Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών στις ΗΠΑ (FCC) προσανατολίζεται στην απαγόρευση των εγκρίσεων νέου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τις κινεζικές εταιρίες Huawei Technologies και ZTE στις ΗΠΑ επικαλούμενη κινδύνους για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με ένα έγγραφο της ίδιας επιτροπής.
Η Τζέσικα Ρόζενβορσελ πρόεδρος της FCC διένειμε τη σχετική απαγόρευση την προηγούμενη εβδομάδα στα άλλα τρία μέλη της για τελική έγκριση. Οι εταιρίες δεν θα μπορούν να πωλούν νέο εξοπλισμό στις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
“Η FCC παραμένει δεσμευμένη στην προστασία της εθνικής ασφάλειας μας, διασφαλίζοντας ότι αναξιόπιστος τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός δεν έχει έγκριση χρήσης εντός των συνόρων μας, ενώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στον τομέα αυτό”, ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ρόζενβορσελ.
Η FCC βρίσκεται αντιμέτωπη με μία προθεσμία ανάληψης δράσης που λήγει στα μέσα Νοεμβρίου και της έχει τεθεί από το Κογκρέσο.
Τον Ιούνιο του 2021, η FCC ψήφισε για την προώθηση του σχεδίου για την απαγόρευση των εγκρίσεων εξοπλισμού στα αμερικανικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα από κινεζικές εταιρίες που θεωρούνται απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Huawei και της ZTE.
Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε τον χαρακτηρισμό έξι κινεζικών εταιριών τον Μάρτιο του 2021 με την καταγραφή τους στην “ειδική λίστα” ως πιθανών απειλών για την αμερικανική εθνική ασφάλεια εντός του πλαισίου νόμου του 2019, με στόχο την προστασία των αμερικανικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Πρόκειται για τις κινεζικές εταιρίες: Huawei, ZTE, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology Co και Zhejiang Dahua Technology Co.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στη Γερουσία Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που βλέπει την FCC “να κάνει τελικά αυτό το βήμα για την προστασία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων μας και της εθνικής ασφάλειας”.
Η FCC είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο του 2021 ότι εξέταζε την απαγόρευση όλων των εγκρίσεων εξοπλισμού για όλες τις εταιρίες, που είχαν συμπεριληφθεί στην παραπάνω αναφερόμενη λίστα.
Το 2022, η FCC πρόσθεσε στην ίδια λίστα, την ρωσική AO Kaspersky Lab, την China Telecom (Americas) Corp, την China Mobile International USA, την Pacific Networks Corp και την China Unicom (Americas).
Ο επίτροπος της FCC Μπρένταν Καρ δήλωσε ότι μέχρι το 2021 η FCC είχε εγκρίνει περισσότερες από 3.000 αιτήσεις από την Huawei από το 2018.
Το 2019, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν την Huawei, την Hikvision, αλλά και άλλες εταιρίες στη μαύρη λίστα.
Επίσης το 2020, η FCC χαρακτήρισε την Huawei και την ZTE κινδύνους εθνικής ασφάλειας για τα δίκτυα επικοινωνίας. Μετά από τον χαρακτηρισμό αυτό, οι αμερικανικές εταιρίες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά εξοπλισμού από τις κινεζικές εταιρίες.
Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι η FCC “παραβίασε την εξουσία που έχει και επιτέθηκε ξανά και κακόβουλα κατά κινεζικών τηλεπικοινωνιακών εταιριών, χωρίς να υπάρχει μία βάση γεγονότων”.