Τα άλματα που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ψηφιοποίηση του κράτους με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γνωστά και πολλές φορές έχει ζητηθεί η μεταφορά της τεχνογνωσίας σχετικά με το «Gov.gr» από υπουργούς ευρωπαϊκών κρατών. Τόσο ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και ο νυν, Δημήτρης Παπαστεργίου, έχουν δεχθεί ουκ ολίγα κολακευτικά σχόλια για την πρόοδο της χώρας μας. Τώρα ήρθε η σειρά της Κύπρου να ζητήσει βοήθεια στην ψηφιοποίηση του κράτους.

Συγκεκριμένα στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου η κυπριακή πλευρά εξέφρασε τον εντυπωσιασμό της για τα ψηφιακά επιτεύγματα της Ελλάδας και ζήτησε βοήθεια για συγκεκριμένες ψηφιακές υπήρεσίες. Έτσι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Κύπρο για το συνέδριο «Smart Nicosia 2023» κι έπειτα μαζί με τους συνεργάτες του θα παρέχει τεχνογνωσία στους Κυπρίους σχετικά με το wallet, το ψηφιακό πορτοφόλι δηλαδή του «Gov.gr» και το 112, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που σώζει ζωές. Πάντως, η κυπριακή πλευρά δείχνει να ενδιαφέρεται και για την άυλη συνταγογράφηση, μία πολύ χρήσιμη υπηρεσία στη χώρα μας καθώς και τα έργα που έχει εντάξει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων σε δημόσιες υπηρεσίες.

Κάποτε η χώρα μας ήταν αφορμή για αρνητικές ειδήσεις στο εξωτερικό, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο στην οικονομία όσο και στη λειτουργία του κράτους και αυτό φαίνεται προς τα έξω.