Θετική θα είναι και η 12η αξιολόγηση των θεσμών, η οποία συνδέεται με την 6η δόση από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s και SNP’s) χωρίς όμως και σε αυτήν να λείπουν οι “αστερίσκοι” για θέματα τα οποία έχουν καθυστερήσει και θα μεταφερθούν και στην επόμενη αξιολόγηση.
Οι καθυστερούμενες συντάξεις, το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές αλλά και εκκαθάριση κόκκινων δανείων που “λιμνάζουν” στα δικαστήρια, είναι θέματα με ειδικής φύσης προβλήματα που κινούνται αργά.
Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στις εκκαθάριση των περίπου 30.000 αιτήσεων του παλιού νόμου Κατσέλη που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2017. Σε παλαιότερες αξιολογήσεις είχε συμφωνηθεί να συσταθούν ειδικά τμήματα στα πρωτοδικεία τα οποία θα ενισχύονταν και με προσωπικό, ώστε οι αιτήσεις να εκκαθαρίζονταν ταχύτερα. Η στελέχωση των τμημάτων αυτών γινόταν αργά μέχρι που ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού. Τότε, το θέμα πάγωσε μέχρι και πρόσφατα λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων για υγειονομικούς λόγους. Και μετά το άνοιγμα, όμως ο όγκος δουλειάς που θα πρέπει να γίνει χρειάζεται χρόνο που ξεπερνάει το επόμενο και ίσως και το μεθεπόμενο καλοκαίρι. Στο δεύτερο σκέλος του, το ίδιο θέμα, έχει να κάνει με την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι οποίοι επίσης συνδέονται με την λειτουργία των δικαστηρίων. Εδώ υπήρχε η ελπίδα ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα. Ωστόσο παρότι οι διαδικασίες για την εφαρμογή του σχετικού νόμου βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, ο νέος, εξωδικαστικός μηχανισμός έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 37.000 αιτήσεις υπαγωγής αλλά δεν έχει δώσει ακόμη αποτέλεσμα σε ότι αφορά την ρύθμιση οφειλών.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες
Το δεύτερο δύσκολο θέμα, είναι η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου. Παρότι οι θεσμοί από το 2016 έβαλαν αρκετές φορές “νερό στο κρασί τους” δεχόμενοι κάθε φορά νέο χρονοδιάγραμμα καθώς επίσης και την ελαχιστοποίηση αντί του αρχικού στόχου για μηδενισμό των οφειλών το θέμα δεν προχωρά με την ταχύτητα που αναμενόταν. Το ποσό των ληξιπρόθεσμων παραμένει κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να ελαχιστοποιηθεί στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμη τους μηχανισμούς, που θα αποτρέπουν την συσσώρευση νέων κυρίως από τα δημόσια νοσοκομεία και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα δεν έχουν υλοποιηθεί και οι προτάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την επιτάχυνση των διαδικασιών από την μεταβίβαση των ποσών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΟΚΑ Νοσοκομεία ΝΠΔΔ) μέχρι και την αποπληρωμή των ιδιωτών. Το θέμα θα πρέπει να λυθεί μέσα σε έξι μήνες ή θα μας συντροφεύει και μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.
Καθυστερούμενες συντάξεις
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις καθυστερούμενες συντάξεις παρά την σημαντική πρόοδο που είχαμε στην ταχύτητα απονομής, με τις καθυστερούμενες συντάξεις να έχουν μειωθεί από τις 167. 000 τον περασμένο Μάρτιο στις 121.000 στα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι σαφές ότι υπάρχει καθυστέρηση. Οι θεσμοί θεωρούν απίθανο να προλάβει το Υπουργείο Εργασίας να εκκαθαρίσει και να απονείμει τις συντάξεις που μένουν μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου, όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαδικασία απονομής συντάξεων θα βοηθήσει μεν αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα καθώς υπάρχει πρόβλημα προσωπικού. Και αυτό το πρόγραμμα είχε επισημανθεί από τους θεσμούς από το 2015 αλλά όπως φαίνεται ακόμη δεν έχει βρεί την λύση του.
Πηγή: capital.gr