Η συμπόρευση του Χάρη Δούκα και του Κώστα Ζαχαριάδη στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών φέρνει το ΠΑΣΟΚ στην πλέον δύσκολη θέση, πολύ περισσότερο τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ η εκεχειρία έλαβε τέλος και ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε εκ νέου μετά τις απειλές του Στέφανου Κασσελάκη προς τα στελέχη που δεν… υπακούν.

 Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για κάποια συμπόρευση όμως στην πολιτική τα πράγματα είναι απλά. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, που βρέθηκε στην τρίτη θέση στο πλαίσιο της εκλογικής μάχης για τον Δήμο Αθηναίων, δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση στήριξης του δεύτερου (με μεγάλη, δυσθεώρητη, διαφορά από τον πρώτο) Χάρη Δούκα.

Αντιθέτως, υπήρξε συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών που έδωσαν τα χέρια. Και μάλιστα ο Κώστας Ζαχαριάδης μετά την ολοκλήρωσή της μίλησε και για τους τρείς άξονες στους οποίους συμφώνησαν, χωρίς να διαψευστεί αυτό από την πλευρά του Χάρη Δούκα. Με απλά λόγια υπήρξε συμφωνία για συμπόρευση των δύο πλευρών με έναν και μοναδικό στόχο, τον Κώστα Μπακογιάννη. Όχι τη διαχείριση του Δήμου Αθηναίων προς όφελος των πολιτών. Απλά και μόνο να χάσει ο νύν -και όπως όλα δείχνουν και επόμενος- Δήμαρχος της Αθήνας.

Μόνο που αυτός ο πολιτικός… αρραβώνας ήρθε τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλέον τοξικό κόμμα της Βουλής. Τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου από το πρωί της Τετάρτης δεν έχουν προηγούμενο. Μέχρι και άρθρο που κάνει λόγο για καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη είδε το φως της δημοσιότητας στην Εφημερίδα των Συντακτών, με την επίκληση και της σχετικής πρόβλεψης του καταστατικού.

Οι απειλές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών για όσους δεν ασπάζονται τη λογική του –προς το παρόν πολιτική γραμμή δεν υπάρχει ενώ τα όσα είπε στον ΣΕΒ απορρίφθηκαν χωρίς… επαίνους- προκάλεσαν μπαράζ αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Μέχρι και αναφορές στον Λουδοβίκο 14ο έγιναν και τη φράση του «το κράτος είμαι εγώ» για τα όσα ανάρτησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Έτσι ο Χάρης Δούκας –και το ΠΑΣΟΚ- εμφανίζονται να συνδιαλέγονται και να συμπορεύονται με ένα κόμμα που βρίσκεται σε καθεστώς εμφύλιου πολέμου. Με ένα κόμμα η τοξικότητα του οποίου διαπέρασε το πολιτικό σκηνικό, εισέβαλε στην κοινωνία και τώρα βρίσκεται στο εσωτερικό του. Και με ανθρώπους που ταύτισαν το ΠΑΣΟΚ με ότι πιο ακραίο υπήρξε στην ιστορία του τόπου στήνοντας κρεμάλες στο Σύνταγμα την περίοδο που ετοίμαζαν τα νταούλια για να χορεύουν οι… αγορές.