Για «βοθροκάναλα» και για «την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή τάχα τι Ένωση» αναφερόταν το 2014 σε ομιλία του, σύμφωνα με σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος του κόμματος Νίκη, παραπέμποντας τη μνήμη του καθενός σε άλλους πολιτικούς που στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει τον ίδιο όρο για να υποτιμήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και που ανάλογα είχαν προσπαθήσει να προκαλέσουν στους πολίτες προβληματισμό σχετικά με το αν η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι. Για παράδειγμα, για «βοθροκάναλα» είχε μιλήσει στο παρελθόν και ο Παύλος Πολάκης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο, ο Δημήτρης Νατσιός, επικαλείται τις προφητείες του Σέρβου επισκόπου Αχρίδας, Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς ο οποίος έλεγε ότι «όταν έφυγε ο Χριστός από την Ευρώπη επήλθε πόλεμος κατάρρευση και καταστροφή και επέστρεψε η βαρβαρότητα. Έμεινε ζόφος και δυσωδία... Εσείς τώρα αποφασίστε ποιον θα ακολουθήσετε: Την σκοτεινή και δυσώδη Ευρώπη ή τον Χριστό».

Φαίνεται πως από τότε ο κ. Νατσιός έμπλεκε λεπτά ζητήματα, όπως αυτό της θρησκείας με τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και τα αξιοποιούσε με τέτοιον τρόπο, ώστε να επηρεάσει - «να εκβιάσει έμμεσα» - και αυτός με τη σειρά του τον κόσμο που τον παρακολουθεί.