Η παρθενική εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή και η ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δίνει το στίγμα για το πως θα κινηθεί ως αντιπολίτευση. Και ήταν μια ομιλία που είχε ως σημαία τον… Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως προτίθεται να κινηθεί με βάση τον λαϊκισμό και την καταστροφολογία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε όσα έλεγε στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων με στόχο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως αυτούς που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά. Και παρότι δεν κατάφερε να «εισπράξει» ψήφους από τη συντριβή του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να αντιγράφει πλήρως τη λογική και την τακτική του. Μέχρι και τον Χρήστο Ράμμο της ΑΔΑΕ επανέφερε στο προσκήνιο για να δηλώσει την αμέριστη στήριξή του, όπως έπραττε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –που μετά τις εκλογές έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται στη Βουλή- έδειξε να στρέφει το βλέμμα του αριστερά. Και έτσι να αναδεικνύει τους λόγους για τους οποίους στελέχη του κόμματος θέτουν ήδη πολιτικό θέμα, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Το στρέφει όμως σε μια λογική πλειοδοτικού λαϊκισμού, βλέποντας μαύρο το μέλλον της χώρας και κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για αυτά που η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε να αναθέσει εκ νέου την εντολή της διακυβέρνησης της χώρας.

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη δεν διέφερε σε τίποτα από αυτή του Σωκράτη Φάμελλου. Μια ομιλία που θύμιζε Τσίπρα και την προσπάθεια πόλωσης που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα. Το πρόβλημα όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι πως δεν κατανόησαν ότι μεταξύ των προεκλογικών ομιλία και δράσεων μεσολάβησαν δύο εκλογικές μάχες. Και ότι οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επανάληψη ειδικά όταν πρόκειται για καταστροφολογικές προβλέψεις και καταγγελίες άνευ αντικρίσματος, δεν αποτελεί πάντα την μητέρα της μαθήσεως. Αντιθέτως αναδεικνύει αδυναμίες που όταν πρόκειται για πολιτικά κόμματα καθίστανται αποτρεπτικές για τους ψηφοφόρους.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ το να λένε ότι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλους τόνους δεν αλλάζει το περιεχόμενο και ούτε αναιρεί τη λογική του λαϊκισμού…