Μια κίνηση καλής θελήσεως με απτά μέχρι ώρας αποτελέσματα βρίσκεται πίσω από την αναβολή της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα». Η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σήκωσε πολύ σκόνη ενώ ενίσχυσε πολλά σενάρια συνομοσιολογίας.
Όπως όμως αποκαλύπτει στην στήλη του στα Νέα, «Στίγμα», ο Γιώργος Παπαχρήστος, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μια συμφωνία που τηρείται και μια επένδυση στο μέλλον.
Γράφει αναλυτικά: «Ασχολήθηκα επισταμένα χθες με το θέμα της αναβολής μέχρι νεωτέρας της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα». Μίλησα με αρκετούς, από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Νυν και πρώην των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών. Δεν κρύβω ότι και εγώ ανησύχησα ότι αυτή η αναβολή, σε συνδυασμό με τις επιθετικές (τις νέες επιθετικές για την ακρίβεια) δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και καταστροφικής πορείας της τουρκικής λίρας, θα ανοίξει την όρεξη των Τούρκων. Ακόυσα και κάτι θεωρίες συνωμοσίας ότι παρενέβησαν οι Αμερικανοί και απαίτησαν την αναβολή της άσκησης για να μη συντηρηθεί η ένταση στο Αιγαίο, και βάλθηκα να ψάχνω την αλήθεια όλο το πρωινό. Νομίζω ότι η αλήθεια γύρω από όλη αυτή την υπόθεση είναι σε ένα τηλεφώνημα που υπήρξε ανάμεσα στον τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον δικό μας υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Ακάρ φέρεται ότι ζήτησε από τον Παναγιωτόπουλο την αναβολή της άσκησης εξαιτίας της πανδημίας που θερίζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά τις μονάδες του ναυτικού τους. Επικαλέστηκε την πρόσφατη αναβολή δικής τους προγραμματισμένης άσκησης και παρακάλεσε να αναβάλει και η Ελλάδα τη δική της άσκηση. Ο Παναγιωτόπουλος, έπειτα από διαβούλευση με το Μέγαρο Μαξίμου, αποδέχθηκε την πρόταση, θέτοντας έναν όρο: να δείξει καλή διάθεση και η τουρκική πλευρά, ώστε να αποτελέσει η αναβολή της ελληνικής άσκησης μια καλή βάση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν καταντήσει κάτι σαν το γεφύρι της Αρτας. Ο Ακάρ αποδέχθηκε το αίτημα, που προσδιορίστηκε στην παύση των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Μέχρι στιγμής, όπως μου αναφέρθηκε, η υπόσχεση του κ. Ακάρ τηρείται. Μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει.
Ευκαιρίας δοθείσης να αναφέρω ότι σήμερα συνεδριάζει στο υπουργείο των Εξωτερικών το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προκειμένου να υπάρξει μια ανασκόπηση της εξωτερικής πολιτικής υπό το φως των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων (υπερπτήσεις, για παράδειγμα, πάνω από τον Εβρο, αλλά και τη Λέσβο και τη Χίο…)».