Επειδή οι «συμπολίτες» μας που αδιαφορούν για τα κοινά, που κατά πλειοψηφία συγκαταλέγονται στους απέχοντες, από αύριο θα είναι οι πρώτοι που θα φωνάζουν, θα γκρινιάζουν και γενικώς θα ασκούν κριτική στην εξουσία: κατ’ αρχήν ντροπή! Αλλά επειδή η ντροπή, ντροπή δεν έχει, όλοι αυτοί προφανώς έχουν δικαίωμα να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια όλους εμάς που ψηφίζουμε, δεν έχουν όμως το δικαίωμα να παραπονιούνται γιατί οι ασκούντες εξουσία τους γράφουν (όταν τους γράφουν) με τη σειρά τους στα δικά τους παλιά παπούτσια.

Οι φθηνές δικαιολογίες περί απαξίωσης της πολιτικής και η αναζήτηση άλλοθι για την αντικοινωνική στάση τους στο αίσθημα της απογοήτευσης, είναι πολύ απλά προφάσεις εν αμαρτίαις: το πρόβλημα με όλους αυτούς τους κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενος «πολίτες» είναι ότι δεν διαθέτουν δημοκρατική παιδεία και στερούνται κοινωνικής μόρφωσης. Διότι, εάν πράγματι ένιωθαν απογοήτευση, ή και θυμό ακόμη για τους πολιτικούς, όφειλαν να το δείξουν στις κάλπες και όχι στις καφετέριες και στις χασαποταβέρνες.

Το χαμηλό ποσοστό πρέπει να εξετασθεί σοβαρά από τα κόμματα

Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής προφανώς και θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά από τα πολιτικά κόμματα, ασφαλώς και οφείλουν να αναδειχθούν οι σοβαρές ευθύνες που έχουν μέσα από μια σοβαρή και όχι ως συνήθως προσχηματική αυτοκριτική, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία για συνειδητοποιημένους πολίτες. Η Δημοκρατία εκτός από δικαιώματα (και επιδόματα) έχει και υποχρεώσεις, που όπως φαίνεται οι «κακομαθημένοι» δεν θέλουν να τις αναλάβουν.

Σε τελευταία ανάλυση όταν σε μια χώρα ενδιαφέρεται για τη χώρα και την βελτίωση της ζωής τους το 30% και αδιαφορεί το 70%, περιμένοντας από τους ενεργούς πολίτες να… χτυπήσουν κάρτα για τους ανεύθυνους κοπανατζήδες, η χώρα κι εμείς δεν τους χρειαζόμαστε. Ας τους αφήσουμε στην ησυχία τους, αφού όμως προηγουμένως διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους. Είναι αντιδημοκρατικό να ορίζουν το μέλλον μας αυτοί που υπονομεύουν το τελευταίο οχηρό των θεσμών: τις εκλογές.

Easy Writer