Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξ απορρήτων του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο OPEN, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη. Η συζήτηση αφορούσε τις αντιδράσεις των στελεχών των συνιστωσών, στις δηλώσεις που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στον ΣΕΒ. Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι αφενός ο Στέφανος Κασσελάκης υπερασπίστηκε τα κεκτημένα της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντιδιαστολή με την Έφη Αχτσιόγλου, ενώ πρόσθεσε επίσης -βγάζοντας το δικό του «αριστερόμετρο»- ότι ο «πολύ-αριστερός» είναι αυτός που φροντίζει οι αριστερές πολιτικές να εφαρμοστούν, όχι εκείνος που τις εκφωνεί.

Η συγκεκριμένη δήλωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Νίκος Παππάς τεκμηριώνει πως οι αριστερές πολιτικές εφαρμόζονται μόνο πείθοντας κεντροαριστερούς και κεντρώους πολίτες. Αποδέχεται δηλαδή, ότι οι αριστερές πολιτικές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία και ότι για την εφαρμογή τους χρειάζεται να πειστεί υπό τον μανδύα της μετριοπάθειας (σε σχέση πάντα με τους ακροαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ) μερίδα πολιτών που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο και την κεντροαριστερά.

Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι ο Νίκος Παππάς δεν κάνει λόγο για χεγκελιανή διαλεκτική (θέση-αντίθεση-σύνθεση), αλλά για πειθώ, προκειμένου να εφαρμοστούν οι γνήσιες θέσεις της Αριστεράς. Συνεπώς, όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα μετριοπαθές προφίλ, δεν το κάνουν διότι όντως είναι λιγότερο ακραίοι από τους υπόλοιπους, απλώς θεωρούν ότι με το προσωπείο του μετριοπαθούς, θα ξεγελάσουν κεντροαριστερούς και κεντρώους πολίτες. Αναρωτιέται κανείς, πόσο μικρότερο ποσοστό θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν τέτοιες δηλώσεις γίνονταν πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η δήλωση Παππά

Νίκος Παππάς: «Η ουσία είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν εξελέγη εν κενώ. Ο Στέφανος ήταν η υποψηφιότητα η οποία στον δεύτερο γύρο, υπερασπίστηκε τα κεκτημένα της διακήρυξής μας: της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού. Η άλλη υποψηφιότητα, δεν το έκανε αυτό. Και υπήρξε μια καθαρή επιλογή από τα μέλη. Δεύτερον, δεν έχει έρθει να αμφισβητήσει τα προγραμματικά μας κεκτημένα (...) το κεφάλαιο είναι μια οικονομική έννοια και το πρόβλημα προκύπτει όταν η τάση του κεφαλαίου για να μεγεθύνεται, κάμπτει το κοινωνικό συμφέρον, την ομαλή σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτό είπε ο Κασσελάκης. Δεν καταλαβαίνω γιατί ενόχλησε. Ειλικρινά δεν το αντιλαμβάνομαι».

Δημήτρης Καμπουράκης: «Προσέξτε τι ενόχλησε: τους "πολύ-αριστερούς", τους δικούς σας».

Νίκος Παππάς: «Να με συγκαταλέγετε σε δαύτους».

Δημήτρης Καμπουράκης: «Όχι, δεν σας συγκαταλέγω στους "πολύ-αριστερούς"».

«Νίκος Παππάς: «Όχι, όχι, μισό λεπτό. "Πολύ-αριστερός" είναι αυτός που φροντίζει οι αριστερές πολιτικές να εφαρμοστούν. Όχι αυτός που τις εκφωνεί».

Δημήτρης Καμπουράκης: «Σωστό, δεκτόν».

Νίκος Παππάς: «Για να εφαρμοστούν οι αριστερές πολιτικές λοιπόν, χρειάζονται συμμαχίες. Και πρέπει να πειστούν άνθρωποι και του κέντρου και της κεντροαριστεράς και προοδευτικοί πολίτες, λόγου χάρη τον κύριο Δούκα πριν από λίγο. Αν δεν υπάρξει ένα τόξο δυνάμεων που υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, δεν θα εφαρμοστούν προοδευτικές πολιτικές».