Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς φαίνεται να κινείται στο παρασκήνιο έχοντας αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό προκύπτει εμμέσως από ένα γεγονός που έγινε γνωστό στις ΗΠΑ και μέχρι τώρα δεν έχει διαψευσθεί.

Στις αρχές αυτού του μήνα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συνέταξαν μια σειρά κυρώσεων για να τιμωρήσουν τον εξέχοντα Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, λένε στη «Wall Street Journal» άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια.

Όταν ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν αυτές οι κυρώσεις, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για να ισχύουν παράλληλα με εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε στο υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει. Ο λόγος;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, συμβούλεψε τον πρόεδρο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, λέγοντάς του να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον ολιγάρχη, καθώς μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πρόσωπο διαμεσολάβησης με τη Ρωσία και να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.

Οι πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο Μπάιντεν να συμβουλεύεται τον πρόεδρο της Ουκρανίας για μια σειρά κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στόχευαν τον Αμπράμοβιτς.

«Δεν πρόκειται να διαβάσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι» δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε αίτημα της «WSJ» για κάποιο σχόλιο.

«Για τις διαπραγματεύσεις και την επιτυχία τους δεν είναι χρήσιμο να σχολιάζουμε τη διαδικασία ούτε την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, βάσει αιτημάτων, μεταξύ των οποίων και από εβραϊκές οργανώσεις στην Ουκρανία, ο κ. Αμπράμοβιτς έκανε ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε δήλωση η εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη.

Πάντως, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ επέβαλαν κανονικά κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς νωρίτερα μέσα στον μήνα, επικαλούμενοι τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν στη δικαιοδοσία τους.

Αρκετοί Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν γνωρίζουν ότι ο Ζελένσκι έκανε κάποια αντίστοιχη έκκληση στους ηγέτες τους προκειμένου να μην επιβάλουν κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, ενώ αρκετοί Ουκρανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι είναι αρκετά δύσπιστοι σχετικά με το πόσο βαθιά εμπλέκεται ο Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή κυρώσεων στον Αμπράμοβιτς είναι μια απροσδόκητη ανατροπή στη στρατηγική της Δύσης να τιμωρεί πλούσιους ολιγάρχες που διατηρούν δεσμούς με το Κρεμλίνο, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τον Πούτιν. Ενώ αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες υψηλού προφίλ έχουν μιλήσει κατά του πολέμου, ο Αμπράμοβιτς είναι ο μόνος ολιγάρχης που λέει δημόσια ότι προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα να βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

Η ασυνήθιστη διαβούλευση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι σχετικά με αυτές και άλλες κυρώσεις που στοχεύουν μεμονωμένες ρωσικές ελίτ υπογραμμίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συντονιστούν στενά με το Κίεβο και άλλους συμμάχους, καθώς συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους για να ασκήσουν πίεση στη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Αμπράμοβιτς φέρεται να είπε στους συνεργάτες του ότι προσπαθούσε να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση. Μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, η εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε την εμπλοκή του, λέγοντας ότι είχε προσφερθεί να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση «να επιτύχει μια ειρηνική επίλυση».