Το πιθάρι της Πανδώρας
Κατά τον μύθο, η Πανδώρα άνοιξε ένα πιθάρι και απελευθέρωσε όλα τα δεινά της ανθρωπότητας. Το ίδιο έπαθε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ αρχικά θεώρησαν ότι θα ήταν ωφέλιμο να «αγκαλιάσουν» την υπόθεση Ανδρουλάκη και από μία υπόθεση του ΠΑΣΟΚ να την κάνουν «εθνική υπόθεση που πλήττει το κράτος δικαίου», η εξέλιξη του σχεδίου δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο ένας μετά τον άλλον οι τέως υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλώνουν ότι παρακολουθούνταν από την ίδια τους την κυβέρνηση και το καλύτερο όλων είναι η αποκάλυψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι ο τέως πρωθυπουργός της έδειχνε μέχρι και υποκλοπές κρατουμένων. Η απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν ό,τι σώζεται με τα sms που δέχτηκε ο Χρήστος Σπίρτζης το 2021 αλλά τα θυμήθηκε την Παρασκευή, δεν αναζωπύρωσε το θέμα στον βαθμό που θα ήθελε η Κουμουνδούρου. Ισως να έφταιγε και το timing. Διότι δεν πας να ανακινήσεις θέμα υποκλοπών παραμονές της ομιλίας Μητσοτάκη. Εκτός αν νομίζεις ότι η καταγγελία ενός sms από το 2021 είναι πιο σοβαρή από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός. Οπότε εκεί το θέμα είναι άκρως ανησυχητικό.
Σε ανύποπτο χρόνο…
Παρατηρώ τα tweets του τέως υπουργού Νίκου Παππά. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταλαμβάνει περίοπτη θέση. Κάπως έτσι θυμήθηκα την περιβόητη συνάντηση του τέως υπουργού με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. Μεταξύ των άλλων που ακούγονται σε εκείνες τις κασέτες, υπάρχει και ένα άκρως ενδιαφέρον κομμάτι. Οταν η συζήτηση έρχεται στον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, ο Παππάς τον αποκαλεί «δολοφόνο με αγγελικό πρόσωπο» και λέει στον Μιωνή «δεν ξέρεις τι μας έχει δώσει», προφανώς εννοώντας υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, αφού λίγο νωρίτερα έχει εξηγήσει ότι έκαναν καλή επιλογή και δεν έβαλαν απλώς «έναν κατσαπλιά για να καλωδιώσει τους αντιπάλους» του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η βεβαιότητα ότι παρακολουθούνται οι πάντες προκύπτει από το σημείο όπου ο Γιάννης (ενν. τον Ρουμπάτη) προειδοποιεί τον Γιώργο (ενν. τον Γ. Τσίπρα) να μη μιλάει με τον Μιωνή στο τηλέφωνο γιατί μπορεί να τους παρακολουθεί ο Παπαγγελόπουλος. Και όταν ο Παππάς διατυπώνει την ένσταση ότι δεν μπορεί να κάνει παρακολουθήσεις ο Παπαγγελόπουλος, ο Μιωνής τον διακόπτει και του λέει «μπορεί όμως ο Καμμένος». Και όλα αυτά σε ανύποπτο χρόνο…
Της αναθεσμίσεως…
Τον όρο «αναθέσμιση» τον συνάντησα πρώτη φορά το 2012 στον τίτλο ενός μικρού βιβλίου του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου (Αναθέσμιση: Τώρα Δημοκρατία της Κοινότητας, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, 2012). Ακολούθως, τη συνάντησα σε συνέντευξη του Νίκου Κωνσταντόπουλου το 2013, όπου επεσήμανε την «ανάγκη αναθέσμισης» του κράτους μπροστά στις απειλές των μνημονίων και των μέτρων που αυτά επέβαλλαν. Ο νεολογισμός αυτός μάλλον άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ αφού συχνά – πυκνά έκτοτε χρησιμοποιείται σε κείμενα αλλά και σε ομιλίες των στελεχών του. Το καλύτερο όμως που έχω ακούσει να περιρρέεται ως φήμη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει με κάθε επισημότητα να συγκροτήσει μια επιτροπή για την «αναθέσμιση του κράτους» απέναντι στο «καθεστώς Μητσοτάκη» με επικεφαλής τον Προκόπη Παυλόπουλο.
…και των γκάλοπ
Το περασμένο Σάββατο, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε τον «Σφυγμό Σεπτεμβρίου» της εταιρείας Prorata. Η εν λόγω δημοσκόπηση είναι αρκούντως αποκαλυπτική. Κατ’ αρχάς, η «εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου» είναι σχεδόν αμετάβλητη σε απόλυτα αριθμητικά δεδομένα από τη μέτρηση του Ιουλίου (ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 25% και ΠΑΣΟΚ 11% έναντι ΝΔ 31%, ΣΥΡΙΖΑ 25,5% και ΠΑΣΟΚ 11,5% στη μέτρηση του Ιουλίου). Βέβαια, η εφημερίδα λησμόνησε να βάλει την προηγούμενη μέτρηση για να κάνει ο αναγνώστης σύγκριση. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν μια δικαιολογημένη εικόνα φθοράς μιας κυβέρνησης στον τέταρτο χρόνο εξουσίας, αλλά επίσης δείχνουν και έναν Μητσοτάκη απόλυτα κυρίαρχο και μάλιστα προ ΔΕΘ.
Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο
Επιστρέφοντας στον κατά Νίκο Παππά «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο», διαβάζω ένα δημοσίευμα της «Δημοκρατίας» για τη νέα θέση που κατέλαβε ο Γιάννης Ρουμπάτης, ως πρόεδρος μίας εταιρείας που διαχειρίζεται τις επενδύσεις του σεΐχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αν μάλιστα κάποιος συνδέσει τη θέση αυτήν με το σκάνδαλο των υποκλοπών Σαγιά – Πιτσιόρλα (ακόμα αγνοείται εάν οι υποκλοπές είχαν οποιαδήποτε έγκριση εισαγγελικής αρχής) και το γιατί ασχολήθηκε ενδελεχώς η ΕΥΠ με επενδυτικές δραστηριότητες του κράτους του Κατάρ, τότε η ιστορία είναι άκρως ενδιαφέρουσα.
Ως γνωστόν, έως το 2021 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν τεταμένες σχέσεις και αντίθετα επενδυτικά συμφέροντα με το Κατάρ, υποστηρίζοντας ότι το κρατίδιο στηρίζει την τρομοκρατία και έχει ύποπτες σχέσεις με το Ιράν. Τα ΗΑΕ είχαν κλείσει τα σύνορά τους με το Κατάρ, επιβάλλοντας εμπάργκο, έως τον Ιανουάριο του 2021.
Επί τουλάχιστον τριάντα χρόνια, τα συμφέροντα των ΗΑΕ στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τον Τζορτζ Χάλακ. Ο Χάλακ ήταν έμπιστος φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και γενικότερα της «παπανδρεϊκής συνιστώσας» του ΠΑΣΟΚ, από την οποία προέρχεται και ο Γιάννης Ρουμπάτης. Ενεπλάκη σε πολλές επενδύσεις κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κάποιες εκ των οποίων αμφιλεγόμενες. Μάλιστα, υπήρξε ένας εκ των φερόμενων ως «δανειστών» του Ανδρέα Παπανδρέου όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τη ροζ βίλα για να τακτοποιηθεί βολικά το πόθεν έσχες του τότε πρωθυπουργού. Τω καιρώ εκείνω, τέσσερις καθημερινές εφημερίδες τον είχαν χαρακτηρίσει «έμπορο όπλων». Ο Χάλακ είχε καταθέσει αγωγή εις βάρος των εφημερίδων ζητώντας συνολικά 2 δισεκατομμύρια δραχμές, ωστόσο η αγωγή δεν συζητήθηκε λόγω συμβιβασμού των διαδίκων.
Δεν γνωρίζω (ακόμα) εάν ο Χάλακ έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην εταιρεία ακινήτων του Αμπού Ντάμπι, της οποίας τη διοίκηση ανέλαβε ο τέως διοικητής της ΕΥΠ και η σύζυγός του, αλλά έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον η σύμπτωση τόσων πολλών συμβάντων και περιστάσεων.