Μετεξεταστέος στα οικονομικά
Μέχρι χθες νόμιζα ότι η απολαυστική είδηση από το μετερίζι της ΔΕΘ ήταν ο χορός της αοιδού Πάολας με την κόρη της σε ένα παράλληλο καλλιτεχνικό δρώμενο. Μέχρι χθες όμως. Διότι, χθες, βγήκε μία ακόμα απολαυστική είδηση από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ της χιλιοστής φοράς που έκανε ανάλυση για το θέμα της παρακολούθησής του και τον αποκλεισμό κάθε πιθανότητας να συγκυβερνήσει με τον οποιονδήποτε, είπε κάτι εκπληκτικό: Να τελειώσουμε με τον φορολογικό λαϊκισμό. Πώς; Προτείνοντας μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων (δηλ. των κερδών των νομικών προσώπων) από το 5% στο 15%. Δηλαδή, προτείνει αύξηση φορολογίας των υγιών επιχειρήσεων που έχουν μπει σε φάση ανάπτυξης, ώστε να χαντακωθούν και αυτές «για να μάθουν». Εκεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια που συχνάζει πάντως ο πρόεδρος καλό είναι να ρωτήσει τους συναδέλφους του για το ποσοστό του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στις χώρες της ΕΕ. Αν του πουν κάτι για «μηδέν», μην πανικοβληθεί. Μηδέν είναι…
Κρύο… ντους από τη Χιλή
Δεν πάει πολύς καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί παρατρεχάμενοι πανηγύριζαν για τη θριαμβευτική νίκη του Γκάμπριελ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές της Χιλής. Διθυραμβικά σχόλια για τα «τριάντα ένα χρόνια μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Πινοσέτ από την εξουσία και την εναλλαγή της δεξιάς με την κεντροαριστερά στη διακυβέρνηση» και για την «ανάσα δημοκρατίας με τη νέα γενιά οδηγό των εξελίξεων». Ποιες ήταν αυτές οι εξελίξεις; Ο Μπόριτς, όπως κάθε μασίφ αριστερός, το πρώτο πράγμα που επιχείρησε να κάνει ήταν να κόψει και να ράψει το σύνταγμα της χώρας στα μέτρα του, για να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο μακρά παραμονή του στην εξουσία. Αποτέλεσμα; Το σχέδιο του νέου συντάγματος απορρίφθηκε μετ’ επαίνων από τους Χιλιανούς σε ποσοστό 62%. Το χαστούκι ήταν τόσο μεγάλο για τον Μπόριτς που οδηγήθηκε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τοποθετώντας σε υπουργικούς θώκους κεντρώους υπουργούς της τέως προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, σηματοδοτώντας μέσα σε χρόνο ρεκόρ (ανέλαβε επίσημα τον Μάρτιο) το άδοξο τέλος της λαϊκιστικής αριστερής διακυβέρνησης που επιχείρησε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει.
«Καυτή» ερώτηση
Επειτα από τα όσα συγκλονιστικά στοιχεία αποκάλυψαν οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών για τις «βαρβάτες» δωροδοκίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε Ευρωπαίους πολιτικούς και κόμματα για την αύξηση και εδραίωση της ρωσικής επιρροής στη γηραιά ήπειρο, άναψαν πολλές (και μεγάλες) φωτιές και στη χώρα μας. Δεν είναι και λίγο να ανακοινώνεται επίσημα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι έχουν βρεθεί και ταυτοποιηθεί διαδρομές και ροές 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσωπα, πολιτικούς σχηματισμούς και διάφορες οργανώσεις με πολιτική επιρροή – προφανώς είναι πολύ περισσότερα. Η ερώτηση που εγείρεται αυτόματα είναι μία: Εάν από την επίσημη ενημέρωση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη χώρα μας προκύψουν στοιχεία «δωροληψίας» για συγκεκριμένους πολιτικούς, αυτοί πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση ή όχι;
Γελάει ο κόσμος…
Η ερώτηση απευθύνεται κυρίως στη συμπαθέστατη επαγγελματική ομάδα των συνταγματολόγων που έχουν αναλάβει εργολαβικά και αυτοκλήτως την υπεράσπιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και τη συνηγορία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που είχε ως κύριο θέμα την επισύνδεση Ανδρουλάκη και βασικούς ομιλητές τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Μιχάλη Σταθόπουλο και Νίκο Αλιβιζάτο. Και οι τρεις συνταγματολόγοι επέμεναν ότι οι βουλευτές απολαμβάνουν ασυλίας, η οποία αίρεται με την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Δηλαδή, ο βουλευτής θα πρέπει να ενημερωθεί ότι θα τεθεί υπό παρακολούθηση (!) μέσω της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει εάν θα άρει την ασυλία του. Δεν ξέρω πώς ακούγονται αυτά στους λοιπούς συνταγματολόγους, πάντως ο απλός κόσμος γελάει.
Οι σκελετοί στην ντουλάπα
Η κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη είναι άκρως αποκαλυπτική και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης. Ο διοικητής της ΕΥΠ την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε την άμεση παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα. Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να αποκάλυψε ότι έστειλε τον φάκελο στη Δικαιοσύνη χωρίς να ολοκληρώσει την έρευνα καθώς ο κ. Πιτσιόρλας προήχθη από πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η ΕΥΠ να σταματήσει την επισύνδεση δεκαπέντε ημέρες μετά την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του.
Τι μας είπε λοιπόν ο κ. Ρουμπάτης; Οτι η υπουργοποίηση του κ. Πιτσιόρλα ήταν μια καλή δικαιολογία για να μπει ταφόπλακα στις έρευνες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος του Δημοσίου διότι ο υπουργικός θώκος καλύπτεται από ασυλία. Κατά σύμπτωση, το ίδιο έχει γράψει και η στήλη αυτή στις 2, 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
Ως προς το απόρρητο, ο κ. Ρουμπάτης, αν και αρχικά υποστήριξε πως δεν προτίθεται να επικαλεστεί το απόρρητο, αρνήθηκε στη συνέχεια να ενημερώσει τα μέλη της Εξεταστικής αναφορικά με τις πληροφορίες που παρείχε στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις πολιτικών στελεχών, επικαλούμενος το απόρρητο της ιδιωτικής συζήτησης. Σε άλλο σημείο της κατάθεσης, ο κ. Ρουμπάτης παραδέχθηκε ότι ο διοικητής και το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών έχουν καθήκον εχεμύθειας ακόμα και ενώπιον δικαστικών αιθουσών, θρυμματίζοντας το περί του αντιθέτου αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ο τέως διοικητής κλήθηκε να απαντήσει και για τις αποκαλύψεις της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά» είπε πως ο κ. Τσίπρας είχε στην κατοχή του απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από παρακολουθήσεις τις ΕΥΠ. Ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε ότι όσα είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να είναι αλήθεια.
Πραγματικά, δεν γνωρίζω τι είχαν κατά νου στον ΣΥΡΙΖΑ με την Εξεταστική. Συνήθως, όταν έχεις σκελετούς στην ντουλάπα, φροντίζεις να τη διπλοκλειδώσεις, όχι να την ανοίξεις διάπλατα για να τους αερίσεις σε κοινή θέα.