Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι… παραλίγο «σύμμαχοι» των προηγούμενων ημερών, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλακης, διαγκωνίζονται για το πώς θα επαναφέρουν στο προσκήνιο το ξαναζεσταμένο φαγητό των παρακολουθήσεων, κυρίως όμως για το ποιος θα είναι αυτός που θα το κάνει. Και χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη όπως έκαναν και στο παρελθόν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε το πρωί της Τρίτης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να εκφράσει τις… ανησυχίες του. Ουδείς κατάλαβε τι εννοούσε με τη δήλωσή του, αυτή που κάνει τώρα με τον μανδύα του «θεσμικού» αλλά πάντα «αδιαμεσολάβητου» αρχηγού.

«Εκφράσαμε διάφορες ανησυχίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνήσαμε ότι η διαλεύκανση το συντομότερο δυνατόν είναι προτεραιότητα για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία», δήλωσε, για να τονίσει πως «οι ανησυχίες εδράζονται όχι μόνο στην ουσία της υπόθεσης αλλά και στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια ισχυρή ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ώστε ο πολίτης να έχει ως τελευταίο αποκούμπι τη Δικαιοσύνη».

Αυτά. Δεν διευκρίνισε αν θεωρεί πως η Δικαιοσύνη δεν είναι ισχυρή ή ότι δεν είναι ανεξάρτητη. Άλλωστε δεν ήταν το θέμα του αυτό. Το θέμα του Στέφανου της Ελλάδας ήταν να πάει στον Άρειο Πάγο και στη συνέχεια να κάνει έξω από την κεντρική είσοδο μια δήλωση. Όπως έκανε και ο προκάτοχός του. Στόχος, να εμφανίσει στο κοινό το νέο προφίλ. Αυτό του θεσμικού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να… πλειοδοτήσει. Έτσι και στον Άρειο Πάγο κατέθεσε υπόμνημα και τον Χρήστο Ράμμο έτρεξε να συναντήσει αλλά και να… υπερασπιστεί.

«Κατέθεσα σήμερα στον Άρειο Πάγο υπόμνημα για να υπάρξει αντιπαραβολή των στόχων του Predator από τη λίστα του κ. Μενουδάκου με τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Για να υπάρξει επιτέλους αποκάλυψη του ενιαίου κέντρου των παρακολουθήσεων» είπε.

Στη συνέχεια έσπευσε να συναντήσει τον Χρήστο Ράμμο της ΑΔΑΕ, ο οποίος πήγε στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να καταγγείλει πιέσεις και απειλές. Από ποιον; Γιατί; Δεν έχει εξηγήσει. Όμως τα υιοθέτησε αυτά ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας για «σοκαριστικές καταγγελίες».

Και αμέσως μετά υιοθέτησε τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα. Αυτήν που τον οδήγησε από το σχεδόν 32% του 2019 στο 17,8% του 2023. «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, με όλες αυτές τις πρακτικές, οδηγούν τη χώρα μακριά από το ευρωπαϊκό πρότυπο λειτουργίας των θεσμών» αποδίδοντας στον πρωθυπουργό ευθύνες.

Το ζήτημα είναι ότι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης διαγκωνίζονται για τη δεύτερη θέση στο δημοσκοπικό στερέωμα και εν συνεχεία στις ευρωεκλογές. Είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης και για τους δύο. Διότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κριθεί από αυτές. Για το αν θα συνεχίσει ως… πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κριθεί. Αν δεν κατορθώσει να φέρει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με ένα ποσοστό που δεν θα κυμαίνεται μεταξύ 12% και 15%, τότε θα αρχίσει το εσωκομματικό… ξεμάλλιασμα. Διότι δεν είναι μόνο ποιος θα τερματίσει δεύτερος, αλλά και τι ποσοστό θα έχει.

Το πρόβλημα όμως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, γίνεται πολιτικό. Αφορά τη χώρα. Διότι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τον θεσμό της Δικαιοσύνης για την παραγωγή βίντεο και δηλώσεων, δηλαδή για μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς λόγους. Και μετατρέπουν την άσκηση αντιπολίτευσης σε καιροσκοπισμό.

Υγ.: Το συγκεκριμένο έργο «κατέβηκε» στις εθνικές εκλογές. Δεν έκοβε… εισιτήρια. Η παράσταση αφορούσε μόνον τους συντελεστές της και το κοινό αντέδρασε με… εκκωφαντικό τρόπο. Ειδικά με την προσπάθεια να διασυρθεί η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσπάθεια που, δυστυχώς, συνεχίζεται.