Καθώς οι αντεγκλήσεις για τη λύση των δυο κρατών στο Μεσανατολικό συνεχίζονται, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε χθες Τρίτη για ακόμη μια φορά πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να κρατήσει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας «για «χρόνια».
Αυτό θα ισχύει «ωσότου να είμαστε σίγουροι πως δεν θα μας σκοτώνουν πλέον κάτοικοι της Γάζας», είπε ο Ισραέλ Κατς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Axel Springer, συμπεριλαμβανομένων της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild και του περιοδικού και ειδησεογραφικού ιστοτόπου Politico.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας χαρακτήρισε εκ νέου τα μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς τους «νέους ναζί», που κατ’ αυτόν «πρέπει να εξαλειφθούν».
Χαρακτήρισε «απόλυτα παράλογο» το ότι «έπειτα από όλα όσα έγιναν» την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, «λένε στο Ισραήλ πως το σωστό είναι (να εφαρμοστεί) η λύση των δυο κρατών».
Ακόμη, ο κ. Κατς επέμεινε πως Παλαιστίνιοι σκότωσαν Ισραηλινούς και κατά συνέπεια η κυβέρνησή του δεν έχει καμιά πρόθεση να εκχωρήσει σε Παλαιστίνιους την ευθύνη για την ασφάλεια των Εβραίων στο μέλλον.
Ταυτόχρονα απέρριψε τις προτάσεις -που υποστηρίζουν πολλά μέλη της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου- να υπάρξει εκ νέου εποικισμός της Λωρίδας της Γάζας, επιμένοντας πως το Ισραήλ δεν θα «κυβερνά» τον μικρό παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο. «Αυτό δεν θα γίνει. Η κυβερνητική πολιτική είναι σαφής, ό,τι κι αν λένε μεμονωμένοι υπουργοί», διαβεβαίωσε.
Τουλάχιστον το 50% των κτιρίων στη Γάζα έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς
Στο μεταξύ τουλάχιστον τα μισά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, ανέφερε χθες Τρίτη το δίκτυο της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης BBC.
Δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσαν ερευνητές πανεπιστημίων των ΗΠΑ, τα ευρήματα των οποίων περιήλθαν σε γνώση του δικτύου, δείχνουν πως από 144.000 ως 175.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από την 7η Οκτωβρίου. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 50 ως 61% του συνόλου των κτιρίων του παλαιστινιακού θυλάκου.
Οι δορυφορικές εικόνες, που ανέλυσαν ο Κόρι Σερ του City University της Νέας Υόρκης και ο Τζέιμον Βαν Ντεν Χουκ του Oregon State University, πιστοποιούν επίσης ότι οι βομβαρδισμοί στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κλιμακώθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Η Χαν Γιούνις, η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που ισραηλινοί αξιωματικοί χαρακτηρίζουν την «πρωτεύουσα», το κυριότερο οχυρό της Χαμάς, έχει υποστεί εξαιρετικά σκληρά χτυπήματα, κατά την ανάλυση.
Τουλάχιστον 38.000 κτίρια στη Χαν Γιούνις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν εξ ολοκλήρου.
Σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακο, συνοικίες καταστράφηκαν, πολυσύχναστοι δρόμοι με καταστήματα μετατράπηκαν σε συντρίμμια, πανεπιστήμια ισοπεδώθηκαν, καλλιέργειες ξεχερσώθηκαν, αναφέρει το BBC.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1,3 εκατ. από τους 2,2 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, εκτοπίστηκαν κι έχουν καταφύγει σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σε σκηνές στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, στα σύνορα με την Αίγυπτο.