Την Τετάρτη περνούν το κατώφλι του ανακριτή οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στα Εξάρχεια, μετά την πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Βαρύνονται με σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών κατηγοριών για σπασίματα, λεηλασίες και βανδαλισμούς σε δρόμους του κέντρου της Αθήνας και επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Περισσότεροι από 100 συνελήφθησαν για ζημιές και «κλεφτοπόλεμο» με αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη.
Από την άλλη πλευρά, δεκάδες κάτοικοι των Εξαρχείων και επιχειρηματίες καλούνται για δέκατη έκτη χρονιά «να πληρώσουν το μάρμαρο», στην προκειμένη περίπτωση και… κυριολεκτικά. Στο ίδιο έργο θεατές, είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, ανήμποροι να τις υπερασπιστούν. Οι δε ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, χάνοντας ολόκληρο το μεροκάματο.
Για τέταρτη φορά, μέσα σε λίγα χρόνια, το γραφείο του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ζαφειρόπουλου, επί της οδού Κωλέττη 11, έγινε στόχος ασυνείδητων βανδάλων, που προξένησαν εκτεταμένες ζημιές, αδιαφορώντας για το τι καταστρέφουν στο πέρασμά τους. Αλήθεια, πόσες φορές θα πρέπει ο κ. Ζαφειρόπουλος και ο κάθε πολίτης εν γένει να «κλάψει» την περιουσία του για τις ιδεοληψίες εκατοντάδων «μπαχαλάκηδων» που επαναστατούν κατά της καταστολής και της αυθαιρεσίας, προκαλώντας οι ίδιοι αυτά που «καταγγέλλουν»;
Αποζημιώσεις
Ευτυχώς οι πολίτες δεν είναι μόνοι, καθώς προβλέπεται κρατική μέριμνα, εν είδει αποζημίωσης, για περιπτώσεις υλικών ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια απόφαση-σταθμό, το 2021 δικαίωσε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από αγνώστους κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το 2008, μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Συνολικά στις εννέα επιχειρήσεις επιδικάστηκαν αποζημιώσεις της τάξεως του 1.868.000 ευρώ, τις οποίες το Δημόσιο κατέβαλε έντοκα.
Αντίστοιχα, έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο 2022, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εξέδωσε τέσσερις αποφάσεις, με τις οποίες δικαίωσε ασφαλιστική εταιρεία, η οποία προηγουμένως είχε αποζημιώσει τους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διεκδικούσε τα χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο. Συνολικά, επιδικάστηκε αποζημίωση 1.562.613 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της πορείας μνήμης, τον Δεκέμβριο του 2017.
«Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στη διακριτική τους ευχέρεια. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για τη θεμελίωση αστικής ευθύνης του Δημοσίου», ανέφεραν σχετικά στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι διοικητικοί δικαστές.
Με τις συνολικά 13 αποφάσεις τους τότε, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να αποζημιώσει ιδιώτες και επιχειρήσεις που υπέστησαν φθορές και ζημιές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν πάγια νομολογία και ισχύουν σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις βανδαλισμών του πρόσφατου παρελθόντος ή του μέλλοντος.