Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας στο ΠΑΣΟΚ αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης έπειτα από τη νέα εντολή που έλαβε πρόσφατα από τους ψηφοφόρους του κόμματος για ανανέωση της θητείας του. «Οι μεγάλες αλλαγές και νίκες θα γίνουν όταν είμαστε ενωμένοι», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στους φίλους του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας σήμα για ενότητα με κυβερνητικό σχέδιο για τις επόμενες εκλογές. Μένει αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη. Θα εφαρμόσει την τακτική «όλοι μαζί» ή θα περιοριστεί στην τακτική «της παρέας και των φίλων», για την οποία του ασκήθηκε έντονη κριτική κατά την προεκλογική περίοδο.

Το σύνθημα «όλοι μαζί, ενωμένοι, θα πάμε το κίνημά μας ακόμα ψηλότερα» χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης αμέσως μετά την ανακοίνωση του νικηφόρου αποτελέσματος, προσθέτοντας την ατάκα «τα καλύτερα είναι μπροστά μας». Μια δήλωση που πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και κάποιοι άλλοι με έντονη επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό...

Τόσο οι «πληγές» της προεκλογικής περιόδου, με τα «συντροφικά» μαχαιρώματα που κορυφώθηκαν στο debate του πρώτου γύρου, όσο και ο περίγυρος ή το στενό περιβάλλον, που ανέκαθεν επηρέαζε ή και επηρεάζει την εκάστοτε ηγεσία, θεωρούνται δύο βασικά στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την επόμενη μέρα της σύνθεσης και της επούλωσης πληγών εσωκομματικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απογαλακτιστεί από τον περίγυρό του και να δείξει εμπιστοσύνη ακόμη και σε στελέχη των άλλων τάσεων, γεγονός που φαντάζει δύσκολο έως και ακατόρθωτο για όσους τον γνωρίζουν καλά.

Ραντεβού στον γάμο του Δούκα!

Για κάποιους άλλους εντός του ΠΑΣΟΚ, ο νέος εσωκομματικός χάρτης επιβάλλει πλέον στον Νίκο Ανδρουλάκη στενή συνεργασία με όλους τους μέχρι πρότινος συνυποψηφίους του για την ηγεσία, σε ένα πλαίσιο που θα διαμορφωθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα με την κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων. Μένει μόνο να δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτή η συνεργασία σε ατομικό επίπεδο με καθένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχε προεκλογικά απέναντί του ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεδομένου ότι δυνητικά μπορεί να είναι και μελλοντικοί «μνηστήρες» της θέσης του...

Η αρχή στο κεφάλαιο των νέων σχέσεων που επιθυμεί να χτίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα γίνει το προσεχές Σάββατο, όταν θα δώσει το παρών στον γάμο του Χάρη Δούκα και της Γεωργίας Πολυτάνου που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Καλοκτένη στο κέντρο της Θήβας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων και θα παρευρεθεί στη γαμήλια τελετή, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα παραστεί στη γαμήλια δεξίωση που θα ακολουθήσει σε κτήμα στην ευρύτερη περιοχή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στον γάμο έχουν προσκληθεί και οι άλλοι συνυποψήφιοι, όπως και πολλά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν προσκληθεί αντίστοιχα και στη γαμήλια δεξίωση.

Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει ένα καταστατικό-οργανωτικό Συνέδριο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπου ενδέχεται να τεθεί θέμα θέσπισης δύο θέσεων αντιπροέδρων. Ωστόσο αυτό που θα πέσει στο τραπέζι ως ερώτημα στο επικείμενο Συνέδριο αφορά την εκλογική συμμετοχή και ειδικότερα το εάν θα μπορούν να έχουν εφεξής δικαίωμα συμμετοχής και οι φίλοι του κόμματος, θεσμός που ξεκίνησε επί ηγεσίας Γιώργου Παπανδρέου στο πλαίσιο του ανοίγματος των διαδικασιών.