο που έχει πάρει το ΚΚΕ είναι 15% και έχει και 5 δήμους τώρα». Η διαφορά είναι πως το ΚΚΕ έχει έξι δήμους, έναν περισσότερο από το 2014, οπότε και είχε καταγράψει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Κώστας Πελετίδης έλαβε το πράσινο φως στην Πάτρα για την τρίτη διαδοχική θητεία έχοντας απέναντί του τους πάντες. Εκείνος στηρίχθηκε στο έργο που έχει πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια και ξεπέρασε τις κομματικές αγκυλώσεις, που πολλούς τους έστειλαν σε άλλα ψηφοδέλτια στον πρώτο γύρο. «Ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας. Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος, των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν έγινε κατορθωτή», είπε ο ίδιος.

Στα κόκκινα ξαναντύθηκε η Καισαριανή, με τον Ηλία Σταμέλο να επιστρέφει ως δήμαρχος στον δήμο μετά από διάλειμμα τεσσάρων ετών και ποσοστό 61,51%. Αντίστοιχη και η περίπτωση της Πετρούπολης, με τον Βαγγέλη Σίμο να επαναλαμβάνει τη μάχη του 2014 και να ανατρέπει το προβάδισμα που είχε ο αντίπαλός του την πρώτη εκλογική Κυριακή. Δεύτερη θητεία και για τον Μιχάλη Σελέκο, εκλεγμένο δήμαρχο Χαϊδαρίου με ποσοστό 55,23%, ο οποίος επίσης ανέτρεψε το –μικρό– προβάδισμα που είχε ο αντίπαλός του.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η μάχη στον Τύρναβο και για μόλις 35 ψήφους ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αστέριος Τσικριτσής, κυριάρχησε του αντιπάλου του. Σε ό,τι αφορά την Ικαρία, ο Φανούρης Καρούτσος είχε «καθαρίσει» από την πρώτη Κυριακή.