Δώδεκα νέα είδη άγριων μανιταριών καταγράφηκαν στο Πάρκο των Μανιταριών της πόλης των Γρεβενών. Η έρευνα, η καταγραφή και ο εντοπισμός τους έγινε από μαθήτριες και μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Γιώργου Κωνσταντινίδη, που εκτός από εκπαιδευτικός είναι και ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας. Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της δράσης «Περπατάμε και Αναγνωρίζουμε Μανιτάρια», που οργάνωσε ο δήμος Γρεβενών.

Τα είδη των μανιταριών που εντοπίστηκαν είναι: Agrocybe pediades, Bolbitius titubans, Coprinellus sp., Coprinopsis sp., Conocybe deliquescens, Conocybe sp., Leucoagaricus sp., Parasola sp., Phellinus pomaceus, Psathyella candolleana, και Volvariella pusilla.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, τα μανιτάρια που φέρουν την κατάληξη «sp» σημαίνει ότι «έχουν τακτοποιηθεί μόνο κατά το γένος, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιο είδος αυτού του γένους είναι». Γεγονός που, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικροσκοπική εξέταση, που θα γίνει λίγο αργότερα.

Οι μαθητές ενός άλλου σχολείου, του 5ου Δημοτικού, το οποίο γειτνιάζει με το Πάρκο των Μανιταριών, παρατήρησαν στον κορμό μιας φλαμουριάς που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου τους να μεγαλώνει ένα μανιτάρι. Ενημερώθηκε ο Γ. Κωνσταντινίδης κι έπειτα από καταγραφή που έγινε, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το μανιτάρι Cerioporus squamosus, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νέων ειδών μανιταριών που εντοπίστηκαν στα 12.

Το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσα πολλά και διαφορετικά αυτοφυή μανιτάρια σε έναν συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, επιβεβαιώνει ότι «η περιοχή των Γρεβενών με το ιδιαίτερο μικροκλίμα, αποτελεί μία πραγματική μανιταροπρωτεύουσα καθώς απαντώνται εδώ περισσότερα από 2500 είδη άγριων μανιταριών».

Τα τελευταία χρόνια, ο δήμος Γρεβενών σε συνεργασία με το Σύλλογο μανιταρόφιλων δυτικής Μακεδονίας ανάπτυξαν δράσεις ευαισθητοποίησης με εκδηλώσεις, γιορτές, επιστημονικές ημερίδες και έκδοση πληροφοριακού υλικού γύρω από τα άγρια μανιτάρια των Γρεβενών, συμβάλλοντας στη γνωριμία των πολιτών με τη σπάνια άγρια χλωρίδα των ορεινών Γρεβενών και ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.